Quantcast

Τέμπη: Εθνική τραγωδία με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες- «Εμπόλεμη ζώνη η περιοχή»- Αναζητούν αγνοούμενους - Βίντεο

Σε εθνική τραγωδία εξελίσσεται η φονική σύγκρουση επιβατικής αμαξοστοιχίας με εμπορευματική αργά χθες το βράδυ στην περιοχή Ευαγγελισμός, κοντά στα Τέμπη.

Ο επιβεβαιωμένος αριθμός των νεκρών ανέρχεται μέχρι στιγμής σε 42, ενώ από τους δεκάδες τραυματίες οι 72 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι έξι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Η εκτίμηση των Αρχών είναι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί, καθώς υπάρχουν αρκετά άτομα εγκλωβισμένα στα πρώτα βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχίας, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη οι επιχειρήσεις διάσωσης.  

Σύμφωνα με την ενημέρωση από την Hellenic Train, την οποία επικαλείται η Πυροσβεστική, στα δύο τρένα επέβαιναν συνολικά 354 άτομα (342 επιβάτες και 12 άτομα προσωπικό, δύο εκ των οποίων στην εμπορική αμαξοστοιχία).

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο του Guardian:

Το επιβατικό τρένο που είχε κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη συγκρούστηκε μετωπικά με την εμπορική αμαξοστοιχία που είχε αντίθετη κατεύθυνση. Τα δύο τρένα βρέθηκαν – υπό άγνωστες συνθήκες – να κινούνται στην ίδια γραμμή, κάτι που οδήγησε στη σφοδρή σύγκρουση. 

Πολλά είναι τα αναπάντητα ερωτήματα για τον συντονισμό των αρμόδιων Αρχών την ώρα του δυστυχήματος, αναδεικνύοντας – με τον πλέον τραγικό τρόπο – και το ζήτημα της γενικότερης λειτουργίας των σιδηροδρομικών δικτύων στη χώρα. 

Τους 1.300 βαθμούς Κελσίου έφθασε η θερμοκρασία στο βαγόνι που πήρε φωτιά

Η κατάσταση είναι τραγική στο σημείο του δυστυχήματος, όπως περιέγραψε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής.

 

«Από τη σφοδρότητα της σύγκρουσης, το βαγόνι – εστιατόριο βρέθηκε πάνω σε δύο άλλα βαγόνια. Από τη σύγκρουση ξέσπασε φωτιά, η οποία ανέβασε τη θερμοκρασία έως και σε 1.300 βαθμούς Κελσίου, που σημαίνει ότι είναι δύσκολη η ταυτοποίηση των σορών που βρίσκονταν μέσα σε αυτό. Οι νεκροί επισήμως ανέρχονται σε 36 αλλά θεωρείται βέβαιο ότι ο αριθμός τους αναμένεται να είναι μεγαλύτερος. Νοσηλεύονται 72 εκ των οποίων οι 6 σε ΜΕΘ. Αυτήν την ώρα, οι πυροσβέστες επιχειρούν στο δεύτερο βαγόνι», ανέφερε.

«Εμπόλεμη ζώνη η περιοχή»

Την ίδια ώρα, σοκ προκαλεί η εκτίμηση ότι υπάρχουν 50 αγνοούμενοι στην τραγωδία στα Τέμπη, πράγμα που σημαίνει πως αν ανασυρθούν νεκροί, αυξάνεται δραματικά ο αριθμός τους. Ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του ΟΣΕ, Νίκος Τσικαλάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ από την περιοχή των Τεμπών, κάνει λόγο για «εμπόλεμη ζώνη που όμοιά της δεν έχει ξαναδεί στη ζωή του». Μάλιστα, επισημαίνει, πως υπάρχει ανθρώπινο λάθος σε όλο αυτό, αλλά υπάρχουν και παραλείψεις δεκαετιών που έχουν περάσει απαρατήρητες από όλες τις κυβερνήσεις. 

«Η εικόνα δεν είναι ολοκλρωμένη για να δούμε τι ακριβώς φταίει, είναι ακόμα πολύ νωρίς. Υπάρχει ανθρώπινο λάθος. Ωστόσο, υπάρχουν παραλείψεις ετών. Έχει ψηφιστεί από την Πολιτεία να υπάρχουν στον ΟΣΕ 2.100 άτομα. Σήμερα υπηρετούμε 750. Από τη δεκαετία του 90' έχουν να συμβούν μαζικές προσλήψεις. Ξεκινήσαμε φέτος να πάρουμε 90 άτομα μέσω ΑΣΕΠ και ακόμα δεν έχουν έρθει. Μιλάμε συνεχώς για αποχωρήσεις. Σημαντικά κομμάτια της τεχνογνωσίας χάνονται, διότι όλο και περισσότεροι παίρνουν σύνταξη. Έχουν δοθεί τόσα λεφτά και δεν υπάρχουν πουθενά. Έχουμε απαίτηση ως εργαζόμενοι να ταξιδεύουν όλοι ασφαλείς» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Τσικαλάκης. 

 

Νέο σοκαριστικό βίντεο από την τραγωδία: «Όλοι έξω, γρήγορα, έχει φωτιά» 

Νέο ανατριχιαστικό βίντεο-ντοκουμέντο που καταγράφηκε τις πρώτες στιγμές μετά τη φονική σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες φέρνει στο φως της δημοσιότητας η ιστοσελίδα Voria.gr.

Με τρεμάμενη φωνή και εμφανώς σοκαρισμένοι από τη σφοδρή σύγκρουση, επιβάτες καλούν ο ένας τον άλλον να εγκαταλείψουν τα μοιραία βαγόνια, σε μία κραυγή απόγνωσης για την ίδια τη ζωή. «Όλοι έξω! Βγαίνουμε όλοι έξω, γρήγορα, γρήγορα, έχει φωτιά!», ακούγεται, ενώ οι πιο -όσο το δυνατόν- ψύχραιμοι ρωτούν άλλους επιβάτες «είστε καλά;» και τους κατευθύνουν να βρουν διέξοδο διαφυγής από το βαγόνι.

Στο βίντεο, που τράβηξε επιβάτης του τέταρτου βαγονιού, διακρίνονται θρύψαλα τζαμιών, αλλά και φλόγες από την πυρκαγιά που τύλιξε το μπροστινό μέρος της αμαξοστοιχίας.

Συνελήφθη ο σταθμάρχης

Νωρίτερα, συνελήφθη ο σταθμάρχης του ΟΣΕ από το Τμήμα Τροχαίας Λάρισας, καθώς υπογράφηκε η έκθεση σύλληψης από τον εισαγγελέα, ο οποίος παρακολουθεί τις ανακρίσεις για την ανείπωτη τραγωδία έξω από τα Τέμπη.

Ο σταθμάρχης, ηλικίας 59 ετών, σύμφωνα με την Αστυνομία, χαρακτηρίζεται ως υπαίτιος του δυστυχήματος και κατηγορείται εκτός των άλλων, για ανθρωποκτονία από αμέλεια άρθρο 302 του Ποινικού Κώδικα), σωματική βλάβη από αμέλεια (314 ΠΚ) και επικίνδυνες παρεμβάσεις στην συγκοινωνία μέσων (291 ΠΚ). Στο πλαίσιο της δικογραφίας που σχηματίζεται από την ΕΛΑΣ έχουν δώσει ανωμοτί καταθέσεις και άλλοι δύο υπάλληλοι στην Τροχαία Λάρισας.

Εν τω μεταξύ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος είναι ήδη στη Λάρισα, ξεκινώντας τις συναντήσεις που θα έχει στο πλαίσιο της έρευνας, από την περιφέρεια Θεσσαλίας.

Δημοσία δαπάνη οι κηδείες των θυμάτων

Δημοσία δαπάνη θα τελεστούν οι κηδείες των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, κατόπιν απόφασης των υπουργών Εσωτερικών Μ. Βορίδη και Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα.

Παράλληλα, με απόφαση του κ. Βορίδη, από την 1η Μαρτίου έως την 3η Μαρτίου 2023 οι σημαίες σε όλα τα δημόσια κτίρια της χώρας θα κυματίζουν μεσίστιες, ενώ αναστέλλεται κάθε δημόσια εορταστική εκδήλωση, σε εφαρμογή της κήρυξης από τον Πρωθυπουργό τριήμερου εθνικού πένθους.

 

Όλες οι ενέργειες των πυροσβεστών που επιχειρούν στο σημείο επικεντρώνονται στα 3 πρώτα βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχίας υπογράμμισε ο κ. εκπρόσωπος του ΠΣ προσθέτοντας ότι τα γερανοφόρα οχήματα δημιουργούν τις προϋποθέσεις για πρόσβαση και πλήρη έλεγχο στο εσωτερικό των βαγονιών.

 

Παράλληλα σημείωσε ότι στο σημείο του δυστυχήματος επιχειρούν 150 πυροσβέστες, συμπεριλαμβανομένων στελεχών της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών και της Ειδικής Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων, με 17 οχήματα και 4 γερανοφόρα, ενώ το ΕΚΑΒ συνεχίζει να συνδράμει με 30 ασθενοφόρα.

 

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, Κωνσταντία Δημογλίδου, τόνισε ότι για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα έχουν διατεθεί αστυνομικοί υπηρεσιών της Διεύθυνσης αστυνομίας Λάρισας ενώ έχει μεταβεί κλιμάκιο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών Αθήνας και Θεσσαλονίκης για να συνδράμει τις τοπικές αστυνομικές Αρχές.

Τι καταγγέλει ο πρόεδρος των μηχανοδηγών 

Καταγγελίες από τον πρόεδρο των μηχανοδηγών, Κώστα Γενιδούνια, μετά τη φονική σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη.

«Ήταν μετωπική σύγκρουση με υψηλότατες ταχύτητες. Στην περιοχή δεν λειτουργούν τα συστήματα ασφαλείας, τα φωτοσήματα, η τηλεδιοίκηση και έχουμε αυτές τις εικόνες που βλέπετε» είπε στην εκπομπή “Ανοιχτή Επικοινωνία” του OPEN ο Κώστας Γενιδούνιας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού Έλξης (Μηχανοδηγοί).