Quantcast

Σύσκεψη Μητσοτάκη με Πλεύρη και Τσιόδρα - Έρχονται μέτρα - Η πρόβλεψη Τζανάκη για τον αριθμό των κρουσμάτων

«Μαύρη» Τρίτη η χθεσινή ημέρα, καθώς τα κρούσματα έσπασαν κάθε ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας. Ο ΕΟΔΥ κατέγραψε 21.657 μολύνσεις. 

Η πρώτη αποτίμηση της κατάστασης γίνεται αυτή την ώρα σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με την συμμετοχή της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα. Ακολούθως, στις 12:00, θα συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών που θα κάνει και την τελική εισήγηση στην κυβέρνηση, η οποία θα λάβει και την τελική απόφαση.

«Το σενάριο να έρθουν νωρίτερα τα μέτρα είναι κάτι που θα το παρακολουθούμε μέχρι τελευταία στιγμή. Υπάρχει μόνο το σκέλος της μουσικής που είχαμε αφήσει ανοιχτό, αλλά από εκεί και πέρα δεν θα υπάρξουν περαιτέρω μέτρα συγκριτικά με το ωράριο και την μουσική. Είναι πάντοτε ανοιχτά τα δεδομένα. Όπως κινείται η πανδημία όλα είναι ανοιχτά», ανέφερε μεταξύ άλλων μιλώντας στην ΕΡΤ ο Θάνος Πλεύρης

Παράλληλα, είναι ενδεικτικό ότι ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο για νέα μέτρα, αλλά να ισχύσουν νωρίτερα αυτά που αποφασίστηκαν.

Ερωτηθείς για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ο κ. Πλεύρης εξήγησε ότι αν τα μέτρα τεθούν σε ισχύ νωρίτερα, θα υπάρξει προσαρμογή, ώστε το ρεβεγιόν να γίνει με τέτοιο τρόπο που να μην δημιουργεί υπερμεταδοτικότητα.

«Προφανώς αν έρθουν νωρίτερα τα μέτρα θα υπάρξει προσαρμογή αναλόγως των ημερών. Όπως ένα μέτρο που εξετάζαμε και το ανακοινώσαμε πως μπορεί να εφαρμοζόταν από τις 3 Ιανουαρίου με τη μουσική, ενδεχομένως να λειτουργήσει γιατί έχουμε δει ότι η υπερμετάδοση συνδέεται με τη νυχτερινή διασκέδαση, δηλαδή μπαρ, κλαμπ, νυχτερινά κέντρα και όχι τόσο στην εστίαση. Σε περίπτωση που έρθουν νωρίτερα τα μέτρα προφανώς θα υπάρξει προσαρμογή ώστε το ρεβεγιόν να γίνει με τέτοιο τρόπο που να μην δημιουργεί υπερμεταδοτικότητα όπως στην όρθια διασκέδαση. Αν αποφασίσουμε να πάμε σε ωράριο πριν την Πρωτοχρονιά θα εκτιμήσουμε ότι ο χρόνος αλλάζει στις 00:00», σημείωσε ο κ. Πλεύρης.

Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου είχε προϊδεάσει λέγοντας: «Πρέπει να παρέμβουμε στους χώρους όπου παρατηρείται υπερμετάδοση, στην εστίαση, τη διασκέδαση, τα γήπεδα, για να αναχαιτίσουμε τη διασπορά του ιού στον τρόπο και το μέτρο που μπορούμε» υπογραμμίζοντας πως «με την στρατηγική που ακολουθήσαμε μέχρι τώρα, καταφέραμε όλοι μαζί να σώσουμε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του εορταστικού τζίρου και να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα με έναν τρόπο πολύ καλύτερο σε σχέση με πέρσι».

Όλα τα σενάρια 

Όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, ανοιχτό παραμένει το σενάριο να μην επιτρέπεται η μουσική, ενώ είναι πολύ πιθανό να υπάρξει μία εξαίρεση στο ωράριο των χώρων διασκέδασης και εστίασης κατά μία ώρα την παραμονή Πρωτοχρονιάς.

Την ίδια ώρα, άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει και δεύτερο πλάνο. Δηλαδή, να ξεκινήσουν κανονικά τα νέα μέτρα από τις 3 Ιανουαρίου, με τους χώρους εστίασης και διασκέδασης να λειτουργήσουν κανονικά αλλά με υποχρεωτικά rapid test.

Τα σενάρια πάντως δεν αποκλείουν και επιπλέον μέτρα. Ωστόσο, η τελική απόφαση ανήκει στην κυβέρνηση η οποία θα σταθμίσει όλους τους παράγοντες πριν καταλήξει στις οριστικές της αποφάσεις.

Τα νέα μέτρα

Υπενθυμίζεται ότι όλα τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί ότι θα ισχύουν από τις 3 Ιανουαρίου έως τις 16 Ιανουαρίου 2022 έχουν ως εξής:

-Υποχρεωτική χρήσης ενισχυμένης μάσκας ή διπλής μάσκας σε υπεραγορές σούπερ μάρκετ και σε ΜΜΜ, αλλά και υποχρεωτικά στους εργαζόμενους στην εστίαση

-Ωράριο λειτουργίας έως τις 00:00 για διασκέδαση κι εστίαση, 6 άτομα ανά τραπέζι, μόνο καθήμενοι - Επιτρέπεται προς το παρόν η μουσική

Γήπεδα: Περιορισμός θεατών στο 10% με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα - Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα, αυτομάτως όλοι οι αγώνες θα διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών

-PCR 48 ωρών για επισκεπτήρια σε γηροκομεία, δομές υγείας. Επίσης αυστηροποιείται το επισκεπτήριο σε νοσοκομεία κι αποκλείονται οι ιατρικοί επισκέπτες

- Τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα - Θα φτάνει έως και 50%, παράλληλα θα υπάρχει κυλιόμενο ωράριο.

«Είναι ηλίου φαεινότερο ότι θα είχαμε πολλά κρούσματα. Βεβαίως αιφνιδιαστήκαμε, είχαμε πει για 18.000 κρούσματα γύρω στα Φώτα, αλλά ήρθαν μία εβδομάδα νωρίτερα. Τότε αυτή η πρόβλεψη είχε αιφνιδιάσει, αλλά αποδείχτηκε συντηρητική. Μπορεί να έχουμε παρόμοιες τιμές και τις επόμενες ημέρες. Σε αυτή την πανδημία ένας μέρος των κρουσμάτων συνεχίζουν να είναι Δέλτα, τα υπόλοιπα είναι Όμικρον και θα δούμε τι διασωληνώσεις και νοσηλείες θα δώσουν», είπε ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega.

Ο κ. Τζανάκης τόνισε πως από τα 21.657 κρούσματα τουλάχιστον τα 5.000 με 6.000 σχετίζονται με τη μετάλλαξη Δέλτα και πλέον με την επικράτηση της Όμικρον όλα μοιάζουν σαν να έχουμε παράλληλα δύο πανδημίες.

«Τα μέτρα θα πρέπει να εφαρμοστούν από αύριο, Πέμπτη», τόνισε και πρόσθεσε ότι τα υψηλά κρούσματα θα αποτρέψουν τους πολίτες από το να βγουν και να συνωστιστούν για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς.

Ωστόσο, οι προβλέψεις για τις επόμενες ημέρες είναι δυσοίωνες. Δεν θα ήταν έκπληξη από την Δευτέρα να δούμε υψηλούς πενταψήφιους αριθμούς, είπε ο κ. Τζανάκης, οι οποίοι μπορούν να φτάσουν μέχρι και 30.000. Η κορύφωση της πανδημίας αναμένεται στα τέλη Ιανουαρίου, ενώ ανησυχία προκαλεί και η άνοδος του δείκτη θετικότητας.