Quantcast

Μόσιαλος: Δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στα εμβόλια που θα κάνουμε - BINTEO

Τις διαφορές που υπάρχουν στα εμβόλια κατά του κορονοϊού εξήγησε ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Αναφερόμενος στο αν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στα εμβόλια, σημείωσε:

"Όλες οι τεχνολογίες δεν είναι καινούργιες τεχνολογίες. Τις ξέραμε και χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά να παράξουν ένα εμβόλιο, δεν είναι κάτι καινούργιο που ανακαλύφθηκε το 2020. Γνωρίζουμε επίσης ότι η μεταφορά του mRNA, ανάλογα με το εμβόλιο, δεν επηρεάζει το DNA και δεν δημιουργεί συγκεκριμένα προβλήματα, γιατί αυτό το mRNA διαλύεται μετά την είσοδο στον οργανισμό και αφού προκαλέσει την ανοσολογική απόκριση.

Υπάρχουν κάποια στοιχεία τα οποία δεν μπορεί να τα αγνοήσει κανείς σε σχέση με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Το εμβόλιο της Moderna και το εμβόλιο της Pfizer δεν έχουν σημαντική διαφορά, όταν το ένα είναι 94% αποτελεσματικό και το άλλο 95% στην ουσία δεν υπάρχει σημαντική διαφορά στην αποτελεσματικότητα και ούτε έχει βρεθεί να έχει ανακοινωθεί ότι υπάρχει διαφορά στην ασφάλεια.

Θα περιμένουμε βέβαια τι θα μας πουν για την ασφάλεια του εμβολίου της Moderna οι ρυθμιστικές Αρχές, όταν εξετάσουν τον φάκελο της Moderna τον επόμενο μήνα" σχολίασε ο καθηγητής και πρόσθεσε ότι το εμβόλιο της Οξφόρδης έχει μικρότερη αποτελεσματικότητα, 62%.

"Τώρα από λάθος, επειδή έκαναν λάθος στις δόσεις σε ένα μέρος της κλινικής δοκιμής, βρήκαν ότι αν δώσεις τη μισή δόση αντί για μία στην αρχή, η αποτελεσματικότητα πάει στο 90%. Αλλά ήταν σε μικρό δείγμα εθελοντών. Επαναλαμβάνουν τις δόσεις σε μεγαλύτερο αριθμό εθελοντών για να δουν αν θα πάει στο 90%. Η διαφορά από το 94% και το 95% δεν είναι και πολύ μεγάλη. Αυτό που είναι αξιοθαύμαστο είναι ότι η AstraZeneca αποφάσισε να ενώσει τις δυνάμεις της με το ρωσικό ινστιτούτο που παρήγαγε το ρωσικό εμβόλιο. Δεν έχει ξαναγίνει μεγάλη δυτική εταιρεία να συνεργαστεί με Ρώσους για να ενώσουν δυνάμεις να βρουν αν ο συνδυασμός των εμβολίων τους λειτουργεί καλύτερα".

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1: