Quantcast

Tα ηλεκτρονικά «ίχνη» που άφησε η Ρούλα Πισπιρίγκου - Οι αναζητήσεις στη Google που την «καίνε»

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η Ρούλα Πισπιρίγκου είχε φροντίσει να διαγράψει από το ψηφιακό της περιβάλλον όλα τα ίχνη που συνδέονταν με τις αναζητήσεις στο διαδίκτυο για την ουσία κεταμίνη, όμως η ΕΛ.ΑΣ. μπορεί να ανακτήσει τα αρχεία και να «σπάσει» τους κωδικούς του email. 

Ο Μανώλης Σφακιανάκης, πρώην προϊστάμενος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ και πρόεδρος του Ινστιτούτου CSIi, μίλησε στον ΑΝΤ1, σχετικά με τις εξελίξεις στην υπόθεση των τριών νεκρών παιδιών στην Πάτρα.

Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα στοιχεία από τα ηλεκτρονικά μέσα της Ρούλας Πισπιρίγκου, ακόμη και αν έχουν διαγραφεί, μπορούν να ανακτηθούν και οι Αρχές έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν πρόσβαση στο email ακόμη και αν δεν δίνεται ο κωδικός.

«Οι τεχνικοί μπορούν να ''σπάσουν'' τους κωδικούς και να μπουν μέσα στο email. Ανάλογα με το πόσο δύσκολοι είναι οι κωδικοί τόσο περισσότερο χρόνο θα χρειαστούν οι Αρχές για να το σπάσουν», είπε χαρακτηριστικά. 

«Ακόμη και τα διαγεγραμμένα αρχεία ανακτώνται» τόνισε, ενώ ανέφερε ότι εφόσον ένα διαγεγραμμένο αρχείο αφορά στην υπόθεση είναι στοιχείο.

Σχετικά με το χρονικό διάστημα που χρειάζεται η διαδικασία αυτή, ο Μανώλης Σφακιανάκης επεσήμανε ότι χρειάζεται χρόνος. «Είναι μία επίπονη διαδικασία που θέλει τουλάχιστον 25 ημέρες», τόνισε. 

Σημειώνεται ότι ο συνήγορος της Ρούλας Πισπιρίγκου, Όθωνας Παπαδόπουλος, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα» όσον αφορά την πληροφορία ότι η Ρούλα Πισπιρίγκου αρνείται να δώσει στις Αρχές του κωδικούς ενός email, τόνισε ότι το συγκεκριμένο email για το οποίο γίνεται λόγος ανήκει στον Μάνο Δασκαλάκη, γι' αυτό και δεν έχει τους κωδικούς. Μάλιστα, υποστήριξε ότι ο κωδικός για το email της 33χρονης έχει δοθεί στις Αρχές από την πρώτη ημέρα.

Γρ. Λέων: Σφάλμα η ηπατική ανεπάρκεια στην ιατροδικαστική έκθεση της Μαλένας 

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, Γρηγόρης Λέων μίλησε στον ΑΝΤ1 για τα τελευταία στοιχεία σχετικά με τον θάνατο της Μαλένας. 

Ο κ. Λέων τόνισε ότι ο θάνατος του παιδιού δεν μπορεί να προήλθε από ηπατική ανεπάρκεια, καθώς κανένα από τα βασικά συμπτώματα δεν καταγράφεται στην ιατροδικαστική έκθεση.

«Το σκεπτικό είναι πάρα πολύ απλό. Η ηπατική ανεπάρκεια είναι κλινικός όρος. Ένα βασικό σύμπτωμα είναι ο ίκτερος και είναι κάτι ευκρινές ακόμη και όταν είμαστε στο νεκροτομείο. Με αυτή λοιπόν την έννοια μας κάνει εντύπωση το πώς κατά την ιατροδικαστική έκθεση δεν υπάρχει μία τέτοια καταγραφή, εντούτοις υπάρχει ως αιτία θανάτου η ηπατική ανεπάρκεια», ανέφερε ο κ. Λέων, επισημαίνοντας πως στην έκθεση παρουσιάζεται σφάλμα όσον αφορά την αιτία θανάτου της μικρής Μαλένας.

Στη συνέχεια ο κ. Λέων ανέφερε ότι «πάμε πιο κοντά στον ασφυκτικό θάνατο. Έχουν αποκλειστεί τα παθολογικά και γενετικά αίτια, οι τοξικολογικές είναι καθαρές άρα δεν υπάρχει αμφιβολία, κατευθυνόμαστε σε εξωγενή παράγοντα. Τουλάχιστον με όσα γνωρίζουμε έχουμε έναν ασφυκτικό θάνατο, μια εγκληματική ενέργεια με απόφραξη των αεροφόρων οδών. Κάποιος έφραξε τη μύτη και το στόμα και αυτού του παιδιού», είπε διευκρινίζοντας ότι «αυτό είναι μια εκτίμηση με βάση τα δεδομένα που έχουμε μέχρι τώρα».

Τέλος, εξέφρασε με βεβαιότητα ότι θα δοθεί φως στα αίτια θανάτου του παιδιού, από τους πολύπειρους ιατροδικαστές που έχουν αναλάβει την υπόθεση και η αιτία αυτή θα είναι αδιαμφισβήτητη.

«Για αναισθητικά, επιληψία και έλλειψη οξυγόνου έψαχνε η Πισπιρίγκου στο ίντερνετ»

Στο μεταξύ, «καίνε» την 33χρονη οι αναζητήσεις που έκανε μέσω της Google λίγα μόλις 24ωρα πριν από τον θάνατο της Τζωρτζίνας. «Αναισθητικά, επιληψία και έλλειψη οξυγόνου» φέρεται να έψαχνε στο διαδίκτυο, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Mega, ενώ η ίδια φρόντιζε να σβήνει τα ψηφιακά ίχνη των αναζητήσεων της. 

«Aναισθησία στα παιδιά», «αναισθητικά στα παιδιά», «νυχτερινή επιληψία» και «εγκεφαλική ατροφία», συγκαταλέγονται στις λέξεις που φέρεται να πληκτρολογούσε. 

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η Ρούλα Πισπιρίγκου έχει διαγράψει από το υπολογιστικό σύννεφο, το λεγόμενο cloud, όλες τις «ένοχες» αναζητήσεις των τελευταίων ετών, όπως προέκυψε από τις έρευνες των Αρχών σε κινητά, υπολογιστές αλλά και το τάμπλετ της Τζωρτζίνας.

Συγκεκριμένα, στις 17 Ιανουαρίου 2022 η 33χρονη φέρεται να αναζήτησε τις λέξεις «αναισθητικά φάρμακα», η οποία την οδήγησε σε ιστοσελίδα με αναφορές στην κεταμίνη. Ήταν τότε που η Τζωρτζίνα είχε μπει στο νοσοκομείο για μαγνητική όπου κατά τη διάρκεια της εξέτασης, της χορηγήθηκε χλωράλη, ουσία την οποία η 33χρονη μητέρα δεν αναζήτησε.

Στις 26 Ιανουαρίου, δηλαδή 3 ημέρες πριν από τον θάνατο της μικρής Τζωρτζίνας, η google επιστρέφει στο λογαριασμό της Ρούλας Πισπιρίγκου διαφημίσεις της ουσίας κεταμίνη, κατά τις ίδιες πηγές. 

«Το πόρισμα θα είναι καταλυτικό και καταπελτώδες»

Στο μεταξύ, τα δύο νέα ανώνυμα τηλεφωνήματα σε δημοσιογράφο που φέρονται να έχουν γίνει από την 33χρονη και έκαναν λόγο για δολοφονία βάζοντας στο «κάδρο» τον Μάνο Δασκαλάκη, ενδεχομένως να δώσουν οριστική λύση στο μυστήριο καθώς αν αποδειχθεί ότι όντως προέρχονται από τη Ρούλα Πισπιρίγκου, τότε αυτό θα σημαίνει αυτόματα μια έμμεση ομολογία. 

Όπως μάλιστα ανέφερε ο δικηγόρος Βασίλης Καπερνάρος, «αυτή η υπόθεση έχει δυναμικότερα και εντονότερα στοιχεία και δεν ξέρουμε τι ρόλο παίζουν ακόμα αυτά τα ανώνυμα τηλεφωνήματα. Όσα αιτήματα αποφυλάκισης και να καταθέσει, θα απορριφθούν. Και δεν πρόκειται να αποφυλακιστεί η κ. Πισπιρίγκου, αφού κατηγορείται για τον φόνο του παιδιού της, ενώ ερευνώνται και οι άλλοι δύο θάνατοι», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Open. 

«Το σημαντικότερο είναι ότι η έρευνα συνεχίζει να διεξάγεται και είναι απόρρητη, γεγονός που άλλωστε είναι βαθύτατη υποχρέωση από τον νόμο. Επίσης είναι εξίσου σημαντικό το τι περιλαμβάνει η δικογραφία, τι αποδεικτικό υλικό εισέρχεται σε αυτή και το οποίο θα εκτιμηθεί στο τέλος από τα αρμόδια όργανα. Πιστεύω ότι το πόρισμα θα είναι καταλυτικό και καταπελτώδες», ανέφερε. 

Επιπλέον, για το γεγονός ότι στη δολοφονία της Ίριδας υπήρχαν δύο άτομα στο σπίτι αλλά και για το ενδεχόμενο συνεργού, ο κ. Καπερνάρος σημείωσε: «σίγουρα ναι. Αυτό το ενδεχόμενο θα γίνει πραγματικότητα. Δεν είναι δυνατόν μια μάνα η οποία λέει ότι πέθανε το παιδί μου και ότι οφείλεται αυτό σε ιατρικό λάθος, δεν γίνεται να έχει μια τόσο φυσική ηρεμία. Ήδη θα είχε καταθέσει αγωγές κατά των γιατρών για αμέλεια, που οδήγησε στον θάνατο του παιδιού της. Δεν είναι καθόλου φυσιολογική η στάση της», τόνισε. 

Ποιος βρήκε τελικά νεκρή την Ίριδα - H κατάθεση που ανατρέπει τα δεδομένα

Την ίδια ώρα, η παιδίατρος του νοσοκομείου Αγλαΐα Κυριακού κατέθεσε στις Αρχές ότι η 33χρονη λίγες ημέρες πριν από το επεισόδιο της ανακοπής, η μικρή Τζωρτζίνα εντόπισε νεκρή στην κούνια την Ίριδα, κάτι που διαφέρει απ΄ όσα είχε καταθέσει η Δήμητρα Πισπιρίγκου, η οποία είχε ισχυριστεί ότι εκείνη βρήκε το μωρό νεκρό στην κούνια.

Σύμφωνα με το Mega, η παιδίατρος του Παίδων δήλωσε: «μόλις πήγα στον θάλαμο της Τζωρτζίνας άρχισα να παίρνω ιστορικό από τους γονείς. Ρώτησα τη μητέρα για ποιο λόγο ήρθε το παιδί στο νοσοκομείο μας. Μου είπε, λοιπόν, από την αρχή όλο το ιστορικό του παιδιού. Μου είπε για το πρώτο περιστατικό της ανακοπής που την έπαθε στο Καραμανδάνειο. Μετά την ανακοπή νοσηλεύτηκε στο Ρίο. Επίσης, μου είπε ότι η Τζωρτζίνα λίγες ημέρες πριν από το επεισόδιο που σας είπα, είχε βρει το μωρό της οικογένειας νεκρό στην κούνια του», φέρεται να κατέθεσε η παιδίατρος. 

«Ασφυκτικός ο θάνατος της Μαλένας - Εγκληματική ενέργεια ο θάνατος της Ίριδας»

Παράλληλα, σύμφωνα με όσα είπε στην εκπομπή Live News η ιατροδικαστής Ελπίδα Σπανουδάκη, στην περίπτωση της Μαλένας δεν είχαν εκτιμηθεί όλα τα κομμάτια του παζλ. Σύμφωνα με την ίδια, οι ιατροδικαστές πρέπει να ακολουθήσουν ένα πρωτόκολλο, δηλαδή να έχουν αντίγραφο του φακέλου, να διενεργήσουν νεκροψία, νεκροτομή, ιστολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις.

«Βάσει πρωτοκόλλου δεν προκύπτει κάποια ηπατική ανεπάρκεια για την Μαλένα. Επίσης, οι κακώσεις που φέρει στο πρόσωπό της, νομίζω ότι κι εκεί δεν είχαμε την κατάλληλη ερμηνεία των κακώσεων αυτών. Εφόσον δεν βρέθηκε πρόβλημα παθολογικό, καρδιολογικό και γονιδιακό, με τη μέθοδο του αποκλεισμού καταλήγουμε ότι ο θάνατος της Μαλένας οφείλεται μάλλον σε ασφυκτικό θάνατο», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

 

Σχετικά με την περίπτωση της Ίριδας και το αίμα που βρέθηκε στο πανάκι, η ιατροδικαστής δήλωσε ότι είτε είναι συνέπεια τραύματος είτε από το οροαιματηρό περιεχόμενο από τη μύτη και στο στόμα του βρέφους λόγω πνευμονικού οιδήματος. Όλα δείχνουν, τόνισε, πως και ο θάνατος της Ίριδας προήλθε από εγκληματική ενέργεια.

Στο μεταξύ, τo κοινό πόρισμα που θα συντάξουν οι τρεις ιατροδικαστές αναμένεται μετά το Πάσχα να δώσει στην πολύκροτη υπόθεση νέες διαστάσεις. 

«Ο Μάνος Δασκαλάκης ζητάει τεστ πατρότητας για την Ίριδα και τη Μαλένα»

Στο μεταξύ, ο Μάνος Δασκαλάκης είναι διατεθειμένος να προχωρήσει σε τεστ DNA προκειμένου να διαπιστώσει αν η Μαλένα και η Ιριδα, τα δύο από τα τρία νεκρά παιδιά στην Πάτρα, είναι δικά του, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Star και η εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα».

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο πατέρας δεν προτίθενται να προχωρήσει σε τεστ DNA για την Τζωρτζίνα, το πρώτο από τα τρία παιδιά για τη δολοφονία του οποίου κατηγορείται η Ρούλα Πισπιρίγκου.

«Στο τέλος της διαδικασίας όλης αυτής, ενδεχομένως να αποδειχθεί ότι τα δύο παιδιά δεν είναι του Δασκαλάκη. Σας είπα κάτι πολύ συγκεκριμένο και χθες. Όταν τελειώσει όλη αυτή η διαδικασία θα ζητηθεί από τον Μάνο Δασκαλάκη να πραγματοποιηθεί τεστ DNA», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην εκπομπή. 

Οσον αφορά τον γονιδιακό έλεγχο στα κορίτσια, φαίνεται πως είχε ζητηθεί από τον διευθυντή της ΜΕΘ Παίδων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου Ανδρέα Ηλιάδη.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η Ρούλα Πισπιρίγκου και ο Μάνος Δασκαλάκης είχαν δώσει την έγκριση από τον Απρίλιο του 2021 προκειμένου να πραγματοποιηθεί ο γονιδιακός έλεγχος και μάλιστα ο κ. Ηλιάδης είχε μεσολαβήσει ώστε να βρεθεί τρόπος να γίνει δωρεάν, καθώς το ζευγάρι αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα.