Quantcast

«Οι Αδερφοφάδες» του Νίκου Καζαντζάκη

H πνευματική δικαιούχος των έργων του κορυφαίου λογοτέχνη, Νίκη Σταύρου, απαγγέλει αποσπάσματα από το αριστουργηματικό του βιβλίο  στο θέατρο "Βρετάνια".

Μια βραδιά μνήμης και τιμής, με επίκεντρο το συνταρακτικό μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη "Αδερφοφάδες" πραγματοποιείται απόψε, Δευτέρα 23 Μαΐου, στις 21.00, στο Θέατρο "Βρετάνια".

Η Νίκη Σταύρου, πνευματική δικαιούχος των έργων του Νίκου Καζαντζάκη παγκοσμίως, θα απαγγείλει αποσπάσματα του έργου, τα οποία έχει επιμεληθεί και διασκευάσει. Η μεσόφωνος Λίλιαν Τσατσαρώνη θα ερμηνεύσει τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι, ένα τραγούδι του Γιώργου Καγιαλίκου σε στίχους Δημήτρη Αναγνωστόπουλου, καθώς και ελληνικά και ξένα παραδοσιακά κομμάτια, με συνοδεία πιάνου από τη Δήμητρα Κακάκη.

"Οι "Αδερφοφάδες" μιλούν για μία από τις πιο δυσάρεστες περιόδους της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας, τον Εμφύλιο", μας λέει η Ν. Σταύρου. "Ο Καζαντζάκης έγραψε το μυθιστόρημα πρώτα το 1949 και μετά το 1954, σε απόλυτη υπαρξιακή απελπισία γι' αυτό που συνέβαινε στην Ελλάδα μας. Ήθελε να δείξει, όχι ποιος έχει δίκιο, αλλά ότι αδελφός σκοτώνει αδελφό, χωρίς πάντα να διακρίνεται ποιος είναι ο Κάιν και ποιος ο Άβελ. "Αδέλφια, αδελφωθείτε", φωνάζει ο Καζαντζάκης, καθώς αφηγείται τη συγκινητική ιστορία ενός γέροντα, του παπά-Γιάνναρου, ο οποίος πασχίζει να τον ακούσουν και οι δύο πλευρές, με φόντο ένα χωριό χτισμένο πάνω σε πέτρα. Δεν υπάρχει ούτε μια ανθισμένη αμυγδαλιά εκεί, ούτε ένα γαρύφαλλο για παρηγοριά. Σε αυτό το ζοφερό σκηνικό προσπαθεί αυτός ο άνθρωπος να ενώσει τα αδέλφια. Η ιστορία είναι συγκλονιστική".

Η Νίκη πήρε το όνομά της προς τιμήν του Καζαντζάκη. Γεννήθηκε στη Γενεύη, και το πρώτο σπίτι που γνώρισε ήταν το διαμέρισμα της νονάς της, Ελένης Καζαντζάκη- ένας χώρος πλημμυρισμένος από τα χαρτιά, τα βιβλία, τις φωτογραφίες και το πνεύμα του εμβληματικού λογοτέχνη. Η Νίκη πέρασε την παιδική της ηλικία ακούγοντας ιστορίες από τη ζωή της Ελένης με τον Νίκο της. "Είχα εδώ και καιρό την επιθυμία να μπορέσω να μεταλαμπαδεύσω το ύφος, τον τόνο και το ηχόχρωμα της Ελένης όταν μού διάβαζε, ήδη από τα 5 μου, τα βιβλία του πολυαγαπημένου της συζύγου, με τον τρόπο που τής τα διάβαζε εκείνος για να του πει αν της άρεσαν. Αυτό το "καζαντζάκειο συναίσθημα" θέλω να μεταφέρω στη σκηνή. Βέβαια, η φωνή μου είναι γυναικεία και δεν είμαι ηθοποιός", καταλήγει χαμογελώντας. Όμως, σε αυτή τη βραδιά (η οποία είχε πρωτοπαρουσιαστεί με μεγάλη επιτυχία στο Μέγαρο Μουσικής, το 2018) θα ακουστεί κυρίως η φωνή της καρδιάς της-μιας καρδιάς αφοσιωμένης στην προφύλαξη και ανάδειξη του έργου του κορυφαίου λογοτέχνη.

Τα έσοδα της εκδήλωσης θα διαθετούν στην "Καζαντζάκεια Κιβωτό", την μη κερδοσκοπική φιλοζωική εταιρεία που έχει συστήσει η Ν. Σταύρου. Πληροφορίες – Κρατήσεις: www.viva.gr