Quantcast

Μεγάλη ανησυχία των λοιμωξιολόγων για την Αττική - Την Παρασκευή οι εισηγήσεις στο Μαξίμου

Αγωνία επικρατεί για τι μέλλει γενέσθαι στην Αττική με σχολεία και λιανεμπόριο, κάτι που αναμένεται να μάθουμε από τους επιδημιολόγους. Υπάρχει ισχυρότατη πιθανότατα να μη λειτουργήσουν τα Λύκεια, ενώ ερώτημα αποτελούν τα Γυμνάσια.

Η κινητικότητα φοβίζει τους επιδημιολόγους, ειδικά στην Αττική όπου τα κρούσματα είναι αυξημένα, μετά και την εμφάνιση του μεταλλαγμένου στελέχους κορωνοϊού, κάτι που κάνει πολλούς λοιμωξιολόγους να ζητούν και το κλείσιμο των Γυμνασίων.

Την Παρασκευή (29/1) θα υπάρξει νέα συνάντηση προκειμένου να αποφασιστούν τα μέτρα που θα ισχύσουν και αν αυτά θα μοιάζουν με όσα είχαμε συνηθίσει μέχρι τώρα για τις «κόκκινες» περιοχές ή θα διαφέρουν σε κάποια σημεία.

Σε ό,τι αφορά το λιανεμπόριο, ειδικά αν ανοίξουν κάποια σχολεία, θα επιστρέψουμε στο click away σε όλη τη χώρα όπως τις γιορτές και πιθανότατα στο click in shop σε ένδυση και υπόδηση. Θα παραμείνουν πάντως ανοιχτά δημοτικά σχολεία και βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Τα δεδομένα παρακολουθούνται σε εβδομαδιαία βάση, κάθε Πέμπτη υπάρχουν συζητήσεις του πρωθυπουργού με τους επιστήμονες, και την Παρασκευή η επιτροπή κάνει τις εισηγήσεις της στην κυβέρνηση για να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Αγωνία χωρίς τέλος για την Αττική: 312 κρούσματα και σήμερα από τα 716 συνολικά στη χώρα

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τα τελευταία στοιχεία για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Τα 10 είναι εισαγόμενα εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Έτσι η κατανομή των 706 νέων εγχώριων κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα δείχνει ότι η Αττική μαζί με τις Νήσους παραμένει στο «κόκκινο», αφού καταγράφονται 313 νέα κρούσματα, ενώ στη Θεσσαλονίκη υπήρξαν 62 νέες διαγνώσεις.

Διψήφιο αριθμό κρουσμάτων καταγράφουν ακόμη η Εύβοια, η Καρδίτσα, η Κορινθία, η Λάρισα, το Λασίθι, η Λέσβος, η Ξάνθη, η Πιερία, οι Σέρρες, η Φθιώτιδα και η Χαλκιδική.

Δείτε την κατανομή:

 

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Σήμερα ανακοινώνουμε 716 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 154796, εκ των οποίων 52.1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5904 (3.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 48259 (62.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

268 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. 194 (72.4%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 86.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1095 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 18 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5742 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3374 (58.8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Σχέδιο click in shop και click away στο τραπέζι

Σε συνεχείς συσκέψεις είναι τις τελευταίες ώρες το κυβερνητικό στρατόπεδο για το τι μέτρα μπορεί να παρθούν για την ανάσχεση της μεταδοτικότητα του ιού.

Οσον αφορά το εμπόριο, υπάρχει η σκέψη για Αθήνα, που είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη και την Θεσσαλονίκη, να προχωρήσει με click in shop (ραντεβού) σε υποδήματα, ένδυση και χρυσοχοΐα και click away σε όλα τα υπόλοιπα.

Σε αυτό το ενδεχόμενο στην υπόλοιπη Ελλάδα θα παραμείνει ανοιχτό το λιανικό εμπόριο ή όπου τουλάχιστον δεν είναι κόκκινες περιοχές.

Το δεύτερο σενάριο είναι όλη η χώρα να δουλέψει με «click in shop» για τις τρεις κατηγορίες και «click away» στις υπόλοιπες κατηγορίες.

Το σχέδιο που θα αποφασιστεί θα προταθεί στην ειδική ομάδα των λοιμωξιολόγων.

Kαι νέα κρούσματα βρετανικής μετάλλαξης 

Άλλα 10 κρούσματα που φέρουν τη μετάλλαξη του Ηνωμένου Βασιλείου εντοπίστηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες.

Τα κρούσματα προέρχονται τα περισσότερα από Κρήτη και κάποια από Αττική.

Αργότερα θα γίνει αναλυτική ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ. Στην τελευταία ανακοίνωση του ΕΟΔΥ τα κρούσματα του μεταλλαγμένους στελέχους του κορωνοϊού ήταν 59.Την Κυριακή αναμένονται τα αποτελέσματα για μεγάλο αριθμό δειγμάτων.