Quantcast

Ο Νίκος Σηφουνάκης στον Realfm 97,8 για την εκδήλωση στο Μουσείο – Ελαιοτριβείο Βρανά στην Λέσβο

Για τη σημαντική εκδήλωση της πολιτιστικής «Εταιρείας Αρχιπέλαγος» στο ανακαινισμένο Μουσείο – Ελαιοτριβείο Βρανά στον Παπάδο της Λέσβου που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, μίλησε ο Νίκος Σηφουνάκης στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

«Εδώ και 24 χρόνια έχει καθιερωθεί η 18η Μαΐου ως Ημέρα αφιερωμένη στα Μουσεία. Έτσι αποφασίσαμε και εμείς φέτος στο Μουσείο Ελαιοτριβείου Βρανά , το αρχαιότερο στην Ελλάδα, το οποίο οικοδόμησε η οικογένεια του Νομπελίστα ποιητή Ελύτη να κάνουμε μια γιορτή – αφιέρωμα. Πέρυσι ανακαινίστηκε πλήρως και έχει διαφορετικά εκθέματα, είναι ένα μνημείο αρχιτεκτονικό αλλά και μηχανολογικό γιατί διατηρεί τον μηχανολογικό εξοπλισμό του και ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα όποια στιγμή θέλει να το επισκεφθεί να δει πώς παραγόταν το λάδι πριν από 137 χρόνια, δηλ. γυρνάει ο μύλος όπως παλιά και με παλιά μηχανή. Μπορεί να δει πώς μπαίνει η ελιά, πώς συνθλίβεται ο καρπός και πώς παράγεται ο πολτός και στη συνέχεια το λάδι.

Θα κάνουμε αυτό το αφιέρωμα και είναι πολύ σημαντικό το ότι συμμετέχουν τρία μουσεία, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Λέσβου, το Ελληνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας και το Μουσείο της Ακρόπολης με έναν μοναδικό αμφορέα, αντικείμενο της εποχής των Παναθηναίων» τόνισε ο κ. Σηφουνάκης.

Όπως έγραψε η Realnews της Κυριακής, «η πρώτη σημαντική εκδήλωση για το 2024 συμπίπτει με τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων (18 Μαΐου) και έχει ως θέμα: «Η ελιά, το λάδι και η συμβολή τους στον πολιτισμό». Την εκδήλωση των εγκαινίων θα προλογίσει ο πρόεδρος της πολιτιστικής «Εταιρείας Αρχιπέλαγος» Νίκος Σηφουνάκης και θα ακολουθήσουν διακεκριμένοι ομιλητές.

«Η ελιά στη Λέσβο κατά την αρχαιότητα» θα είναι το θέμα της ομιλίας του Παύλου Τριανταφυλλίδη, εφόρου Αρχαιοτήτων Λέσβου. «Το λάδι και οι παναθηναϊκοί αμφορείς» θα είναι το θέμα της ομιλίας του Νίκου Σταμπολίδη, καθηγητή Αρχαιολογίας, διευθυντή του Μουσείου Ακρόπολης Αθηνών, ενώ η ομιλία του Νίκου Ζούρου, καθηγητή Πανεπιστημίου Αιγαίου και διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, θα έχει τον τίτλο «Λέσβος: Γεωλογία και ελαιώνες».