Quantcast

Οι Ψαλιδοχέρηδες του σινεμά στη Θεσσαλονίκη

Αφανείς ήρωες στη δημιουργία μιας ταινίας, οι μοντέρ συμβάλλουν τα μέγιστα στο τελικό αποτέλεσμα. Ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά 9 έμπειρους και πολυβραβευμένους Έλληνες και ξένους μετρ του μοντάζ, στο 62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Στο πλαίσιο του μεγάλου αφιερώματος του 62ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στο μοντάζ, με τίτλο «Κόψε κάτι: Το μοντάζ και τα μυστικά του», εννέα κορυφαίοι μοντέρ από την Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο, καλεσμένοι του 62ου ΦΚΘ, παραδίδουν masterclasses και workshops, στα οποία αποκαλύπτουν τα μυστικά της τέχνης τους και μοιράζονται τις συναρπαστικές τους εμπειρίες. Όλες οι δράσεις θα γίνουν στην αίθουσα «Παύλος Ζάννας».

Την Τρίτη 9 Νοεμβρίου, στις 14. 30, ο πολύπειρος μοντέρ Πάνος Βουτσαράς εξηγεί στο κοινό με ποιον τρόπο το μοντάζ κατευθύνει και αλλάζει την αφήγηση μιας ιστορίας, καθοδηγώντας το συναίσθημα του θεατή. 

Την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου, στις 11.00, η Κλερ Άθερτον, σταθερή συνεργάτιδα της αξέχαστης Βελγίδας πρωτοπόρου του σινεμά, Σαντάλ Άκερμαν, μας ξεναγεί στον αθέατο κόσμο του μοντάζ και της διαχείρισης του φιλμικού χρόνου, με οδηγό επιλεγμένες στιγμές από την καριέρα της. 

Την ίδια μέρα, στις 14.30, ο πολυβραβευμένος Γιάννης Χαλκιαδάκης, ο οποίος έχει συμμετάσχει σε ταινίες που έχουν αποσπάσει τιμητικές διακρίσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, φέρνει στο φως όσα βλέπουμε, όσα μας αποκρύπτονται κι όσα ονειρευόμαστε όταν ξεδιπλώνεται μια κινηματογραφική ταινία στη μεγάλη οθόνη. 

Την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου, στις 11.00, ο Σερβο-Αμερικανός μοντέρ Ρόλαντ Βάις, που έχει συνεργαστεί με σκηνοθέτες όπως ο Μάρτιν Σκορσέζε και ο Ανγκ Λι, έρχεται στη Θεσσαλονίκη με το foley team του και 

παρουσιάζει live στο κοινό πώς δημιουργούνται τα ηχητικά εφέ, αλλά και πώς ενσωματώνεται ο ήχος στην κινηματογραφική εικόνα. 

Την ίδια μέρα, στις 14.30, ο Λάμπης Χαραλαμπίδης, μοντέρ με εύρος καριέρας από τις ταινίες του Θεόδωρου Αγγελόπουλου μέχρι το πρόσφατο blockbuster «Ευτυχία» του Άγγελου Φραντζή, αναλύει τη διαδικασία του μοντάζ μέσω της οποίας ο χαρακτήρας μιας ταινίας αποσυνδέεται από τις περιπλοκές της πραγματικότητας. 

Την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου, στις 11.00, ο διάσημος πλέον Γιώργος Μαυροψαρίδης, σταθερός συνεργάτης του Γιώργου Λάνθιμου και υποψήφιος για Όσκαρ για τη δουλειά του στην «Ευνοούμενη», επικεντρώνεται στον τρόπο με τον οποίο το μοντάζ κωδικοποιεί την αφήγηση και μεταδίδει στον θεατή τα μηνύματά της. 

Το Σάββατο 13 Νοεμβρίου, στις 11.00, η Άνε Έστερουντ και ο Γιάνους Μπιλέσκοφ Γιάνσεν, το δίδυμο των μοντέρ από τη Δανία, μιλούν για τον τρόπο προσέγγισής τους στο μοντάζ της ταινίας «Άσπρο πάτο» του Τόμας Βίντερμπεργκ, που κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας. 

Επίσης, το Σάββατο 13 Νοεμβρίου, στις 14:30, ο Ραούλ Μόρα, μοντέρ του «La casa de papel», της σειράς τoυ Netflix που καθήλωσε ολόκληρο τον πλανήτη, μας προσκαλεί στα άδυτα του συνεργατικού μοντάζ σε μια blockbuster παραγωγή παγκόσμιας απήχησης.

Η είσοδος στην αίθουσα «Παύλος Ζάννας» είναι δωρεάν για το κοινό, ενώ θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για την είσοδό σας στις κινηματογραφικές αίθουσες είναι απαραίτητη η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης, καθώς και επίσημου εγγράφου ταυτοπροσωπίας.