Quantcast

Παραλλαγή «Ομικρον»: Νέα μέτρα για τώρα και μετά τις γιορτές - Στις 11.30 οι ανακοινώσεις

Νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας θα ανακοινώσουν στις 11:30 ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Η μετάλλαξη «Όμικρον» και ο κίνδυνος εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων τις μέρες των εορτών λόγω των μεγάλων συναθροίσεων, οδήγησε την κυβέρνηση στην απόφαση να λάβει νέα μέτρα, κατόπιν των εισηγήσεων που έκανε χθες η επιτροπή των λοιμωξιολόγων. Τα μέτρα οριστικοποιήθηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σε δύο στάδια ξεδιπλώνεται ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την ανάσχεση της παραλλαγής "Όμικρον", καθώς αλλάζουν άρδην με μεγάλη ταχύτητα τα επιδημιολογικά δεδομένα παγκοσμίως. 

Η υψηλή μεταδοτικότητά της και η ραγδαία εξάπλωσή της, ιδίως στην Ευρώπη, οδηγούν τη μία χώρα μετά την άλλη στη λήψη έκτακτων περιορισμών.

Ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα απέναντι στην παραλλαγή "Όμικρον", με άμεση εφαρμογή, θα γίνουν σήμερα από τον υπουργό Υγείας, Θάνος Πλεύρης, και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου.

Οπως αναφέρει ο ΑΝΤ1, σύμφωνα με την εισήγηση της Επιτροπής, στο πρώτο πακέτο μέτρων περιλαμβάνονται:

Χρήση της μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους

Διπλή μάσκα ή μάσκα αυξημένης προστασίας (ΚΝ-95) σε σούπερ μάρκετ και μέσα μαζικής μεταφοράς.

Διενέργεια rapid test για όλους τους εισερχόμενους στη χώρα κατά τη 2η και 4η ημέρα της άφιξής τους.

Αναβολή όλων των ανοιχτών μαζικών εκδηλώσεων για τις Γιορτές ή όποια άλλη αιτία, συμπεριλαμβανομένων των αθλητικών

Μέτρα και σε θεματικά πάρκα

Απαγόρευση ορθιων πελατών στα κέντρα διασκέδασης

Η Επιτροπή εισηγείται την εφαρμογή τους το συντομότερο δυνατόν, ώστε να αποφευχθούν τυχόν νέες εστίες υπερμετάδοσης σε χώρους μαζικής παρουσίας πολιτών.

Ακόμη, η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων προγραμματίζεται να συνέλθει εκ νέου στις 28 Δεκεμβρίου, ώστε να εισηγηθεί το ευρύτερο σχέδιο αναχαίτισης της παραλλαγής "Όμικρον", με βάση και τα μέχρι τότε επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα. Το δεύτερο πακέτο μέτρων προτείνεται να τεθεί σε ισχύ από τις 3 Ιανουαρίου 2022.

Το δεύτερο πακέτο μέτρων θα αφορά, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα σύνολο οδηγιών για κάθε δραστηριότητα, με την οικονομία και την κοινωνία ανοιχτή.

Σε αυτό το πακέτο, φαίνεται πως θα περιλαμβάνονται:

Επέκταση της τηλεργασίας

Μείωση του ωραρίου σε εστίαση και διασκέδαση

Μείωση του ποοστού πληρότητας των κλειστών χώρων σε καταστήματα εστίασης και διασκέδασης

Διεξαγωγή αθλητικών αγώνων χωρίς θεατές

Αναστολή σχολικών εκδρομών