Quantcast

Πέθανε ο Ηλίας Νικολακόπουλος - Το «αντίο» του πολιτικού κόσμου

Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 75 ετών ο γνωστός πολιτικός επιστήμονας, Ηλίας Νικολακόπουλος,  σκορπίζοντας θλίψη στην ακαδημαϊκή κοινότητα και τον πολιτικό κόσμο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο ομότιμος Καθηγητής Εκλογικής Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών έπαθε ανακοπή ενώ κολυμπούσε σε ύπτια στάση στην παραλία Αχλάδι της Σύρου.

Ο Στράτος Φαναράς, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Metron Analysis, έγραψε σε ανάρτησή του στο facebook: 

«‘Εχω σοκαριστεί…δεν είναι δυνατόν να έφυγε έτσι ξαφνικά ο Ηλίας…δε θέλω να το πιστέψω…σήμερα όσοι αγαπήσαμε την έρευνα είναι σα να μείναμε ορφανοί». 

Ποιος ήταν ο Ηλίας Νικολακόπουλος

Ο Ηλίας Νικολακόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη Λωζάννη.

Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη θεωρία των Πιθανότητων στο Πανεπιστήμιο του Παρισίου 6 και το 1984 αναγορεύθηκε διδάκτωρ του τμήματος νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το 1986 εξελέγη λέκτορας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 2003 τακτικός καθηγητής.

Επί σειρά ετών συνεργαζόταν με τον τηλεοπτικό σταθμό Μega για την παρουσίαση των εκλογικών διαδικασιών. Αρθρογραφούσε τακτικά σε εφημερίδες και διατηρούσε εκπομπή ιστορικού περιεχομένου «Στο Κόκκινο».

Μέχρι σήμερα ήταν πρόεδρος των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ).

Όταν ερμήνευε τα αποτελέσματα των εκλογών του 2019:

 

Στις δημοσιεύσεις του περιλαμβάνονται τα βιβλία:

- "Άτλας των βουλευτικών εκλογών της 18ης Oκτωβρίου 1981", Αθήνα 1984.

- "Κόμματα και βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα 1946-1964. Η εκλογική γεωγραφία των πολιτικών δυνάμεων", Αθήνα 1985.

- "Εκλογές και κόμματα στη δεκαετία του ’80" (συν-επιμέλεια με τον Χ. Λυριντζή), Αθήνα 1990.

- "Ο ελληνισμός της Αλβανίας" (συν-επιμέλεια με τους Θ. Βερέμη και Θ. Κουλουμπή), Αθήνα 1995.

- "Κοινωνία και πολιτική. Όψεις της Γ΄ Ελληνικής Δημοκρατίας, 1974-1994" (συν-επιμέλεια με τους Χ. Λυριντζή και Δ. Σωτηρόπουλο), Αθήνα 1996.

-"H καχεκτική δημοκρατία: Κόμματα και εκλογές, 1946-1967", Αθήνα 2001

Μητσοτάκης και Τσίπρας αποχαιρετούν τον Ηλία Νικολακόπουλο

Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας με ανάρτησή τους στα κοινωνικά δίκτυα αποχαιρέτησαν τον εκλογικό αναλυτή και εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους στην οικογένειά του.

«Η ξαφνική απώλεια του Ηλία Νικολακόπουλου αποτελεί πλήγμα για την επιστημονική έρευνα και τον σοβαρό πολιτικό διάλογο. Η δημόσια σφαίρα και η αναλυτική σκέψη στη χώρα μας χάνουν έναν από τους πιο συνεπείς και ευγενείς υπηρέτες τους. Τα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του», ανέφερε ο πρωθυπουργός σε ανάρτησή του.

«Με βαθιά οδύνη αποχαιρετώ τον Ηλία Νικολακόπουλο. Τον προοδευτικό διανοούμενο, τον φίλο, τον σύντροφο, τον συνεργάτη. Τον άνθρωπο που συνδύαζε με σπάνιο τρόπο την επιστημονική γνώση με την προοδευτική σκέψη και την προσωπική ακεραιότητα. Του χρωστάμε πάρα πολλά. Με τελευταίο την άψογη διοργάνωση της μεγάλης εκλογικής διαδικασίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Σήμερα αισθανθήκαμε ξαφνικά όλοι πιο φτωχοί. Τα συλλυπητήριά μου στους δικούς του», σημείωσε με τη σειρά του ο Αλέξης Τσίπρας.

Συλλυπητήρια από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Συλλυπητήριο μήνυμα για το θάνατο του Ηλία Νικολακόπουλου απέστειλε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Ο Ηλίας Νικολακόπουλος υπήρξε από τις σπάνιες εκείνες περιπτώσεις ακαδημαϊκών που η επιστήμη την οποία υπηρετούσε είχε ταυτιστεί με το δικό του όνομα.

Με τη γνώση, την αναλυτική του σκέψη και την ψυχραιμία του, ως καθηγητής εκλογικής κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ, υπήρξε δάσκαλος χιλιάδων φοιτητών, ορισμένοι από τους οποίους κινήθηκαν μετέπειτα στα χνάρια του.

Είχε σπουδάσει στην Αθήνα, τη Λωζάνη και το Παρίσι, Μαθηματικά και Θεωρία Πιθανοτήτων.

Στο ευρύ κοινό είχε γίνει γνωστός από τη συνεργασία του με τηλεοπτικούς σταθμούς, όπου κατέκτησε τον σεβασμό των πολιτών με τις ακριβείς εκτιμήσεις του και την ικανότητά του να εξηγεί απλά τα πιο σύνθετα πολιτικά ζητήματα. 

Μέχρι και σήμερα θα ήταν δύσκολο κανείς να φανταστεί εκλογές στην Ελλάδα χωρίς την παρουσία του Ηλία Νικολακόπουλου.

Υπηρέτησε σε όλη του τη ζωή τις αξίες της Αριστεράς, ήταν πρόεδρος των ΑΣΚΙ και είχε την επιστημονική επιμέλεια της εκπομπής Ιστορία στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο. Εκφράζουμε συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους συναδέλφους και τους μαθητές του».

Συλλυπητήρια από ΚΚΕ

Συλλυπητήριο μήνυμα για τον αιφνίδιο θάνατο του Ηλία Νικολακόπουλου δημοσίευσε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος με ανάρτησή του στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter. 

«Για τον αιφνίδιο θάνατο του Ηλία Νικολακόπουλου, καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, πολιτικού επιστήμονα και αναλυτή, το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του» αναφέρει στη σχετική του ανάρτηση το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος.

Ανδρουλάκης: Ο ξαφνικός του θάνατος με γεμίζει θλίψη

 Τη θλίψη του για τον ξαφνικό θάνατο του Ηλία Νικολακόπουλου εκφράζει σε συλλυπητήριο μήνυμά στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης.

«Ο Ηλίας Νικολακόπουλος ήταν μια φωτεινή ακαδημαϊκή παρουσία.Η προοδευτική σκέψη του και η τεκμηριωμένη πολιτική του ανάλυση ήταν απόλυτα συνυφασμένες με τις εκλογικές βραδιές επί σειρά ετών. Ο ξαφνικός θάνατος του με γεμίζει θλίψη» αναφέρει ο Ν.Ανδρουλάκης και εκφράζει τα θερμά συλλυπητήριά του στην οικογένεια του.

Θεοδωρικάκος: Ευχαριστούμε τον Ηλία Νικολακόπουλο για όσα προσέφερε στην επιστήμη και την κοινωνία

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter αποχαιρετά τον Ηλία Νικολακόπουλο.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έγραψε χαρακτηριστικά: «Έφυγε σήμερα ένας πρωτοπόρος της πολιτικής έρευνας και ανάλυσης. Ο Ηλίας Νικολακόπουλος συνέδεσε το όνομά του με την ανώτατη δημοκρατική στιγμή: τις εκλογές. Τον ευχαριστούμε για όσα προσέφερε στην επιστήμη και την κοινωνία».

Σημίτης : Δυνατό κριτικό μυαλό, εργαζόταν σταθερά για την πειστική ανάλυση των πολιτικών εξελίξεων 

Με λίγα λόγια θερμά και ουσιαστικά αποχαιρέτισε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης τον στενό φίλο του, όπως αναφέρει, Ηλία Νικολακόπουλο.

Ο κ. Σημίτης δήλωσε συγκεκριμένα:

«Ο Η. Νικολακόπουλος ήταν ένας στενός φίλος. Είχε δυνατό κριτικό μυαλό. Εργαζόταν σταθερά για την πειστική ανάλυση των πολιτικών εξελίξεων και για μια δημιουργική πολιτική.

Τα συλλυπητήριά μου στα παιδιά του».