Quantcast

«Μέσα από το βλέμμα του ζώου»

Η ποιητική, τρυφερή, γοητευτικά απόκοσμη έκθεση του Γιώργου Φερέτου δύσκολα αφήνει τον θεατή ασυγκίνητο

Με το που μπαίνεις στην γκαλερί ArtShot-Sophia Gaitani, στο στενό της καλλιτεχνικής οδού Λεμπέση, κάτω από την Ακρόπολη, καθηλώνεσαι. Νιώθεις να σε παρακολουθούν δεκάδες ζευγάρια μάτια που, ενώ ανήκουν σε οικόσιτα ζώα, εκπέμπουν κάτι βαθιά ανθρώπινο. Περιέργεια, μελαγχολία, σοφία. Ίσως και μια ανεπαίσθητη απειλή.

Η απόκοσμη γοητεία τους σε πλημμυρίζει, ασυναίσθητα, με τρυφεράδα ανάμικτη με ενοχή. “Έχει μεγάλη σημασία η τεχνική”, μας λέει ο Γιώργος Φερέτος, που παρουσιάζει στον χώρο αυτόν πρόσφατα έργα του, σε μια έκθεση με τίτλο “Μέσα από το βλέμμα του ζώου”. Και το φως. Οι σκιές. Το συναίσθημα. Οι μνήμες του καλλιτέχνη από τα παιδικά του χρόνια.

“Το βλέμμα μας επικεντρώνεται στο βλέμμα το δικό τους, στην αθωότητα και στον ενδόμυχο φόβο τους, στην επιφυλακτικότητα και στην παραδοχή των αλάνθαστων ενστίκτων τους”, σημειώνει η Ιστορικός Τέχνης και Θεωρίας του Πολιτισμού Αθηνά Σχινά.

“Μέσα από το τρυφερό και μαζί φοβισμένο βλέμμα αυτών των ζώων, που ζητούν στοργικά θαλπωρή, ανοίγει ο δρόμος προς το θυσιαστήριο και την σφαγή τους, που ενστικτωδώς προαισθάνονται. Στις εικαστικές συνθέσεις, άλλωστε, διακρίνεται ένα υπόλευκο παραλληλεπίπεδο τραπέζι, λειτουργώντας ως βωμός και μαζί ως τράπεζα προσφορών (...) Με αφοπλιστική απλότητα και αμεσότητα, με λιτότητα και εσωτερικευμένη περιεκτικότητα πολυεπίπεδων νοημάτων, ο συγκεκριμένος ζωγράφος συνδυάζει σε αυτά τα “πορτραίτα οικόσιτων ζώων” τη ρεαλιστική παραστατικότητα με την αφαίρεση και την αληθοφάνεια με τη μεταφυσική διάσταση”.

Είναι δύσκολο να φύγεις από την έκθεση του Φερέτου και να μην την ξανασκεφτείς. Ίσως επειδή  σ΄ εκείνες τις σχεδόν δωρικές ασπρόμαυρες και έγχρωμες μορφές από κάρβουνο, ακρυλικό και λάδι, αναγνώρισες κάτι δικό σου-το θύμα και τον θύτη μέσα σου.

Ο Γιώργος Φερέτος γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1973. Αποφοίτησε με άριστα από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών, όπου σπούδασε ζωγραφική με καθηγητή τον Α. Χρηστάκη και, ως μάθημα επιλογής, γλυπτική με καθηγητή τον Ν. Τρανό. Έχει πραγματοποιήσει τρεις ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε αρκετές ομαδικές. Η έκθεση “Μέσα από το βλέμμα του ζώου” στην γκαλερί ArtShot-Sophia Gaitani διαρκεί έως τις 2 Ιουνίου.