Quantcast

Μίκης Θεοδωράκης: Έγγραφο-ντοκουμέντο αποκαλύπτει την επιθυμία του για ταφή στην Κρήτη

Τον Ιανουάριο του 2020 εξέφρασε για τελευταία φορά εγγράφως την επιθυμία του σχετικά με τον τόπο ενταφιασμού του ο Μίκης Θεοδωράκης, περιγράφοντας με κάθε λεπτομέρεια πώς ήθελε να γίνει η όλη διαδικασία.

Όριζε δε σαφώς ακόμη και το μεταφορικό μέσο με το οποίο ήθελε να ταξιδέψει στην τελευταία του κατοικία αλλά και το γραφείο τελετών που ήθελε να αναλάβει την ταφή του.

Όπως αναφέρεται στην συμβολαιογραφική πράξη όπου επιβεβαιώνονται και όλα τα προηγούμενα ανάλογα έγγραφα που είχε συντάξει με το πρώτο να χρονολογείται από το 2008, ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης επιθυμούσε «να ενταφιαστεί στο κοιμητήριο Γάλατα Χανίων όπου έχουν ήδη ενταφιαστεί οι προαποβιώσαντες γονείς του και ο αδερφός του και όπου του έχει παραχωρηθεί ήδη για τον ίδιο και τη σύζυγό του εφόσον το επιθυμεί, από τον Δήμο Νέας Κυδωνίας, τάφος προς τον σκοπό αυτό. Ο εν λόγω τάφος έχει ήδη κατασκευαστεί από τον φίλο του αρχιτέκτονα Μάνο Περάκη, με φροντίδες του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη και απόλυτα σύμφωνα με τις οδηγίες του και έχει ήδη αποπερατωθεί».

Την επιθυμία του η σορός του να ταξιδέψει με πλοίο στα Χανιά και όχι με άλλο μεταφορικό μέσο, συμπλήρωσε στο ίδιο έγγραφο, ενώ όρισε ως εκτελεστές της τελευταίας επιθυμίας του τους φίλους και συνεργάτες του Γιώργο Αγοραστάκη και Ειρήνη Παρμενίδου, «προκειμένου, ενεργώντας είτε από κοινού είτε ο καθένας απ’ αυτούς χωριστά, να προβούν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ενώπιον οιασδήποτε αρχής ή υπηρεσίας προς εκπλήρωση της ανωτέρω επιθυμίας του και δήλωσης επιλογής του τόπου ενταφιασμό του».

Ο Μίκης Θεοδωράκης είχε ορίσει και συγκεκριμένο γραφείο τελετών προκειμένου να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες μετά τον θάνατό του δίνοντας εντολή να υπάρξει συνεργασία των εκτελεστών της τελευταίας του επιθυμίας με αυτό, ενώ οι δυο εκτελεστές είναι και οι μόνοι που έχουν τη δυνατότητα να συνεργαστούν με διαφορετικό γραφείο τελετών.