Quantcast

Κύκλωμα κοκαΐνης: «Κόμβος μεταφοράς ναρκωτικών ουσιών η Ελλάδα» - ΒΙΝΤΕΟ

Ο εντοπισμός του φορτίου με τα 200 κιλά κοκαΐνης που κατάσχεσαν οι αστυνομικοί της δίωξης ναρκωτικών στο λιμάνι του Πειραιά μέσα σε κοντέινερ με γαρίδε, αποκάλυψε ένα δαιδαλώδες και παγκόσμιου βεληνεκούς κύκλωμα. 

Πιο συγκεκριμένα, ο διοικητής της Δίωξης Ναρκωτικών Σπύρος Τσαρδάκας, μίλησε στην ΕΡΤ περιγράφοντας το δρομολόγιο του θανάτου και τον τρόπο δράσης των εμπόρων.

«Επειδή η χώρα μας λόγω της γεωγραφικής θέσης χαρακτηρίζεται χώρα τράνζιτ, ναρκωτικά πηγαίνουν στις χώρες πλησίον σε εμάς είτε στην Τουρκία. Αυτήν την στιγμή η τιμή της κοκαΐνης στην Ελλάδα, αν θα έβγαινε ένα κιλό να πουληθεί όπως είναι στην χονδρική που λέμε, είναι 25 με 27 χιλιάδες ευρώ το κιλό. Σίγουρα αν θα έμενε εδώ θα υπήρξε νόθευση, σίγουρα το ένα κιλό θα γινόταν τρία».

Ποινική δίωξη στους 4 συλληφθένες για το φορτίο με τα 210 κιλά κοκαΐνη

Υπενθυμίζεται ότι ποινική δίωξη ασκήθηκε στους τέσσερις συλληφθέντες (δύο Έλληδες και δύο υπήκοους Αλβανίας) για τα 210 κιλά κοκαΐνης που εντόπισαν οι λιμενικοί σε κοντέινερ με κατεψυγμένες γαρίδες από τη Λατινική Αμερική.

Οι συλληφθέντες αντιμετωπίζουν κατηγορίες για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, συγκρότηση-ένταξη εγκληματικής οργάνωσης, διακίνηση ναρκωτικών με όφελος άνω των 75.000€ στα πλαίσια εγκληματικής οργάνωσης, παράνομη κατοχή όπλου και πυρομαχικά, παράνομη είσοδο στη χώρα, προμήθεια ναρκωτικών για ιδία χρήση.

Ο φερόμενος ως εγκέφαλος της οργάνωσης, 48χρόνων από την Αλβανία  είχε κατηγορηθεί το 2017  ό,τι συμμετείχε σε κύκλωμα που παρασκεύαζε Captagon, γνωστά ως χάπια των τζιχαντιστών σε κρυφό εργαστήριο στη Νέα Πέραμo.

Βασικό μέλος του κυκλώματος και ένας 64χρονος Έλληνας, γνωστός στις αμερικανικές αρχές ως «Pablo». Φέρεται να ήταν ο άνθρωπος του καρτέλ στη Λατινική Αμερική ενώ είχε συλληφθεί το 2012 στην Κόστα Ρίκα για τρομοκρατία.

Ο 64χρονος Έληνας που συνελήφθη

Ο 64χρονος Έληνας που συνελήφθη 

Επί μήνες το κύκλωμα βρισκόταν υπό παρακολούθηση. Οι υπηρεσίες που συμμετείχαν είχαν καταφέρει να βάλουν μέσα έναν μυστικό πράκτορα που έπαιξε καταλυτικό ρόλο, έχοντας δώσει τις απαραίτητες πληροφορίες για το στίγμα του φορτίου και τη σύλληψη των ναρκέμπορων. 

Ανάμεσα σε κατεψυγμένες γαρίδες, σε εμπορευματοκιβώτιο στον Πειραιά, εντόπισαν οι Αρχές και δεύτερο φορτίο. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν εμφανίστηκε κάποιος για την παραλαβή του. Μέχρι στιγμής το 2ο φορτίο με τα 160 κιλά της κοκαίνης χαρακτηρίζεται ως ορφανό με τις ελληνικές αρχές να προσπαθούν να εξακριβώσουν αν πρόκειται για το ίδιο καρτέλ το οποίο μετέφερε τα 210 κιλά από τον Ισημερινό μέσω του Παναμά. Για το δεύτερο φορτίο έχει σχηματιστεί ξεχωριστή δικογραφία.