Quantcast

Συναγερμός για την «Όμικρον» - Η προειδοποίηση Τζανάκη - Ποια μέτρα είναι στο τραπέζι

Ανησυχία προκαλεί η παραλλαγή «Όμικρον», με τους ειδικούς να αναμένουν εξελίξεις μέσα στην εορταστική περίοδο. 

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας, αν παρατηρηθεί αύξηση ή σταθεροποίηση κρουσμάτων, χωρίς να πέφτουν περαιτέρω, τότε αυτό σημαίνει πως η Όμικρον είναι στην κοινότητα.

«Δεν βλέπουμε την εντυπωσιακή άνοδο και αυτό είναι καθαρά μαθηματικά. Είναι ο κανόνας του διπλασιασμού, που ξεκινάει από μικρό νούμερο και καταλήγει σε κάτι τρομαχτικά νούμερα. Η Δανία με 90% εμβολιαστική κάλυψη, είχε στις 2 Δεκεμβρίου 5.5000 κρούσματα και χτες ανακοινώθηκαν 13.200 κρούσματα», είπε ο κ. Τζανάκης, μιλώντας στο MEGA, τονίζοντας την εφιαλτική άνοδο των κρουσμάτων μέσα σε μόλις 10 ημέρες.

«Το μεγαλο πρόβλημα είναι ότι προκαλεί ασυμπτωματική νόσο σε πολλά άτομα, σε άτομα που έχουν εμβολιαστική κάλυψη πλήρη ή προ τεσσάρων και πέντε μηνών. Η Όμικρον και η Δέλτα ίσως δεν κάνουν καθόλου ή πολύ λίγα συμπτώματα κι έτσι προχωράει», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, όλα τα αντιγονικά τεστ είναι ευαίσθητα στην Όμικρον και μπορούν να την ανιχνεύσουν.

Θα αυξηθούν τα κρούσματα της Όμικρον κατά τη διάρκεια των γιορτών;

Ο κ. Τζανάκης τόνισε πως η αύξηση των κρουσμάτων που φέρουν τη μετάλλαξη Όμικρον εξαρτάται από το αρχικό νούμερο που υπάρχει στην κοινότητα. Για παράδειγμα, αν υπάρχουν 100 κρούσματα αναμένεται ανάλογη αύξηση, ενώ εάν έχουμε 200 ή και 500 κρούσματα, τότε το νούμερο ανεβαίνει πολύ περισσότερο. Ο χρόνος διπλασιασμού είναι πολύ μικρός και μάλιστα ο κ. Τζανάκης προέβλεψε πως ίσως τα Φώτα κρούσματα της Όμικρον να φτάσουν τα 3.500.

Ως προς τα λύματα, δήλωσε πως δεν ξεχωρίζει εάν το ιικό φορτίο είναι της Δέλτα ή της Όμικρον.

«Βρισκόμαστε σε ένα κύμα Δέλτα, που δεν έχει κοπάσει, και μέσα σε αυτό το κύμα ξεδιπλώνεται και το πρόβλημα της Όμικρον» υπογράμμισε.

«Τα μέτρα πρέπει να είναι πάντα στο τραπέζι»

Ο κ. Τζανάκης δήλωσε πως όλα τα μέτρα που στοχεύουν στην αναχαίτιση της Όμικρον θα πρέπει να είναι πάντα στο τραπέζι. Ανοιχτό άφησε, επίσης, το ενδεχόμενο ενός lockdown, καθώς αυτό θα εξαρτηθεί από την πίεση που θα δεχτεί το σύστημα υγείας.

Με αφορμή τηνν Ολλανδία και το lockdown που έθεσε η χώρα μέχρι τις 14 Ιανουαρίου, είπε: «Κάποιες από αυτές τις χώρες είχαν σταματήσει τη χρήση μάσκας και δεν χρησιμοποιιούσαν το διαβατήριο εμβολιασμού και τώρα αναγκάστηκαν και πήραν αυτά τα μέτρα. Τα μέτρα αυτά τα καθορίζουν οι δείκτες που πιέζουν το σύστημα, δηλαδή οι διασωληνωμένοι, οι νοσηλείες και οι θάνατοι. Αν υπάρχει αύξηση κρουσμάτων θα περιμένουμε να εμφανιστεί η πίεση 10 με 15 ημέρες αργότερα».

Σαρηγιάννης στον ΑΝΤ1: «Αν χρειαστεί θα πάμε σε lockdown ενός μήνα λόγω της Όμικρον» - Βίντεο

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδησεων του ΑΝΤ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου για την εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον και το ενδεχόμενο ενός αυστηρού lockdown. 

Ο κ. Σαρηγιάννης αναφερόμενος στην πορεία της μετάλλαξης Όμικρον στη χώρα εκτίμησε ότι είναι πιθανό να μας φέρει αντιμέτωπους με αυστηρό lockdown διάρκειας ενός μήνα, όπως αυτό που ζήσαμε στο πρώτο κύμα της πανδημίας, το 2020. 

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς από τον κ. Χατζηνικολάου αν η μετάλλαξη μπορεί να μας οδηγήσει σε lockdown, ανέφερε ότι το ενδεχόμενο είναι ανοιχτό αν και ελπίζει ότι δεν θα οδηγηθούμε σε αυτή τη λύση. «Θεωρώ ότι το lockdwon θα είναι υποχρεωτική κίνηση, προφανώς είναι κάτι που δε θέλει κανείς, δεν το θέλει ούτε η κυβέρνηση, ούτε η επιστημονική κοινότητα αλλά έχουμε μπροστά μας έναν πραγματικό εχθρό με υψηλή μεταδοτικότητα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαρηγιάννης.

Παράλληλα, είπε ότι η μετάλλαξη Όμικρον θα έχει επικρατήσει μέχρι την Πρωτοχρονιά, τονίζοντας ότι τα μέτρα που έχουν παρθεί δεν επαρκούν για να αναχαιτιστεί η μετάδοσή της.

Ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης ανέφερε ότι σημειώνεται αυξητική πορεία των κρουμάτων και πολλοί θάνατοι ενώ τόνισε πως «σύμφωνα τουλάχιστον με τα ευρωπαϊκά στοιχεία, δεν αποδεικνύεται ότι νοσείς ελαφρύτερα από την μετάλλαξη Όμικρον, έχουμε πολλούς ευάλωτες συμπολίτες μας και πρέπει να δούμε το θέμα σοβαρα».

Όπως συμπλήρωσε, το κύμα της Όμικρον θα χρειαστεί αυστηρά μέτρα για να αντιμετωπιστεί και «το lockdown θα είναι μια υποχρεωτική κίνηση που ίσως η κυβέρνηση αναγκαστεί να κάνει».

Αναφορικά με την αυστηρότητα του lockdown είπε ότι είναι πιθανό «να έχει διάρκεια όπως αυτό του πρώτου κύματος της πανδημίας, για να μπορέσουμε να δώσουμε χρόνο ώστε να συνεχιστεί ο εμβολιασμός, θα συνδυάζεται με μεγάλο αριθμό τεστ και θα μπορούμε να έχουμε καλή επιδημιολογική επιτήρηση της πανδημίας».

Ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το  lockdown «γρήγορα, με αυστηρότητα και ενότητα» και ότι «δεν είναι η πρώτη επιλογή αλλά θα γίνει αν το επιβάλει η μετάλλαξη Όμικρον». «Αν η διαπορά συνεχίσει να είναι τόσο μεγάλη είναι πιθανό το lockdown να έχει διάρκεια ενός μήνα», κατέληξε.

Δείτε εδώ όσα είπε ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης στον Νίκο Χατζηνικολάου:

Υπό τον φόβο της «Ομικρον», η κυβέρνηση εξετάζει νέα μέτρα. Παράλληλα, σε εφαρμογή τίθεται το σχέδιο για την αναχαίτιση της πανδημίας την περίοδο των εορτών. Όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, θα δοθούν δωρεάν σε όλους δύο self test, τα οποία πρέπει να γίνουν πριν από τα Χριστούγεννα και μετά την Πρωτοχρονιά, απορρίπτοντας την ίδια ώρα τις εισηγήσεις για υποχρεωτικό rapid test σε όλους, με το σκεπτικό ότι κάτι τέτοιο θα ήταν άδικο για τους εμβολιασμένους.

Στην κατεύθυνση αυτή οδήγησε και το γεγονός ότι αυστηρότερα μέτρα λαμβάνουν κι άλλες χώρες προκειμένου να μπει «φρένο» στη μετάλλαξη Όμικρον. 

Έτσι, υπενθυμίζεται ότι σε κλειστούς χώρους εστίασης μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι, ενώ στους εξωτερικούς χώρους επιτρέπεται να σερβιριστούν και οι ανεμβολίαστοι με επίδειξη αρνητικού rapid test. Παράλληλα, στα εμπορικά καταστήματα, πλην σούπερ μάρκετ και φαρμακείων, οι εμβολιασμένοι εισέρχονται με πιστοποιητικό εμβολιασμού και οι ανεμβολίαστοι με αρνητικό rapid έως και 48 ωρών.

Tην ίδια ώρα, εντατικοί θα είναι και οι έλεγχοι σε κεντρικά σημεία των πόλεων, όπου δημιουργείται συνωστισμός, όπως σε εμπορικά καταστήμα και χώρους διασκέδασης. Εκτός από τον έλεγχο των πιστοποιητικών εμβολιασμού, θα απευθύνονται φωνητικά μηνύματα από τις Αρχές για χρήση μάσκας, σε σημεία με μεγάλη συγκέντρωση κόσμου.

Τα νέα μέτρα που υπάρχουν στο τραπέζι 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει νέα περιοριστικά μέτρα μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η μετάλλαξη Όμικρον στη χώρα μας, με ιδιαίτερα κρίσιμη ημερομηνία την 3η Ιανουαρίου. 

Συγκεκριμένα τα μέτρα που αναμένεται να τεθούν άμεσα σε εφαρμογή αν η επιδημιολογική εικόνα επιδεινωθεί είναι τα εξής: 

-Επέκταση τηλεργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

-Επιβολή ωραρίου σε εστίαση και διασκέδαση

-Επέκταση της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού στις ηλικίες 50-60 ετών.

Πέτσας: «Δεν θα έχουμε lockdown τα Φώτα, ούτε άλλα περιοριστικά μέτρα»

Μιλώντας, μεταξύ άλλων, στον ΑΝΤ1 για την πορεία της πανδημίας και την «Ομικρον», ο Στέλιος Πέτσας τόνισε: «Από χθες είδαμε μια σταθεροποίηση στα κρούσματα. Δεν συνεχίστηκε  η πτώση στον αριθμό τους που βλέπαμε τις προηγούμενες ημέρες, καθώς απέδιδαν τα μέτρα που είχαν ληφθεί στην προηγούμενη φάση, πριν όμως από την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον, που φαίνεται πως αρχίζει να οδηγεί σε αύξηση των κρουσμάτων. Γι’  αυτό ο Πρωθυπουργός είπε πως πρέπει να προσέξουμε για την περίοδο των Εορτών και αμέσως μετά μπορεί να χρειαστεί μια αναπροσαρμογή στα μέτρα, σε δύο επίπεδα, στην τηλεργασία και στον τρόπο που διασκεδάζουμε».

Όπως είπε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, «το σωστό μήνυμα είναι πως έχουμε μια νέα κατάσταση, η μετάλλαξη Όμικρον είναι πολύ πιο μεταδοτική, μπορεί η νόσηση να είναι πιο ήπια, όπως λένε οι ειδικοί, προσωπικά πιστεύω ότι είναι η αρχή του τέλους της πανδημίας, αλλά σίγουρα τους επόμενους 2-3 μήνες θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί». 

Πολλές φορές ο Στέλιος Πέτσας ανέφερε πως «οι Γιορτές θα γίνουν όπως είμαστε και τώρα, δεν θα υπάρξει κάποια αλλαγή. Αυτό που συζητάμε είναι η λήψη μέτρων από την νέα χρονιά». 

Απαντώντας σε ερωτήματα δημοσιογράφων που συμμετείχαν στην συζήτηση, ο Στέλιος Πέτσας, είπε πως «άλλο πράγμα είναι η εισήγηση μιας επιστημονικής επιτροπής και άλλο πράγμα η απόφαση του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, ιδίως σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, όπως αυτή η πανδημία. Ο Πρωθυπουργός παίρνει την πολιτική ευθύνη και στέλνει τα σωστά μηνύματα στην κοινωνία, η οποία έχει επιδείξει μια πειθαρχία που κανείς δεν θα περίμενε από τους Έλληνες». 

«Η πίεση στο σύστημα Υγείας θα έχει σχέση με την υψηλή μεταδοτικότητα και όχι με την νοσηρότητα και αυτό πρέπει να το προσέξουμε όλοι για την συμπεριφορά μας το προσεχές διάστημα», επεσήμανε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, λέγοντας και πάλι πως «δεν θα έχουμε lockdown τα Φώτα, ούτε άλλα περιοριστικά μέτρα, εκτός από την λήψη μέτρων σε δύο κατευθύνσεις που έδωσε ο Πρωθυπουργός, την τηλεργασία και τη διασκέδαση».