Quantcast

Πανελλαδικές 2023: Ν. Γλώσσα & Λογοτεχνία -Ο σχολιασμός και οι απαντήσεις των θεμάτων – Φροντιστήρια εν τάξη

Κατά την πρώτη ημέρα της διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων οι μαθητές της Γ Γενικού Λυκείου εξετάστηκαν στο μάθημα των Νέων Ελληνικών. Τα θέματα ήταν εντός του πλαισίου των θεμάτων του σχολικού βιβλίου τόσο της Β λυκείου όσο και της Γ Λυκείου, ενώ υπήρχε πληθώρα κριτηρίων και στην τράπεζα θεμάτων της Β και Γ λυκείου. Στο σύνολο τους χαρακτηρίζονται κλιμακούμενης δυσκολίας.

Ειδικότερα, τα κείμενα 1 και 2 που αφορούν το τμήμα της ΝΕ Γλώσσας (Απόσπασμα από το βιβλίο του Σπ.Τσακυράκη και απόσπασμα από το άρθρο της Μ.Παπαθανασίου) αποτύπωναν ξεκάθαρα το βασικό θεματικό κέντρο και παρουσίαζαν ξεκάθαρα τις πτυχές του προβλήματος. Άρα ήταν αρκετά βοηθητικά και κατατοπιστικά.

Τα θέματα Β που αφορούν τις ασκήσεις θεωρίας δεν είχαν κάποια ιδιαίτερη δυσκολία.

Το θέμα Γ1 που αφορά τη Λογοτεχνία, είναι απόσπασμα από το διήγημα με τίτλο «Μια φοβερή παρηγοριά» (εμπεριέχεται στο βιβλίο του Χρ. Οικονόμου, Oι Kόρες του Ηφαιστείου) διακρινόταν από καθαρότητα λόγου και σαφήνεια.

Όσον αφορά το θέμα Δ1 (παραγωγή λόγου), ήταν ομιλία που με ευδιάκριτο τρόπο ζητούσε αναφορά σε φαινόμενα παραβίασης των δικαιωμάτων της γυναίκας και προτάσεις για την επίτευξη της ισότητας των φύλων. Τα ζητούμενα στηρίζονταν στον κοινωνικό προβληματισμό των νέων, στην κριτική τους σκέψη και στον προβληματισμό που πρέπει να έχει κάθε νέος άνθρωπος.

Θέματα - Απαντήσεις

https://www.en-taksi.gr/frontistiria/panelladikes2023/

Σχολιασμός θεμάτων

https://www.youtube.com/watch?v=N9P1qj1_eJA