Quantcast

Θάνατος παιδιών στην Πάτρα: Από την αρχή η ιατροδικαστική έρευνα - H αναζήτηση της Πισπιρίγκου για φάρμακο «συνεργό» της κεταμίνης

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για την υπόθεση με τα τρία νεκρά παιδιά στην Πάτρα. 

H Ρούλα Πισπιρίγκου φέρεται να αναζητούσε και φάρμακα «συνεργούς» του δηλητηρίου τα οποία συνδέονται με την κεταμίνη, σύμφωνα με νέα στοιχεία. Ένα από αυτά είναι η μιδαζολάμη που λάμβανε η Τζωρτζίνα στο νοσοκομείο.

Παράλληλα, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται το πόρισμα των τριών ιατροδικαστών για τους θανάτους της Μαλένας και της Ίριδας και όπως όλα δείχνουν το αποτέλεσμά του θα δρομολογήσει νέες εξελίξεις στην πολύκροτη υπόθεση.

Αρμόδια πηγή ανέφερε στον ΑΝΤ1 πως η ιατροδικαστική έρευνα για τις αιτίες θανάτου της Ίριδας και της Μαλένας ξεκινάει από την αρχή. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες οι ιατροδικαστές Καρακούκης και Καλογρηάς ξεκινούν από την αρχή την ιατροδικαστική εξέταση, θέτοντας ουσιαστικά στο περιθώριο οποιαδήποτε ευρήματα καταγράφηκαν από τις προηγούμενες εκθέσεις που είχαν υπογράψει για την 3,5 ετών Μαλένα, η ιατροδικαστής Χριστίνα Τσάκωνα, τον Ιούλιο του 2019, και για την 7 μηνών Ίριδα, η ιατροδικαστής Τσόλια, τον Μάρτιο του 2020. Τίθενται δηλαδή υπό άλλη οπτική και άλλη ανάλυση τα ευρήματα που ήδη υπάρχουν.

Αυτό αυτόματα σημαίνει ότι ξεκινάει εκ νέου όλος ο εργαστηριακός, ο ιστολογικός και ο τοξικολογικός έλεγχος, ενώ θα γίνει και πλήρης νεκροτομική και εργαστηριακή μελέτη. Σύμφωνα με πηγές του ANT1, χρειάζεται να δοθεί χρόνος στους ιατροδικαστές να εκτιμήσουν τα γεγονότα και να θέσουν την υπόθεση σε ασφαλή οδό συμπερασμάτων. Μάλιστα, οι ιατροδικαστές δεν προσδιορίζουν τον χρόνο διάρκειας για την ιατροδικαστική έρευνά τους, καθώς θεωρούν πως κάτι τέτοιο θα την υπονόμευε. 

 

Η αναζήτηση της Πισπιρίγκου για φάρμακο «συνεργό» της κεταμίνης

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τους ανταγωνιστές της κεταμίνης, η Ρούλα Πισπιρίγκου αναζητούσε και φάρμακα «συνεργούς» του δηλητηρίου. Ένα από αυτά είναι η μιδοζαλάμη που λάμβανε η Τζωρτζίνα στο νοσοκομείο.

Πρόκειται για ουσία που αναζήτησε η 33χρονη στο διαδίκτυο ξαφνικά δύο ημέρες πριν εισαχθεί το παιδί στο νοσοκομείο. Το εν λόγω ενδονοσοκομειακό φάρμακο αναζήτησε ξαφνικά η κατηγορουμένη στις 17 Ιανουαρίου, όπως προκύπτει από την άρση του απορρήτου της, σύμφωνα με το Star.

Σύμφωνα με τις καταθέσεις γιατρών και νοσηλευτών κάθε φορά που άλλαζε ένα φάρμακο είχε αντιρρήσεις και ας μην ήταν γιατρός η ίδια. «Ανέβασα την Τζωρτζίνα στον θάλαμο και ενημέρωσα τη μαμά για την αλλαγή του φαρμάκου που συστήνουν οι καρδιολόγοι. Αυτή εξέφρασε αντιρρήσεις  και μου είπε ότι ο κ.Ηλιάδης στη ΜΕΘ Πατρών είναι αυτός που ρυθμίζει τα καρδιολογικά  της Τζωρτζίνας» κατέθεσε μία παιδίατρος από το Αγλαΐα Κυριακού.

Η τοξικολογική έκθεση για την Τζωρτζίνα δείχνει ακριβώς πώς λειτούργησε η κεταμίνη σε σχέση με την μιδαζολάμη αλλά και τα άλλα φάρμακα που λάμβανε εξαιτίας της εγκεφαλοπάθειας.

Η έκθεση μιλά για τους επιβαρυντικούς παράγοντες που συνυπήρχαν στην Τζωρτζίνα, δηλαδή την χρόνια υποξαιμική εγκεφαλοπάθεια και τα συνυπάρχοντα στο αίμα ενδονοσοκομειακά χορηγηθέντα φάρμακα.

Η Ρούλα Πισπιρίγκου επιμένει ότι δεν έδωσε εκείνη την κεταμίνη στην 9χρονη κόρη της. Οι αρχές όμως πιστεύουν ότι είχε μελετήσει ακόμα τα φάρμακα που δίνονταν στο νοσοκομεία σε συνδυασμό με το δηλητήριο, κατά τις ίδιες πληροφορίες. 

Γρηγόρης Λέων: «Όλα έγιναν λάθος με τον θάνατο της Ίριδας»

Στις αστοχίες που υπήρξαν στην πρώτη ιατροδικαστική έκθεση για τον θάνατο της έξι μηνών Ίριδας αναφέρθηκε ο Γρηγόρης Λέων.

«Είναι ένα θέμα που πρέπει να δούμε, σε δεύτερο χρόνο. Κυρίως σε επίπεδο διαδικασιών, πρωτοκόλλων και κατευθυντήριων γραμμών. Δεν με ανησυχεί προσωπικά, αλλά στο σύνολο. Δεν θέλω σε καμία περίπτωση ο Έλληνας πολίτης να αισθάνεται ότι πηγαίνει στις ιατροδικαστικές αρχές και δεν μπορεί να βγάλει άκρη» τόνισε ο κ. Λέων, ενώ ανέφερε ότι έγιναν «όλα λάθος με τον θάνατο της Ίριδας».

«Από τη στιγμή που το ΕΚΑΒ διαπίστωσε ότι το βρέφος ήταν νεκρό, θα έπρεπε να ειδοποιηθεί η αστυνομία και να πάει ιατροδικαστής στο σπίτι, για να κάνει και αυτοψία. Έτσι θα είχε ξεκαθαριστεί και ένα σημαντικό ζήτημα που έχει να κάνει με την ώρα θανάτου» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, μιλώντας στο Mega.