Quantcast

Μετάλλαξη «Δέλτα»: Νέοι και ανεμβολίαστοι τα νέα κρούσματα – Μονόδρομος τα εμβόλια

Για την κατάργηση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους και την επικίνδυνη μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου ο καθηγητής Ιατρικής και ερευνητής στο εθνικό ινστιτούτο των ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης.

«Είναι πολύ ατυχές όταν το Ισραήλ ξαναβάζει τις υποχρεωτικές μάσκες σε εσωτερικούς χώρους, όταν όλη η Ευρώπη βάζει νέους περιορισμούς, η Ελλάδα βρήκε την ημέρα να ανακοινώσει την κατάργηση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους», είπε ο κ. Παυλάκης και πρόσθεσε:

«Φοβάμαι δυστυχώς ότι πολύς κόσμος θα το προσλάβει ως κατάργηση της μάσκας, ότι πετάμε τις μάσκες, τελειώσαμε. Είναι μεγάλο λάθος αυτό. Η κυβέρνηση λέει χαλάρωση μόνο και ότι οι μάσκες είναι υποχρεωτικές μόνο όπου υπάρχει συνωστισμός. Αυτό δημιουργεί σύγχυση και νομίζω ότι θα το βρούμε μπροστά μας».

Σχετικά με την ινδική μετάλλαξη, η οποία έχει δημιουργήσει προβληματισμό, ο κ. Παυλάκης ανέφερε πως «το Δέλτα στέλεχος και διάφορα στελέχη Δέλτα επεκτείνονται και όπου υπάρχουν λίγα, θα υπάρξουν σε λίγες ημέρες πάρα πολλά, και θα επικρατήσει ταχύτατα».

Παράλληλα, σημείωσε ότι «το πιο σημαντικό μήνυμα είναι «εμβολιαστείτε άμεσα» . Τα εμβόλια είναι μονόδρομος, αλλά μην περιμένετε θαύματα. Τα εμβόλια είναι θαυμαστά, αλλά όχι θαυματουργά. Με 30% ή 50% εμβολισμένους δεν πάμε πουθενά. Ωστόσο, δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός σε αυτούς που έχουν κάνει εμβόλιο.Θα είναι καταστροφικό, καθώς μολύνονται και πεθαίνουν και μερικοί εμβολιασμένοι, διότι δεν έχουν όλοι οι εμβολιασμένοι απόλυτη προστασία».

«Γενικά τα εμβόλια καλύπτουν την μετάλλαξη Δέλτα αλλά δεν υπάρχουν εμβόλια, υπάρχουν εμβολιασμένοι που έχουν διαφορετική προστασία», ανέφερε και πρόσθεσε: «Εμβολιαζόμαστε και προσέχουμε, γι’ αυτό είναι λάθος η εντύπωση ότι δεν θέλουμε μάσκες, δεν θέλουμε προστασία. Είναι επικίνδυνο και το καλοκαίρι και ο χειμώνας που έρχεται».

Νέοι και ανεμβολίαστοι τα νέα κρούσματα

Για την εξάπλωση της μετάλλαξης «Δέλτα» στην Ελλάδα αλλά και τη σημασία του πλήρους εμβολιασμού ως μοναδική ασπίδα έναντι των παραλλαγών του κορωνοϊού, μίλησε ο Γιώργος Σουρβίνος καθηγητής Ιολογίας και μέλος του ΔΣ του ΕΟΔΥ στο Σκαι.

Ο καθηγητής εξήγησε ότι οι μεταλλάξεις ταξιδεύουν, το συγκεκριμένο στέλεχος έχει εντοπιστεί σε πάνω από 23 χώρες και η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση.

Στην Κρήτη, όπου εντοπίστηκαν σήμερα 18 νέα κρούσματα της «Δέλτα» ο κ. Σουρβίνος διαβεβαίωσε ότι έχει γίνει εκτενής ιχνηλάτηση, τα κρούσματα φαίνεται πως δεν σχετίζονται με τον τουρισμό αλλά είναι μόνιμοι κάτοικοι και τα περισσότερα είναι επαφές γνωστών κρουσμάτων.

«Μιλάμε για άτομα που είναι νεαρής ηλικίας και ανεμβολίαστα» σημείωσε ο καθηγητής επισημαίνοντας ότι το μήνυμα είναι πως έως ότου μπορέσουμε να δαμάσουμε την πανδημία, το μοναδικό μας όπλο και η μοναδική ασπίδα για τέτοιου είδους μεταλλαγμένα, παραλλαγμένα στελέχη είναι ο εμβολιασμός.

«Και μιλάμε για πλήρη εμβολιασμό με δύο δόσεις. Οι μελέτες δείχνουν ότι ακόμη και ο μειωμένος εμβολιασμός με μια δόση παρέχει μειωμένη προστασία σε ανοσολογικό επίπεδο και είναι κάτι που πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα. Χρειαζόμαστε πλήρη (εμβολιασμό) για να έχουμε τη μέγιστη δυνατή προστασία», τόνισε ο κ. Σουρβίνος.

Εξήγησε ότι η μετάλλαξη «Δέλτα» έχει μεταδοτικότητα μεγαλύτερη κατά 50% έως 60% σε σχέση με τη βρετανική αλλά και διπλάσιο κίνδυνο νοσηλείας και νόσησης.

Σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της μετάλλαξης «Δέλτα» αναφέρθηκε σε μελέτες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που «δείχνουν» προστασία από σοβαρή νόσηση κατά 79% με το εμβόλιο της Pfizer και κατά 60% με το εμβόλιο της AstraZeneca. Για τα άλλα εμβόλια εξήγησε οι επιστήμονες μπορούν να θεωρήσουν ότι εμβόλια αντίστοιχης τεχνολογίας θα παρέχουν και αντίστοιχη προστασία ωστόσο πρόκειται για κάτι που μένει να φανεί σε μελέτες.