Quantcast

Ρέθυμνο: Βρέθηκε βυθισμένο γερμανικό πολεμικό αεροσκάφος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου - Βίντεο

Γερμανικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, εντοπίστηκε στον βυθό της θάλασσας του Ρεθύμνου.

Λίγες μέρες πριν την επέτειο της Μάχης της Κρήτης δύτες εντόπισαν το γερμανικό πολεμικό αεροσκάφος τύπου Γιούνκερ 88 μετά από στίγμα που έλαβαν.

 μιλούν αποκλειστικά στην κάμερα τηςγια την «ανατριχιαστική» στιγμή που το αντίκρυσαν στα νερά στο Ακρωτήρι Μαυρομούρι.

Όπως αναφέρει το ΚΡΗΤΗ TV το αεροσκάφος, είχε τριμελές πλήρωμα και σύμφωνα με τις καταγραφές κατέπεσε πιθανότατα στις 8 Σεπτεμβρίου του 1942, με το ένα μέλος του, σύμφωνα με πληροφορίες να διασώζεται από ντόπιο.

Στο βίντεο που εξασφάλισε η ΚΡΗΤΗ TV, φαίνεται η άριστη κατάσταση στην οποία έχει διατηρηθεί εδώ και 82 χρόνια το επιβλητικό αεροσκάφος, εύρημα, που θα μπορούσε να αποτελέσει τουριστικό πόλο έλξης.

Σύντομο ιστορικό

Η πρώτη έκδοση των πολεμικών αεροσκαφών είχε μικρό πιλοτήριο και αξιοποιήθηκε στις εκδόσεις ελαφρού βομβαρδιστικού αλλά και αργότερα ως βαρύ μαχητικό νυχτερινών αποστολών. Η έκδοση Β είχε σημαντικά μεγαλύτερο χώρο πληρώματος σε ευμεγέθες γυάλινο κουβούκλιο κατάλληλο για βομβαρδισμό, ναυτική κρούση και χειρισμό ειδικών όπλων, όπως οι πρώτοι ναυτικοί πύραυλοι. Η τελευταία έκδοση αξιοποιήθηκε ως αεροσκάφος στρατηγικής αναγνώρισης.

Σύμφωνα με το military-history.gr, παρά την ευκολία κατασκευής, την αντοχή του στα εχθρικά πλήγματα, την σχετική του ευελιξία και την μεγάλη του ταχύτητα, που το έκανε σχεδόν ανάλογο ενός καταδιωκτικού, το γεγονός ότι δεν είχε θωράκιση σε κρίσιμα τμήματα της ατράκτου, δεν προσέφερε ουσιαστική προστασία για το πλήρωμα και είχε μικρές δυνατότητες ανταποδοτικού πυρός, το έκαναν σχετικά εύκολη λεία για τα συμμαχικά αεροσκάφη ειδικά από τα μέσα του πολέμου και μετά.