Quantcast

Παπαζάχος και Τσελέντης στο real.gr: Δύο «ύποπτοι» σεισμοί, είχαν «προαναγγείλει» τα 6,3 Ρίχτερ

Δύο «ύποπτοι» σεισμοί, μικρού μεγέθους, που είχαν σημειωθεί δύο και μία ώρα νωρίτερα,  με επίκεντρο τον χώρο της Ελασσόνας, είχαν «προαναγγείλει» τα 6,3 Ρίχτερ που θα ακολουθούσαν στις 12:16, κουνώντας την μισή Ελλάδα.

Οι σεισμοί-προάγγελοι του γεγονότος είχαν σημειωθεί ο πρώτος στις 10:44 και είχε μέγεθος 2,7 Ρίχτερ και ο δεύτερος στις 11:47 με μέγεθος 2,8 Ρίχτερ, σαν κι αυτούς που σημειώνονται καθημερινά σε ολόκληρο τον Ελλαδικό χώρο.

Έντρομοι οι κάτοικοι της Ελασσόνας, της Λάρισας, των Τρικάλων του Βόλου και άλλων περιοχών πετάχτηκαν στους δρόμους μόλις τα 6 Ρίχτερ με επίκεντρο 16 χλμ νοτιοδυτικά της Ελασσόνας «κτύπησαν» την περιοχή.

Ευτυχώς, αποφεύχθηκε τραγωδία στην περιοχή  καθώς στο Δαμάσι είχαμε πτώση μεσοτοιχίας στο σχολείο αλλά τα παιδιά είχαν προλάβει να βγουν από αυτό κάτω από τις οδηγίες των δασκάλων τους.

Η επιφανειακή δόνηση με το μικρό εστιακό βάθος των μόλις 7,8 χλμ μεταφράζεται σε πολλούς ισχυρούς μετασεισμούς που θα διαρκέσουν βδομάδες αν όχι και μήνες.

Ήδη στις 13:45 σημειώθηκαν 5 Ρίχτερ, που σημαίνει ότι η περιοχή βρίσκεται σε σεισμική διέγερση.

«Το ρήγμα είναι γνωστό, το ρήγμα του Τυρνάβου, Οι μετασεισμοί είναι αναμενόμενοι και ικανοποιητικοί. Οι μετασεισμοί θα είναι ισχυροί. Χρειάζεται προσοχή στις πληγωμένες κατασκευές. Καλούμε τον κόσμο να μην πανικοβάλλεται και να ακολουθεί τις οδηγίες των ειδικών. Το σεισμικό δυναμικό του συγκεκριμένου ρήγματος έχει πολύ λίγες πιθανότητες να δώσει ισχυρότερο σεισμό, αλλά το φαινόμενο  παρακολουθείται στενά» δήλωσε ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και καθηγητής Σεισμολογίας κ. Ακης Τσελέντης.

«Να μην λειτουργήσουν αύριο τα σχολεία και οι πολίτες πρέπει να είναι επιφυλακτικοί αποφεύγοντας μείνουν στα σπίτια τους τις επόμενες ώρες» ανέφερε ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος.

Οι σεισμολόγοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί όσον αφορά την εξέλιξη του φαινόμενου , ελπίζοντας ότι τα 6 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός.  

«Είναι λογικό να σημειώνονται ισχυροί μετασεισμοί μετά από τα 6 Ρίχτερ. Κατά πάσα πιθανότητα είναι ο κύριος σεισμός» ανέφερε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Μανώλης Σκορδίλης.

«Το μέγεθος του σημερινού σεισμού στην περιοχή της Ελασσόνας των 6 Ρίχτερ βρίσκεται στο όριο, περίπου, των σεισμών που εκδηλώνονται στη συγκεκριμένη περιοχή. Το ρήγμα της περιοχής έχει δώσει σεισμούς στο παρελθόν. Ο πιο πρόσφατος είναι στον 18ο αιώνα. Ήταν το 1781, με μέγεθος 6,2 Ρίχτερ. Ο σεισμός που έγινε σήμερα είναι περίπου στο όριο των σεισμών που δίνει η περιοχή», πρόσθεσε ο κ. Σκορίλης.

«Τα κτίρια συμπεριφέρθηκαν ικανοποιητικά. Η κινητοποίηση των υπηρεσιών είναι άμεση. Είναι ψευδές ότι αναμένεται νέος μεγαλύτερος σεισμός. Οι πολίτες να εμπιστεύονται μόνο τις ανακοινώσεις των αρμοδίων επιστημονικών φορέων της χώρας» επεσήμανε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμιος Λέκκας. 

Το χτύπημα του Εγκέλαδου προκάλεσε πολλές καταστροφές στις περιοχές Μεσοχώρι και Δαμάσι. Στο Μεσοχώρι, μια γυναίκα πρόλαβε να βγει από το σπίτι της την τελευταία στιγμή αντίθετα με τον άντρα της που εγκλωβίστηκε σε αυτό. Ευτυχώς, λίγη ώρα αργότερα ο τετραπληγικός σύζυγος της απεγκλωβίστηκε κι αυτός σώος. Πολλές ζημιές σημειώθηκαν σε σπίτια και δημόσια κτίρια ενώ κατέρρευσε η εκκλησία του Αγίου Νικολάου.