Quantcast

Συγκίνηση στη Μητρόπολη για την Αγία Σοφία - Ιερώνυμος: Προσευχηθήκαμε για να μην εξαπλωθεί η βαρβαρότητα

H Aκολουθία του Ακάθιστου Ύμνου τελέστηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, την ημέρα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ψέλνοντας το «τη Υπερμάχω υπέρ βοηθείας και ενισχύσεως του γένους μας».

Οπως είχε αναφέρει, η 24η Ιουλίου είναι «ημέρα πένθους και οδύνης για όλη την Ορθοδοξία, τον Χριστιανισμό και ολόκληρο τον Ελληνισμό».

Στην Ακολουθία συγχοροστάτησαν οι επίσκοποι Ευρίπου Χρυσόστομος και Ωρεών Φιλόθεος, αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενώ συμπροσευχήθηκε ο μητροπολίτης Λαοδικείας Θεοδώρητος.

Συμμετείχε πλήθος κόσμου και εκπρόσωποι της πολιτικής ζωής μεταξύ των οποίων ο υπουργός Υγείας Β Κικίλιας, ο βουλευτής της ΝΔ Άγγελος Συρίγος και ο ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλλογιάννης.

Σε όλη την Ελλάδα σήμερα, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες, ακούστηκε ο Ακάθιστος Ύμνος και το Τη Υπερμάχω Στρατηγώ, ενώ οι καμπάνες χτύπησαν πένθιμα για το θλιβερό γεγονός της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μετά την ιερά ακολουθία δήλωσε: «Απόψε είναι μαζί μας όλος ο πολιτισμένος κόσμος. Υπάρχουν βέβαια και πολλοί μέσα σε αυτόν τον κόσμο που δεν ακούνε, που δεν βλέπουν, που δεν καταλαβαίνουν. Εμείς είμαστε ευτυχισμένοι που με τις ευαισθησίες της ψυχής μας θέλουμε να λέμε ότι είμαστε πολιτισμένοι και αγωνιζόμαστε για αυτόν τον πολιτισμό.

Απόψε προσευχηθήκαμε, αλλά το αίτημα μας δεν θα είναι μόνο σημερινό, αλλά και συνεχές, να μην εξαπλωθεί η βαρβαρότητα. Η βαρβαρότητα είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος της εποχής μας και τα μάτια πολλών από μας είναι κλεισμένα. Αυτό που σημαδεύεται σήμερα και σημειώνεται, δηλαδή η προσβολή του πολιτισμού και η αναίδεια και η άρνηση της ανθρωπιάς είναι τα προβλήματα που πρέπει να μας απασχολούνε. Να ευχηθούμε λοιπόν η βαρβαρότητα να μην έχει συνέχεια".

Στη Θεσσαλονίκη

Τον Ακάθιστο Ύμνο έψαλλαν απόψε πιστοί, μετά την ακολουθία του Εσπερινού που τελέστηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Του Θεού Σοφίας, στη Θεσσαλονίκη.

Στην ακολουθία παρέστη ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης 'Ανθιμος, ενώ την παρακολούθησαν βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, κληρικοί και απλοί πολίτες.

Έξω από τον Ιερό Ναό είχαν συγκεντρωθεί μέλη θρησκευτικών σωματείων και άλλων οργανώσεων, διαδηλώνοντας την αντίθεσή τους στη μετατροπή, μετά από 86 χρόνια, της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της διατήρησης του μουσειακού χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας κ.ά, οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς το Τουρκικό Προξενείο επί της οδού Αγίου Δημητρίου, όπου αστυνομικές δυνάμεις έστησαν φραγμό και ανέκοψαν την πορεία τους. Αφού έμειναν στο σημείο, συνεχίζοντας να φωνάζουν συνθήματα, επέστρεψαν στο σημείο της αφετηρίας και διαλύθηκαν.

Σε Λαμία και Λιβαδειά

Μέσα σε κλίμα κατάνυξης εξελίχθηκε η ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου στον μητροπολιτικό ναό της Λιβαδειάς προεξάρχοντος του Mητροπολίτη Θηβών και Λιβαδειάς, Γεωργίου.

Οι κάτοικοι της περιοχής προσήλθαν στο ναό, όπως επίσης και έξω από αυτόν, τηρώντας τους κανόνες ασφαλείας και η ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου εξελίχτηκε σε κλίμα κατάνυξης καθώς εντός του ναού επικρατούσε χαμηλότατος φωτισμός.

Μέσα στο ίδιο κατανυκτικό κλίμα εξελίχθηκε η ιερά ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου και στη Λαμία όπου στη Μητρόπολη της πόλης συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι γεμίζοντας κυριολεκτικά τόσο εσωτερικά το μητροπολιτικό ναό αλλά και στον εξωτερικό χώρο καθώς διακόπηκε η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στο κέντρο της πόλης.

Την ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου και συνολικά της εκδήλωσης ο ίδιος ο μητροπολίτης κκ Συμεόν την ενέταξε ως «συμμετοχή στο πένθος της ρωμιοσύνης».

Ο μητροπολίτης Φθιώτιδας κ.κ. Συμεών τόνισε ότι «πρόκειται για μια εκδήλωση μέσα σε κλίμα μνήμης και προσευχής απέχοντας από κάθε στοιχείο εχθρότητας». Μάλιστα σημείωσε ότι «επιθυμία μας είναι να βασιλέψει στο μυαλό και τις αποφάσεις όλων των ηγετών το συμφέρον και το όφελος των ανθρώπων, των λαών και των πολιτισμών».

Επιπλέον ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας προσδιόρισε πως «οι άνθρωποι δεν θέλουν να ζουν ούτε με εντάσεις ούτε με εχθρότητα αλλά έχουν αποδείξει ότι μπορούν να ζουν ειρηνικά σεβόμενοι τον πολιτισμό του καθενός, τα μνημεία και την ιδιαιτερότητά του, θέλουν διάλογο κατανόηση και αλληλοπεριχώρηση», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κλίμα στην εξέλιξη της ακολουθίας του Ακάθιστου Ύμνου ήταν ιδιαίτερα κατανυκτικό αφού και εντός του μητροπολιτικού ναού τα φώτα ήταν σβηστά. Παρόντες στην ακολουθία ήταν και οι αρχές της περιοχής.