Quantcast

Ψάχνεις desktop; Όλα τα specs που πρέπει να προσέξεις

Μπορεί τα laptop και τα all-in-one pc να έχουν διευρύνει την χρήση υπολογιστών αλλά το τέλος του desktop που είχε «προβλεφθεί» δεν ήρθε ποτέ. Το σωστό desktop παραμένει η κεντρική επιλογή για power users!

Η επιλογή desktop προσφέρει εξαιρετικά πλεονεκτήματα, αντοχή, DIY αναβάθμιση και επισκευή, όση ισχύ θες, πολλαπλές οθόνες και επιλογές custom design. Ναι, ένα desktop δεν είναι φορητό αλλά η φορητότητα αφορά μια κατηγορία χρηστών. Αν είσαι gamer, αν θες να είσαι συνεχώς με ότι πιο δυνατό υπάρχει, αν κάνεις δουλειά με γραφικά, βίντεο και ήχο, αν θες να κάνεις mods μόνος σου ένα desktop είναι η μοναδική σου επιλογή. Πάμε να δούμε τι πρέπει να προσέξεις όταν επιλέγεις τα ιδανικό PC για σένα!

1. Branded ή OEM/DIY PC;

Αυτή είναι η πρώτη και βασική επιλογή σου για το νέο σου desktop. Ανάλογα την επιλογή σου έχεις άλλα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Πρώτη βασική διαφορά είναι η εγγύηση. Αν επιλέξεις brand desktop θα έχεις μια συνολική εγγύηση για όλο το μηχάνημα η οποία αν επιλέξεις κάποιο pro μοντέλο μπορεί να είναι και 5 χρόνια ή και επεκτάσιμη. Στην περίπτωση που κάνεις custom build κάθε εξάρτημα έχει την δική του εγγύηση. Από την άλλη σε ένα branded pc δεν μπορείς να αλλάξεις ότι θες χωρίς να λήξεις την εγγύηση, πρέπει να δεις προσεκτικά τι σου επιτρέπει να κάνεις στο σπίτι σου. Αν επιλέξει την λύση του custom build θα μπορέσεις να επιλέξεις ακριβώς τα χαρακτηριστικά που αφορούν την χρήση που σκοπεύεις να κάνεις. Ένα μειονέκτημα σε αυτό είναι ότι θα πρέπει να δαπανήσεις αρκετό χρόνο για να βεβαιωθείς για την συμβατότητα των εξαρτημάτων και των drivers. Τέλος στην τιμή ενός branded pc Περιλαμβάνεται και το λειτουργικό που σε DIY λύση θα πρέπει να προμηθευτείς ξεχωριστά. Συνοψίζοντας ένα branded μηχάνημα μπορεί να είναι πιο οικονομικό αλλά το custom desktop είναι μοναδικό και ταιριάζει στις δικές σου ανάγκες!

2.Επεξεργαστής

Η CPU είναι η καρδιά κάθε συστήματος και είναι μια από τις πολύ σημαντικές επιλογές που έχεις να κάνεις. Πρακτικά έχεις να αποφασίσεις ανάμεσα σε επεξεργαστές της Intel ή AMD. Πριν κάποια χρόνια χρειαζόταν προσοχή αφού κάποια λογισμικά δεν συμπαθούσαν τους επεξεργαστές της AMD, αυτό δεν ισχύει πλέον. Η Intel βέβαια παραμένει η μεγαλύτερη εταιρεία και η πιο σίγουρη λύση, όμως είναι και πιο ακριβή. Η AMD από την άλλη είναι πιο οικονομική και παράλληλα έχει την ATI άρα αν οι κάρτες γραφικών της ΑΤΙ είναι της αρεσκείας σου είναι καλύτερη λύση. Πέρα από κατασκευαστή πρέπει να διαλέξεις και μοντέλο. Αν θες την μεγαλύτερη ισχύ θα πρέπει να προσανατολιστείς σε Core i9 ή Ryzen 9. Αν θες επιδόσεις αλλά πιο οικονομικό επεξεργαστή θα πας σε Core i7ή Ryzen 7. Τέλος για απλές εργασίες και κατανάλωση περιεχομένου μπορείς να επιλέξεις λιγότερο δυνατές σειρές όπως Core i5 ή Ryzen 5.

3.Μητρική

Η μητρική είναι το εξάρτημα που κάνει όλα τα υποσυστήματα του υπολογιστή σου να δουλεύουν σαν σύνολο. Είναι εξίσου σημαντική επιλογή με τον επεξεργαστή, αν όχι σημαντικότερη. Ανάλογα τις ανάγκες σου θα επιλέξεις μέγεθος μητρικής και chipset. To form factor της μητρικής επηρεάζει το μέγεθος του case σου αλλά και το πόσα περιφερειακά μπορείς να προσθέσεις. Το chipset επηρεάζει τις συνολικές επιδόσεις του συστήματος σου και τις επιμέρους συμβατότητες. Για παράδειγμα αν είσαι gamer τα Ζ790 ή τα Χ670 ανάλογα την επιλογή σε Intel ή AMD είναι οι κορυφαίες επιλογές. Προσοχή θα χρειαστεί να δώσεις και στα πόσα slots για RAM και μέχρι πόσα Gb υποστηρίζει. Τέλος οι περισσότερες μητρικές έχουν ενσωματωμένες κάρτες δικτύου, ήχου ή και γραφικών που πρέπει να δεις αν σου αρκούν/χρειάζονται και φυσικά στην επιλογή σου σημασία έχουν και οι διαθέσιμες θύρες USB.

4.Κάρτα Γραφικών

Για απλές εργασίες οι ενσωματωμένες στη μητρική GPU μπορεί να είναι αρκετές. Για games, video editing και 3D graphics θα χρειαστείς ξεχωριστή κάρτα γραφικών. Οι επιλογές σου είναι ανάμεσα στα chipset της Nvidia και της ATI. Επειδή πλέον οι GPU αξιοποιούνται και από επαγγελματικά λογιστικά αλλά και για bitcoin οι τιμές τους έχουν ξεφύγει όπως και τα χαρακτηριστικά τους. Αν έχεις κάποια συγκεκριμένη ανάγκη για τις δυνατότητες της GPU σου θα σε καθοδηγήσει αυτή για το σωστό μοντέλο. Διαφορετικά αν επιλέξεις AMD σύστημα προτίμησε τις ATI ενώ σε Intel μπορείς να αξιοποιήσεις και ΑΤΙ και Nvidia αγοράζοντας ότι πιο ισχυρό σου επιτρέπει το budget σου. Προσοχή, ισχυρές GPU έχουν απαιτήσεις ενέργειας και θα πρέπει να βεβαιωθείς ότι το τροφοδοτικό που θα διαλέξεις είναι επαρκές.

5. RAM  και  Αποθήκευση

Κλείνοντας τις συμβουλές μας ερχόμαστε στη RAM και τον σκληρό δίσκο. Τα windows 11 θέλουν κατ’ ελάχιστο 8 GB Ram αλλά καλό θα ήταν να πας στα 16Gb, ειδικά αν θα δουλέψεις με ενσωματωμένη GPU που αξιοποιεί κομμάτι της RAM για να λειτουργεί. Για βαριές λειτουργίες τα 32GB δεν είναι υπερβολή ενώ μπορεί να χρειάζεσαι και 64Gb για πολύ απαιτητικές εργασίες όπως video effects, 3D animation κτλ. Η RAM είναι κάτι που αναβαθμίζεται εύκολα και άρα μπορείς να την αυξήσεις σταδιακά. Αυτό που πρέπει να δεις είναι το πόσα slots έχει η μητρική σου και μέχρι πόσα Gb υποστηρίζει.

Τέλος σχετικά με τον σκληρό δίσκο, το λειτουργικό σου θα πρέπει να είναι εγκατεστημένο σε SSD ή ακόμα καλύτερα σε έναν M.2 δίσκο για ταχύτητα. Αν θες μεγάλη χωρητικότητά και οικονομία ο δεύτερος δίσκος σου μπορεί να είναι κλασσικός HDD στις 7200 στροφές.