Quantcast

Πατέρας Βασίλη Μάγγου στο real.gr: «Εισαγγελέας και κοινωνία όρθωσαν ανάστημα»

Μετά την άσκηση διώξεων σε έξι αστυνομικούς για βασανιστήρια στον Βασίλη Μάγγο, ο πατέρας του 26χρονου μιλά στα real.gr, κάνοντας λόγο για δικαίωση από την πλευρά της δικαιοσύνης.

«Τσάκισαν στο ξύλο τον Βασίλη μου. Τον βασάνιζαν επί ώρες στο Α.Τ. Βόλου. Του σακάτεψαν με τα γκλοπ  τα εσωτερικά του όργανα και τον οδήγησαν στον θάνατο. Προσπάθησαν μετά να κουκουλώσουν το έγκλημα τους, αλλά η Εισαγγελέας και η Κοινωνία όρθωσαν ανάστημα. Να μη ξαναγίνει αυτό το κακό, γι’ αυτό αγωνίζομαι…».

Συγκλονίζουν οι δηλώσεις που κάνει στο real.gr ο κ. Γιάννης Μάγγος, που έχασε τον 26χρονο φοιτητή γιο του Βασίλη, όταν στις 14 Ιουνίου 2020 τον χτύπησαν αναίτια αστυνομικοί επειδή μετείχε σε διαδήλωση κατοίκων κατά της καύσης σκουπιδιών στον Βόλο. Σύμφωνα με την καταγγελία που είχε υποβάλλει ο φοιτητής πριν χάσει την ζωή του, ο ξυλοδαρμός και τα βασανιστήρια του συνεχίστηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα.

Η υπόθεση πήρε νέα τροπή καθώς τέσσερα χρόνια μετά, ασκήθηκε κακουργηματική δίωξη σε βάρος έξι αστυνομικών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας. Ανάμεσα στα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται οι έξι είναι και αυτό των βασανιστηρίων κατά συναυτουργία και κατά συρροή.

«Προσπάθησαν να εξαφανίσουν το έγκλημα τους αλλά αντέδρασε η κοινωνία. Υπάρχουν ντοκουμέντα, το βίντεο και φωτογραφίες όπου φαίνεται ο άγριος ξυλοδαρμός, ο ιατρικός φάκελος του νοσοκομείου, οι καταθέσεις πολλών αυτοπτών μαρτύρων, η αδιάψευστη καταγγελία του παιδιού μου από το κρεβάτι του νοσοκομείου, το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη που είναι καταπέλτης εις βάρος των αστυνομικών και βέβαια το Βιβλίο Συμβάντων της Αστυνομίας όπου αναγράφεται επί λέξει ότι “τίποτε δεν προέκυψε εις βάρος του”. Δεν θα σταματήσω να αγωνίζομαι ώστε να πάψει η αστυνομική βία…» τονίζει ο Γιάννης Μάγγος.

Ο άτυχος φοιτητής έχασε την ζωή του αιφνιδιαστικά στο σπίτι του μετά την νοσηλεία του στο νοσοκομείο από τις κακώσεις στα ζωτικά του όργανα. Αρχικά, είχαν παραπεμφθεί στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου τρείς Αστυνομικοί μόνο για το αδίκημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης με την δίκη αυτή να εκκρεμεί ακόμα. Ωστόσο, είχαν κατηγορηθεί μόνο γι’ αυτό το αδίκημα διότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Εισαγγελέας που άσκησε την ποινική δίωξη δεν έλαβε υπόψη του προανακριτικό υλικό που είχε συλλεχθεί στα πλαίσια μήνυσης που είχε καταθέσει η οικογένεια και για επιπλέον αδικήματα και για άλλους αστυνομικούς. 

«Η μήνυση που είχαμε καταθέσει απορρίφθηκε αλλά ασκήσαμε προσφυγή κατά της απορριπτικής διάταξης ενώπιον της αντιεισαγγελέας Εφετών Λάρισας  η οποία έγινε εν μέρει δεκτή, με αποτέλεσμα να παραπεμφθούν στην ανάκριση έξι αστυνομικοί συνολικά. Όλοι αυτοί κατηγορούνται για σειρά αδικημάτων από τα οποία τα βασανιστήρια είναι κακούργημα. Ο ανακριτής του Βόλου έκρινε ότι προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής εις βάρος τους και τους άφησε ελεύθερους με περιοριστικούς όρους» επισημαίνει η συνήγορος της οικογένειας Μάγγου, κ. Άννυ Παπαρούσου.

Μετά από την εξέλιξη αυτή, απομένει να επικυρωθεί η απόφαση από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου και να εισαχθεί η υπόθεση σε δίκη με κατηγορούμενους τους έξι αστυνομικούς.

«Η εξέλιξη αυτή είναι θετική, συμβαδίζει με τα δεδομένα που υπήρχαν από την αρχή και δεν αξιολογήθηκαν και αποτελεί μία ορθή εξέλιξη η οποία μένει να επικυρωθεί με την τελική παραπομπή των αστυνομικών σε δίκη για αυτά τα αδικήματα . Ο αδιάκοπος αγώνας της οικογένειας του Βασίλειου Μάγγου και ιδιαίτερα του πατέρα του Γιάννη, ο οποίος δεν σταμάτησε ούτε στιγμή να ζητά δικαιοσύνη, προσεγγίζει στην δικαίωση» προσθέτει η κ. Παπαρούσου.

Με συγκινητική αξιοπρέπεια ο πατέρας του 26χρονου Βασίλη προσθέτει πως «προς θεού να μην ξανασυμβεί. Η κοινωνία αντιδρά, πρέπει να σταματήσει επιτέλους η βία των αστυνομικών , εξευτελίζουν την ανθρώπινη ζωή. Γι’ αυτό ξεκίνησα αυτόν τον αγώνα, να μην ξανασυμβεί σε κανέναν. Επιτέλους καμία συγκάλυψη. Η προσπάθεια δικαίωσης συνεχίζεται, υπάρχει έγκλημα αλλά υπάρχει και τιμωρία…».

Παρωδία η ΕΔΕ

Τον τρόπο και την μεθοδολογία με την οποία πραγματοποιήθηκε η ΕΔΕ εις βάρος των έξι αστυνομικών, ξεσκεπάζουν με συντριπτικά επιχειρήματα δύο θεσμικοί φορείς, η Εισαγγελία Εφετών Λάρισας και ο Συνήγορος του Πολίτη.

Συγκεκριμένα η Εισαγγελέας Εφετών Λάρισας στην διάταξη της αναφέρει για την ΕΔΕ της ΕΛ.ΑΣ και τον Ταξίαρχο που την διενήργησε ότι «εκτέλεσε πλημμελώς τα καθήκοντα του με συνέπεια εξ αιτίας των πράξεων και παραλείψεων αυτού την συγκάλυψη της εγκληματικής δράσης των ελεγχόμενων Αστυνομικών».

Επιπλέον ο Συνήγορος του Πολίτη σημειώνει στο πόρισμα του «ανεπαρκώς τεκμηριωμένη ΕΔΕ εξαιτίας ελλείψεων που εντοπίζονται στον πειθαρχικό έλεγχο, αφήνοντας αναπάντητα ερωτήματα και ζητήματα και ως εκ τούτου επηρεάζοντας αναλόγως το αιτιολογικό της εν λόγω έκθεσης».