Quantcast

Ο κυκλώνας «Ζορμπάς» και στην Αττική - Μπλάκ άουτ και κλειστοί δρόμου - Δείτε LIVE την πορεία του

Αρχίζει να υποχωρεί η ένταση του Μεσογειακού κυκλώνα. Αφού πέρασε από την Νότια και Ανατολική Πελοπόννησο, κατευθύνεται προς το κεντρικό και ανατολικό Αιγαίο με κατεύθυνση προς τα παράλια της Τουρκίας, επηρεάζοντας ωστόσο την Αττική και την Κεντρική Ελλάδα.

Η ένταση των ανέμων το μεσημέρι του Σαββάτου έφτασε τοπικά τα εννέα Μποφόρ στις παράκτιες περιοχές της Πελοποννήσου. Στη συνέχεια, και καθώς το κέντρο του χαμηλού κινείται βορειοανατολικά, νότιοι-νοτιοδυτικοί άνεμοι ανάλογης είχαμε ανατολικά της Πελοποννήσου.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες στη Νότια Πελοπόννησο και στη Νοτιοδυτική Κρήτη και μετά στην Ανατολική Πελοπόννησο, στην Ανατολική Στερεά και στην Αττική. Από αργά το απόγευμα ισχυρές βροχές στη Θεσσαλία και στις Σποράδες.

Η έντονη βροχόπτωση στο λεκανοπέδιο της Αττικής αναμένεται να διαρκέσει έως τα ξημερώματα της Κυριακής, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολογικών σταθμών.

Προβλήματα στην Αττική

Στην Αττική ο «Ζορμπάς» και η ισχυρή βροχόπτωση έχε διακοπές ρεύματος και προβλήματα σε δρόμους.

Η Παλλήνη έμιενε για πολλές ώρες χωρίς ρεύμα. Μπλακ άουτ είχαμε και  Αρτέμιδας για δύο ώρες περίπου.

Ο ΔΕΔΔΗΕ εφιστά την προσοχή προς όλους τους πολίτες να μην προσεγγίζουν αγωγούς ή άλλα στοιχεία του δικτύου ηλεκτροδότησης που βρίσκονται στο έδαφος, γιατί υπάρχει πολύ σοβαρός κίνδυνος ατυχήματος.

Λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων στην Πελοπόννησο, έκλεισε η Ε.Ο Κορίνθου-Καλαμάτας στη σήραγγα της Νεστάνης λόγω πλημμύρας αλλά και στο Αρτεμίσιο λόγω κατολίσθησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν εγκλωβισμένοι οδηγοί στην Εθνική Οδό.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνήσουν με το 100 ή με το 1025 του «ΜΟΡΕΑ». Σύντομα θα ξεκινήσει εκτροπή της κυκλοφορίας από τον κόμβο της Στέρνας και του Ναυπλίου.

Από την Τροχαία ανακοινώθηκε ότι διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων στην υπόγεια γέφυρα της παλαιάς παραλιακής, στο ρεύμα προς Μικρολίμανο στον Πειραιά (στάδιο Καραΐσκάκη) λόγω συσσώρευσης υδάτων.

Τη διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της παλαιάς εθνικής οδού Ελευσίνας- Θήβας αποφάσισε η αστυνομία, εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ο Ζορμπάς κατευθύνεται Βορειοανατολικά

Το σύστημα κινήθηκε αργά πάνω από την Κρήτη και τη νότια Ελλάδα το Σάββατο πριν ενισχυθεί η ταχύτητά του και κατευθυνθεί προς τη δυτική Τουρκία την Κυριακή.

Περιοχές της Ελλάδας και της Τουρκίας θα πληγούν με ισχυρές βροχές και πολύ ισχυρούς ανέμους.

Στην Κρήτη και σε άλλα νότια νησιά της Ελλάδας έχουμε βροχές έως και 100-150 χιλιοστόμετρα.

Τα προγνωστικά

Σύμφωνα με την ΕΜΥ τα  διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία έχουν ως εξής: 

2.Την Κυριακή (30-09-2018):

Α. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα του Σαββάτου θα επηρεάσουν τις πρωινές ώρες την ανατολική και νότια Πελοπόννησο και θα σταματήσουν.

Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τη Θεσσαλία, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, την κεντρική και ανατολική Μακεδονία (κυρίως τη Χαλκιδική). Βαθμιαία τα φαινόμενα στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια θα εξασθενήσουν.

Β. Πολύ θυελλώδεις άνεμοι 8-9 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο και τοπικά στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο σε επίπεδο θύελλας (10 μποφόρ), με μικρή εξασθένηση αποδέκτες αργά το βράδυ.

3. Τη Δευτέρα (01-10-2018):

Α. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα της Κυριακής θα περιοριστούν στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως τη Χαλκιδική), την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, όπου θα επηρεάσουν κυρίως τις παραθαλάσσιες περιοχές.

Β. Οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο σταδιακά θα εξασθενήσουν.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις και την αναλυτική ενημέρωση του κ. Κολυδά, το βαρομετρικό κατά την διάρκεια της νύχτας ο καιρός θα έχει ένα μικρό και πρόσκαιρο σπάσιμο. Το βαρομετρικό χαμηλό, Σάββατο βράδυ προς Κυριακή θα περάσει μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου, θα μπει μέσα στις νότιες Κυκλάδες και σταδιακά θα αρχίσει να μπαίνει και να εξομαλύνεται η κατάστασή του, δηλαδή θα αρχίσει να ρηχαίνει το χαμηλό αυτό προς το ανατολικό Αιγαίο».

Οι άνεμοι  θα εξασθενήσουν στο κεντρικό και στο νότιο Αιγαίο και θα παραμείνουν αρκετά ενισχυμένοι με εντάσεις που θα φτάνουν τα 9 με 10 μποφόρ ανατολικοί - βορειοανατολικοί στη θάλασσα Κυθήρων και στο νότιο Ιόνιο.

Δείτε LIVE την πορεία του «Ζορμπά»

Ο μεσογειακός κυκλώνας, αναμένεται εκτιμάται ότι θα πλήξει την Αττική, την Εύβοια και τις Κυκλάδες και, μέχρι το πρωί της Κυριακής, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και πιθανώς τα Δωδεκάνησα.

Πατήστε ΕΔΩ και δείτε ζωντανά πως κινείται ο κυκλώνας «Ζορμπάς»