Quantcast

Νέα μέτρα: Τι αλλάζει από σήμερα για τους ανεμβολίαστους - Μπαράζ ελέγχων

Αλλάζει από σήμερα η καθημερινότητα όσων δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού.

Την ίδια ώρα, ξεκινάει μπαράζ ελέγχων ενώ επιστρατεύονται 8.000 αστυνομικοί. Στη σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου και στην οποία ελήφθη η απόφαση για την εντατικοποίηση των ελέγχων, ορίστηκαν τομείς προτεραιοτήτων, όπως η νυχτερινή διασκέδαση, η εστίαση στους εξωτερικούς χώρους και το λιανεμπόριο.

Τα νέα μέτρα τίθεται σε εφαρμογή, οριζόντια, δηλαδή αφορούν όλη την επικράτεια και σύμφωνα με το ΦΕΚ έχουν ισχύ έως τις 22 Νοεμβρίου.

Ουσιαστικά, οι ανεμβολίαστοι πολίτες μπαίνουν σε ένα ιδιότυπο lockdown, καθώς για να μετακινηθούν θα χρειάζονται σχεδόν παντού rapid test ή PCR. 

Η υποχρέωση μάλιστα για επίδειξη αρνητικού τεστ από ανεμβολίαστους πολίτες ίσχυε κανονικά μέχρι και σήμερα για την προσέλευση στην εργασία, για τους φοιτητές στα πανεπιστήμια, για μεταφορές και ταξίδια μέσω αεροπλάνου, τρένου, πλοίου, ΚΤΕΛ, για θεατρικές παραστάσεις, σινεμά, μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και για τα γυμναστήρια.

Αναλυτικά τα μέτρα:

-Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα κάνουν υποχρεωτικά δύο rapid tests για την προσέλευση στη δουλειά τους, είτε είναι στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων και των κληρικών στις εκκλησίες.

-Η πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, σε όλους τους μεικτούς χώρους όπως οι εξωτερικοί χώροι εστίασης, στα εμπορικά καταστήματα και σε άλλες δραστηριότητες που δεν θεωρούνται αναγκαίες, όπως είναι τα κομμωτήρια, θα γίνεται υποχρεωτικά με PCR ή rapid τεστ.

-Αναβαθμίζονται και διπλασιάζονται οι ποινές. Τα πρόστιμα θα ξεκινούν από 5.000 ευρώ και θα προβλέπεται 15νθήμερη αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων. 

-Στα φυσικά πρόσωπα που δεν τηρούν την υποχρέωση χρήσης μάσκας και τους κανόνες τήρησης αποστάσεων επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ. Το ίδιο πρόστιμο προβλέπεται να επιβάλλεται και στους χώρους εστίασης στην περίπτωση που δεν φορούν μάσκα οι εργαζόμενοι σε αυτούς.

-Θα υπάρξει ποινή στις αθλητικές ομάδες που θα συνδυάζεται με την παρουσία φιλάθλων σε επόμενα παιχνίδια αν δεν τηρείται το μέτρο χρήσης της μάσκας και των άλλων υγειονομικών μέτρων στα γήπεδα.

-Οσον αφορά στην εστίαση και τους χώρους διασκέδασης, οι εσωτερικοί χώροι ήταν – και παραμένουν – αμιγείς, δηλαδή μόνο για εμβολιασμένους. Οι εξωτερικοί είναι μεικτοί, δηλαδή κάθονται και μη εμβολιασμένοι, με τη διαφορά ότι από σήμερα θα πρέπει οι ανεμβολίαστοι να δείχνουν και για τους εξωτερικούς χώρους rapid test.

Πού δεν χρειάζεται rapid test

Οι μη εμβόλιασμένοι πολίτες δεν χρειάζεται να υποβληθούν σε rapid test προκειμένου να μεταβούν σε:

Καταστήματα τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, κάβες), φαρμακεία, πρατήρια υγρών καυσίμων, pet shop, καθαριστήρια, καταστήματα πώλησης καπνικών/ατμιστικών προϊόντων, στις λαϊκές αγορές και στην εκκλησία.

Ειδικότερα για τις εκκλησίες και τους χώρους λατρείας, προβλέπεται η χρήση μάσκας, από την οποία εξαιρούνται οι θρησκευτικοί λειτουργοί και οι ιεροψάλτες μόνο κατά τη διάρκεια της τελετής.

Έρχεται η «μαύρη λίστα» για τους παραβάτες

Μάλιστα τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται και η «μαύρη λίστα», από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Πρόκειται για πλατφόρμα στην οποία οι παραβάτες θα κατονομάζονται. Έτσι, εκτός του μεγάλου προστίμου, θα ελλοχεύει πλέον και ο κίνδυνος στιγματισμού. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, 8.000 αστυνομικοί σε 1.900 κλιμάκια θα πραγματοποιούν ελέγχους σε όλη τη χώρα. Μαζί και στελέχη της Αρχής Διαφάνειας και του Υπουργείου Ανάπτυξης, ενώ στην περιφέρεια οι έλεγχοι θα γίνονται από κλιμάκια άλλων περιοχών, ώστε να αποφεύγονται τα «στραβά μάτια» λόγω εντοπιότητας.