Quantcast

Σε εξέλιξη το κύμα κακοκαιρίας – Κικίλιας: «Η προσπάθεια μέχρι τώρα απέδωσε»

Σε εξέλιξη βρίσκεται από την Παρασκευή το κύμα κακοκαιρίας στη χώρα μας με περιοχές όπως η Μαγνησία και η Καρδίτσα να πλήττονται από πλημμυρικά φαινόμενα που όμως δεν προβλημάτισαν ιδιαίτερα τις Αρχές και τους πολίτες.

 Δηλώσεις για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων έκανε νωρίς το πρωί του Σαββάτου από το συντονιστικό κέντρο των επιχειρήσεων στη Θεσσαλία ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής Βασίλης Κικίλιας κάνοντας λόγο για δικαιολογημένη ανησυχία των κατοίκων στη Θεσσαλία λόγω των πρόσφατων καταστροφών.

«Υπήρχε μία ανησυχία δικαιολογημένη των συμπολιτών εδώ στη Θεσσαλία γιατί είναι νωπές οι μνήμες μίας καταστροφής και μιας δυσκολίας. Ήμασταν όλοι εδώ πέρα συντονισμένοι και οργανωμένοι. Χαίρομαι που μέχρι τώρα η προσπάθεια απέδωσε. Είναι προφανές ότι δουλεύοντας όλοι μαζί και συντονισμένα μπορούμε να έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα» δήλωσε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας σήμερα από την έδρα της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων.

Αναφερόμενος στην εικόνα που υπήρξε σε όλη την Ελλάδα, σχετικά με τις βροχοπτώσεις είπε ότι «είχαμε τις βροχοπτώσεις που περιγράψαμε σε περιοχές στην Καρδίτσα και σε κάποιες περιοχές του Πηλίου και σε όλη την Ελλάδα, για να συμπληρώσει πως «αυτό είναι το κλίμα πλέον και σε αυτές τις συνθήκες πρέπει να προσαρμοστούμε».

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας είπε πως στη Θεσσαλία έπεσε σε λίγες ώρες το νερό που πέφτει σε 3,5 μήνες» και τόνισε πως «το σύστημα λειτούργησε ικανοποιητικά, δεν είχαμε κανένα πρόβλημα, υπήρχε συντονισμός». Ο κ. Κουρέτας εξήγησε πως πρόκειται για μία νέα κατάσταση με τις βροχοπτώσεις, τονίζοντας πως πλέον αναμένονται πιο συχνά τέτοια φαινόμενα.

.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου δεν δέχθηκε καμία κλήση για άντληση υδάτων από κτίρια, ούτε παρουσιάστηκαν φαινόμενα πλημμύρας σε δρόμους του Βόλου, αλλά και από την Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν καταγράφηκαν προβλήματα σε ολόκληρη τη Μαγνησία.

Η βροχή που έπεσε στον Βόλο ήταν στα πλαίσια της απλής κανονικής βροχής, με μία περίοδο μεγαλύτερης έντασης περίπου στις 5 τα ξημερώματα.

Υπενθυμίζεται ότι χθες σημειώθηκαν καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή, με δρόμους να πλημμυρίζουν τη Ζαγορά, Μηλιές και άλλα χωριά της Μαγνησίας. Δυνατή βροχή και στο Νέο Μοναστήρι με 28.8 χιλιοστά και στις υπόλοιπες περιοχές του Δομοκού, όπως και της κεντρικής Θεσσαλίας. Αρκετά πιο μακριά τα 22.6 χιλιοστά που έπεσαν στη Στεφάνη Βοιωτίας.

Δείτε βίντεο από τις Μηλιές Πηλίου:

Τα φαινόμενα μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες θα είναι ιδιαιτέρως έντονα και θα εμφανίσουν μεγαλύτερη επικινδυνότητα στις ακόλουθες περιοχές: Ανατολική Θεσσαλία, Σποράδες (κυρίως Σκιάθο και Σκόπελο), Νότια Πιερία, Βόρεια Εύβοια, νομό Φθιώτιδας (στα βόρεια), νησιά ανατολικού Αιγαίου (κυρίως Χίο και Λέσβο).

Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας:

Στην ανατολική χώρα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι έντονα μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και κατά τόπους στην Εύβοια. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και στις περισσότερες περιοχές ο καιρός θα βελτιωθεί.

Πού χιόνισε

Xιόνια σημειώθηκαν σε μεγάλα υψόμετρα της κεντρικής Ελλάδας, το βράδυ της Παρασκευής (19/4), όπως στην Οξυά Φθιώτιδας σε υψόμετρο 1.500 μέτρων, όπως αναφέρει το Lamia Report. Χιόνι έπεσε και στο Βελούχι και τον Παρνασσό, ενώ χιόνι με χιονόνερο έπεσε και σε περιοχές της Οίτης και των Βαρδουσίων.

Σε τουλάχιστον έξι περιοχές, όπου το Meteo.gr έχει μετεωρολογικούς σταθμούς, η θερμοκρασία έπεσε κάτω από το μηδέν. Μέσα σε αυτές περιοχές του Παρνασσού και το Μαυρολιθάρι Οίτης.

Δείτε βίντεο:

Χιόνια και στο χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας στα Γρεβενά.