Quantcast

Στον «χορό» των Ρίχτερ η Εύβοια - Πού εστιάζουν οι σεισμολόγοι - Βίντεο

Περισσότεροι από 150 μετασεισμοί έχουν καταγραφεί τις δύο τελευταίες ημέρες στην Εύβοια με τους  επιστήμονες να συμβουλεύουν τους κατοίκους να είναι προσεκτικοί.

Προβληματισμό και ανησυχία προκαλεί η έντονη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα στην Εύβοια, καθώς μετά τον σεισμό των 5 Ρίχτερ που εκδηλώθηκε το βράδυ της Τρίτης έχουν ήδη καταγραφεί περισσότεροι από 150 μετασεισμοί.

Οι επιστήμονες εξακολουθούν να καταγράφουν τη μετασεισμική δραστηριότητα καθώς το ρήγμα θεωρείται ακόμα ανεξερεύνητο. 

Πού εστιάζουν οι σεισμολόγοι

«Δεν ξέρουμε τις τεκτονικές δομές. Θεωρούμε, από τη γύρω περιοχή, ότι δεν μπορεί να δώσει μεγάλο σεισμό, δεν είναι το σεισμικό δυναμικό επαρκές. Μπορεί να φτάσουμε έως και τα 5,5 Ρίχτερ σε ακραία περίπτωση, αλλά όχι σεισμό των 6 γιατί δεν υπάρχουν τεκτονικές δομές μεγάλες για να δικαιολογούν αυτό το μέγεθος» δήλωσε στο mega ο Ευθύμιος Λέκκας.

Νωρίτερα, ο καθηγητής Γεράσιμος Παπαδόπουλος αποκάλυψε πως το τελευταίο διάστημα προηγήθηκε προσεισμική δραστηριότητα στην περιοχή η οποία όμως δεν αξιολογήθηκε σωστά από τους επιστήμονες.

«Είναι μία αμέλεια της επιστημονικής κοινότητας – και βάζω τον εαυτό μου μέσα – ότι δεν δώσαμε προσοχή, να πούμε γιατί κουνάει συνεχώς από τις 25 Οκτωβρίου και ύστερα; Αποδεικνύεται ότι ήταν προσεισμική ακολουθία, όπως ήταν και πέρυσι στο Αρκαλοχώρι. Επί 4 μήνες κουνούσε συνέχεια και κατέληξε σε σεισμό 6 Ρίχτερ», σημείωσε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Σημειώνεται ότι στην κοινότητα των Ζαράκων όπου σε 15 σπίτια και στο νηπιαγωγείο προκλήθηκαν ρωγμές στους τοίχους ενώ έπεσαν και σοβάδες, οι μετασεισμοί συνεχίζονται ωστόσο είναι μικρότερης έντασης. 

«Μετά τον σεισμό των 5 Ρίχτερ είχαμε έντονη σεισμική δραστηριότητα η οποία τις τελευταίες 12 περίπου ώρες εμφανίζει μια σχετική ύφεση. Βέβαια αυτό δεν αποτελεί εγγύηση ότι ο σεισμός των 5 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός. Αυτήν τη στιγμή κάνουμε ενδελεχή εξέταση όλων των σεισμολογικών δεδομένων», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος στον alpha.   

 

Ξεκίνησαν οι αυτοψίες στα κτίρια

Κλιμάκιο μηχανικών του Υπουργείου Υποδομών βρέθηκε την Τετάρτη στη Νότια Εύβοια προκειμένου να δουν από κοντά οικήματα που έχουν υποστεί ρωγμές.

Όπως ενημέρωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας, Γιώργος Κελαϊδίτης, ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται από την πρώτη στιγμή σε εγρήγορση συνδράμοντας το έργο των Δημοτικών Αρχών και των Τοπικών Κοινοτήτων στην υποστήριξη και ενημέρωση των πολιτών.