Quantcast

LIVE-Κακοκαιρία «Ιανός»: Η πορεία του κυκλώνα - Το σφυροκόπημα σε Ζάκυνθο, Ιθάκη, Κεφαλονιά

Ο «Ιανός», το κέντρο του οποίου νωρίς το πρωί της Παρασκευής στροβιλιζόταν στο Κεντρικό Ιόνιο, αναμένεται αρχικά να κινηθεί προς τη Βορειοδυτική Πελοπόννησο και στη συνέχεια να στραφεί προς τα νότια, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr. Παραμένει πάντως μια σχετική αβεβαιότητα για την ακριβή πορεία του μεσογειακού κυκλώνα.

Αναμένονται μεγάλα ύψη βροχής μέσα στο διήμερο Παρασκευής και Σαββάτου κατά το πέρασμα του «Ιανού». Οι περιοχές που θα πληγούν περισσότερο, είναι Ιόνιο, Πελοπόννησος, Κεντρική και Ανατολική Στερεά, Νοτιοανατολική Θεσσαλία και ηπιότερα η Αττική. Ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων στις παραπάνω περιοχές είναι αυξημένος το επόμενο 24ωρο, σύμφωνα με το meteo.

Τα προβλήματα και ο "κόκκινος" συναγερμός

Σε κόκκινο συναγερμό τέθηκε όλος ο μηχανισμός της Ζακύνθου από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκαν ισχυροί άνεμοι της τάξεως των 9-10 μποφόρ, αλλά και πολύ δυνατή βροχή. Στην περιοχή του Καλαμακίου, πυλώνας ρεύματος έπιασε φωτιά κοντά σε ξενοδοχείο της περιοχής. Στο σημείο έσπευσαν πυροσβεστικές δυνάμεις, συνεργεία της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου και της ΔΕΔΔΗΕ. Η φωτιά έσβησε αμέσως αλλά θα χρειαστούν περαιτέρω εργασίες αύριο. Από την βλάβη αυτή, μένει χωρίς ρεύμα ξενοδοχείο της περιοχής που φιλοξενεί τουρίστες αλλά και περίπου δέκα σπίτια. Ακόμη, συνεργεία της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, πραγματοποίησαν άνοιγμα σε χαντάκια στις περιοχές του Αργασίου και του Αλυκανά που είχαν πλημμυρίσει. Στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, μίλησε ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Στασινόπουλος, ο οποίος δήλωσε ότι «υπάρχει συντονισμός και συνεργασία με κοινό στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση ζητημάτων και όλος ο μηχανισμός είναι σε εγρήγορση, ας ελπίσουμε ότι δεν θα έχουν πολλά πρόβλημα από τον Μεσογειακό κυκλώνα "Ιανό"».

Ζημιές σε σπίτια και καταστήματα

Δύσκολη ήταν η νύχτα για τους κατοίκους της ΖακύνθουΤο πρώτο φως της ημέρας αποκάλυψε τις ζημιές που προκάλεσε ο "Ιανός" ο οποίος θα συνεχίσει να σφυροκοπά το νησί και τις επόμενες ώρες, σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών. Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες του imerazante.gr, στέγαστρα και επιγραφές έχουν ξηλωθεί, δέντρα έχουν ξεριζωθεί και αντικείμενα έχουν πέσει στους δρόμους.

 
Βούλιαξαν σκάφη στο λιμάνι

Τις τελευταίες ώρες αγώνα για να σώσουν τις περιουσίες τους δίνουν οι ιδιοκτήτες σκαφών στο λιμάνι της Ζακύνθου. Επί ποδός βρίσκεται και ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείο Ζακύνθου Τάσος Πλέσσας. Σύμφωνα με το imerazante.gr, έχουν βουλιάξει δύο σκάφη στο λιμάνι και τουλάχιστον άλλα δέκα έχουν πάθει ζημιές. Πληροφορίες αναφέρουν πως στο ιστιοφόρο σκάφος που βυθίστηκε έμεναν Βέλγοι τουρίστες, οι οποίοι φιλοξενούνται σε σπίτι κατοίκου της Ζακύνθου. Οι φωτογραφίες είναι χαρακτηριστικές...

Εικόνες καταστροφής στην Κεφαλονιά

Δεν άφησε τίποτα όρθιο ο κυκλώνας "Ιανός" στο πέρασμά του από την Σάμη της Κεφαλονιάς. Ισχυροί άνεμοι και βροχές προκάλεσαν ζημιές στην περιοχή Καραβόμυλο της Σάμης. Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες από το inkefalonia.gr, δέντρα έχουν ξεριζωθεί, ομπρέλες και τραπεζοκαθίσματα έχουν παρασυρθεί και όλα αυτά ενώ η κακοκαιρία θα συνεχίσει να σφυροκοπά το νησί και τις επόμενες ώρες, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων.

 

Από τις πρώτες πρωινές ώρες υπάρχουν προβλήματα ηλεκτροδοτησης σε πολλές περιοχές, καθώς έχουν σπάσει πυλώνες ρεύματος. Λόγω της σφοδρότητας της κακοκαιρίας δεν είναι εφικτό να προσεγγίσουν τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ στα σημεία όπου υπάρχει πρόβλημα. Επίσης, έχουν σημειωθεί εκατοντάδες πτώσεις δέντρων και κλαδιών δημιουργώντας προβλήματα και στο οδικό δίκτυο του νησιού.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εμφανίζεται στην Αγία Ευφημία του δήμου Σάμης, όπου η ισχυρή βροχόπτωση σε συνδυασμό με το μεγάλη ένταση των ανέμων δημιούργησε χειμάρρους με λάσπες και φερτά υλικά. Επίσης στην ίδια περιοχή, σύμφωνα με πληροφορίες από τον δήμο, οι ισχυροί άνεμοι, που κατά την διάρκεια της νύχτας έφθασαν τα 11 μποφόρ, έβγαλαν τρία ιστιοφόρα στη στεριά και μέσα στο λιμάνι έχουν βυθιστεί τουλάχιστον άλλα τέσσερα. Στη Αγία Ευφημία, από τον χείμαρρο που δημιουργήθηκε υπήρξε εισροή υδάτων σε καταστήματα.

Σε Ηλεία και Μεσσηνία

Ο κυκλώνας «Ιανός» επηρεάζει με έντονες βροχοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους και τους νομούς της Ηλείας και της Μεσσηνίας. Κατά τη διάρκεια της νύχτας περιοχές της Ηλείας και της Μεσσηνίας δέχτηκαν μεγάλες ποσότητες βροχής. Τις επόμενες ώρες, το φαινόμενο θα συνεχίσει να εξελίσσεται στο ίδιο τόξο, καλύπτοντας τις δυτικές ακτές της Στερεάς και της Πελοποννήσου.

Δείτε βίντεο από την Ηλεία:

Κυλλήνη: Άνεμοι "σάρωσαν" το λιμάνι

Δυνατοί άνεμοι "σάρωσαν" και το λιμάνι της Κυλλήνης στο οποίο βρίσκεται δεμένο το πλοίο mare di levante.

Δείτε το βίντεο: