Quantcast

Πανελλαδικές 2022: Αρχαία Ελληνικά, Μαθηματικά, Βιολογία - Σχολιασμός θεμάτων – Φροντιστήρια εν τάξη

Αρχαία Ελληνικά Ανθρωπιστικών Σπουδών

Το διδαγμέννο κείμενο εξέταζε δύο αποσπάσματα από διαφορετικά βιβλία, ένα από τα Πολιτικά του Αριστοτέλη κι ένα από τον στωικό φιλόσοφο Επίκτητο. Οι ασκήσεις που το συνοδεύουν (ερμηνευτικές, λεξιλογική και ερώτηση εισαγωγής) δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερη δυσκολία, ενώ η ερώτηση σύγκρισης με το παράλληλο κείμενο απαιτεί πάντα συνδυαστική ικανότητα.

Το αδίδακτο κείμενο προέρχεται από τον ιστορικό Θουκυδίδη, έναν συγγραφέα που επιλέγεται πολύ συχνά στις πανελλαδικές εξετάσεις. Έχει νοηματική αυτοτέλεια και δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες μεταφραστικές δυσκολίες. Αντίθετα, το δεύτερο υποερώτημα της γραμματικής κρίνεται απαιτητικό, όπως και η συντακτική παρατήρηση.

Σχολιασμός θεμάτων:

Θέματα – Απαντήσεις:

https://www.en-taksi.gr/frontistiria/panelladikes2022/

Μαθηματικά Θετικών Σπουδών/Σπουδών Οικονομίας & Πληροφορικής

Τα θέματα των μαθηματικών του ΓΕΛ ήταν κλιμακούμενης δυσκολίας. Κάλυπταν μεγάλο μέρος της ύλης. Οι μεθοδολογίες που καλούνταν οι μαθητές να απαντήσουν ήταν στο πνεύμα του σχολικού βιβλίου. Τα παιδιά έπρεπε να διαχειριστούν σωστά το χρόνο τους και να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικά στις αριθμητικές πράξεις.

Θέμα Α: Δεν είχε εκπλήξεις και δυσκολίες. Παρόμοιας δομής με τα περσινά θέματα. Έπρεπε να διατυπώσουν δύο ορισμούς, να γράψουν μια απόδειξη και να απαντήσουν σε ερωτήσεις σωστό/λάθος.

Θέμα Β: Για Β Θέμα ήταν ιδιαίτερα απαιτητικό. Αναφέρεται στο κεφάλαιο της ανάλυσης, εξετάζοντας βασικές έννοιες. Προϋπόθεση η καλή κατανόηση ενός συγκεκριμένου θεωρήματος. Τέλος, χρειαζόταν σωστή διαχείριση του χρόνου και των αριθμητικών πράξεων.

Θέμα Γ: Αρκετά απαιτητικό. Εξετάζει ευρύ φάσμα της ύλης του 2ου κεφαλαίου. Οι μαθητές χρειάζονταν συνδυαστικές γνώσεις, που αυτό σημαίνει καλή κατανόηση της ύλης σε βάθος και όχι επιφανειακή δουλειά.

Θέμα Δ: Εξέταζε βασικές έννοιες της ανάλυσης. Απαιτούσε πολύ προσεκτικό χειρισμό των πράξεων και βαθιά κατανόηση των εννοιών. Το Δ3 και το Δ4 κρίνονται ως ιδιαίτερα απαιτητικά.

Σχολιασμός θεμάτων:

Θέματα – Απαντήσεις:

https://www.en-taksi.gr/frontistiria/panelladikes2022/

Βιολογία Σπουδών Υγείας

Tα θέματα Βιολογίας, στα οποία εξετάστηκαν σήμερα οι υποψήφιοι  του Προσανατολισμού Σπουδών Υγείας, ήταν θέματα που καλύπτουν  ένα μεγάλο μέρος της ύλης, ήταν τεκμηριωμένα και μπορούσαν να αντιμετωπιστούν από τους  ορθά προετοιμασμένους μαθητές.

Στα σημερινά θέματα  γενικότερα διαπιστώνεται ότι, δίνεται  περισσότερη  έμφαση στην δυνατότητα κριτικής σκέψης των μαθητών και στην ευχέρεια που έχουν αποκτήσει κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας τους στο χειρισμό και την κατανόηση των βιολογικών μηχανισμών και διαδικασιών.

Σχολιασμός θεμάτων:

Θέματα – Απαντήσεις:

https://www.en-taksi.gr/frontistiria/panelladikes2022/