Quantcast

«Μεγάλος μάστορας»: Όταν ο Γιάννης Φλωρινιώτης μεσουρανούσε και μίλαγε για αυτόν ο Μάνος Χατζηδάκις- ΒΙΝΤΕΟ

 « Η μεγάλη φίρμα» ο Γιάννης Φλωρινιώτης που έφυγε σήμερα από τη ζωή, τα έζησε όλα, σε ένα ταξίδι ζωής που τα είχε όλα. Δύσκολα παιδικά χρόνια αφού μεγάλωσε σε ορφανοτροφείο, αλλά και μεγάλη δόξα.  «Έντυσε» την αθηναϊκή νύχτα «λαμέ» και έφερε την επανάσταση στο λαϊκό τραγούδι.

 Από το κατώφλι των νυχτερινών κέντρων στα οποία εμφανιζόταν, παρέλασαν όλοι οι αστέρες της εγχώριας showbiz , τον εμπιστεύτηκαν οι μεγάλοι μουσουργοί της εποχής όπως οι  Μάρκος Βαμβακάρης, Γιάννης Παπαϊωάννου, Γιώργος Λαύκας, Πρόδρομος Τσαουσάκης κ.α.

Ο Μάνος Χατζηδάκις  όμως είχε να πει πολλά όπως ότι «ανήκει στην κατηγορία των τραγουδιστών που μεταμορφώνει το τραγούδι σε ένα αυτεξούσιο εκφραστικό στοιχείο απόλυτα δικό του. Η οποιαδήποτε συμβατικότητα του τραγουδιού εξαφανίζεται». Σε ότι αφορά την τεχνική του Γ. Φλωρινιώτη,  ο μεγάλος μαέστρος  την χαρακτήριζε «άφταστη», ενώ έλεγε πως «το αίσθημα ανθίζει και στο ευτελές». Συντελεί ο τρόπος που τα τραγουδά ένας «μάστορας τραγουδιστής», ανέφερε ο Μάνος Χατζιδάκις, με τον Φλωρινιώτη να τραγουδά για λογαριασμό της εκπομπής με τη συνοδεία ενός οργάνου.

Πώς γνώρισε ο Χατζιδάκις τον Φλωρινιώτη

Αφορμή για τη γνωριμία που οδήγησε στην ιστορική εκπομπή ήταν η Μελίνα Μερκούρη. Αυτή παρέσυρε τον Μάνο Χατζιδάκι και μαζί με τον Αρη Δαβαράκη πήγαν στη «Νέα Αθηναία», όπου ο Γιάννης Φλωρινιώτης -ως άλλος Τζον Τραβόλτα- χόρευε, στροβιλιζόταν, άλλαζε συνεχώς εντυπωσιακά κοστούμια, ήταν ο ίδιος το αθηναϊκό Λας Βέγκας.

Δίπλα του οι αδελφές Γαρμπή και ο ανερχόμενος τότε και γοητευτικός Βασίλης Λέκκας -μετέπειτα συνεργάτης του Μάνου. Ακόμη όμως και οι τακτικοί θαμώνες της «Νέας Αθηναίας», όπως η Αλίκη Βουγιουκλάκη και η Τζένη Καρέζη, σάστισαν όταν άκουσαν την εκπομπή και τον γκουρού τους Μάνο Χατζιδάκι να αποκαλεί τον Γιάννη Φλωρινιώτη «Ζακ Μπρελ της Ελλάδος» και «Αστροναύτη χωρίς επιστροφή