Θεμιστοκλέους: «Σύντομα η τρίτη δόση εμβολίου και για τους κάτω των 50»

Aποτελεσματική κατά 95,6% η τρίτη δόση του εμβολίου της Pfizer.

«Ο μόνος τρόπος να νικηθεί μια πανδημία είναι ο εμβολιασμός. Το όπλο μας είναι ο εμβολιασμός και πρέπει οι συμπολίτες μας να πεισθούν να εμβολιαστούν, δεν υπάρχει άλλος δρόμος» ανέφερε μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Ερωτηθείς για την τρίτη δόση στους κάτω των 50 ετών, ο ίδιος τόνισε πως «είναι πιθανό να έρθει σύντομα», ενώ χαρακτήρισε αναπόφευκτο το τέταρτο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα. 

«Λογικά θα έρθει. Περιμένουμε κάποια περισσότερα δεδομένα της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών έτσι ώστε να μας δώσει τις οδηγίες. Αλλά αναμένεται να ανοίξει για όλους κάποια στιγμή» τόνισε χαρακτηριστικά. 

Παράλληλα, στην ερώτηση αν χρειάζεται εμβόλιο κατά του κορωνοϊού κάθε χρόνο, ανέφερε πως «αυτό που φαίνεται αυτή τη στιγμή είναι πως η τρίτη δόση είναι αρκετή ώστε να αποκτήσεις μόνιμη ανοσία και να μην χρειάζεται εμβόλιο όπως της γρίπης που το κάνουμε κάθε χρόνο» πρόσθεσε. 

«Ο κορωνοϊός θα εξελιχθεί σε μια βαριά γρίπη, την οποία θα πρέπει το σύστημα υγείας να διαχειρίζεται όπως διαχειρίζεται τη γρίπη μέχρι στιγμής» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Θεμιστοκλέους.

Δείτε το βίντεο: 

Η τρίτη δόση του εμβολίου της Pfizer είναι αποτελεσματική κατά 95,6%

Μια αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά της COVID-19 των Pfizer/BioNTech είναι αποτελεσματική κατά 95,6% κατά των συμπτωματικών μορφών της νόσου που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, σύμφωνα με κλινική δοκιμή φάσης 3 που έγινε από τις δύο εταιρείες και τα αποτελέσματά της δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Η κλινική δοκιμή φάσης 3, η οποία έγινε με τη συμμετοχή "10.000 ανθρώπων άνω των 16 ετών", δείχνει "σχετική αποτελεσματικότητα 95,6%" και "ευνοϊκό προφίλ ασφάλειας", σύμφωνα με ανακοίνωση των δύο εταιρειών, οι οποίες επισημαίνουν ότι η δοκιμή της ενισχυτικής δόσης του εμβολίου τους έγινε κατά τη διάρκεια περιόδου κατά την οποία το κυρίαρχο στέλεχος του νέου κορονοϊού ήταν το Δέλτα.

"Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν για άλλη μια φορά την χρησιμότητα των αναμνηστικών δόσεων στις προσπάθειές μας να προστατεύσουμε τον πληθυσμό από την νόσο αυτή", σημειώνει ο γενικός διευθυντής της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά σε δήλωσή του που αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 53 χρόνια -- 55,5% από αυτούς ήταν ηλικίας ανάμεσα στα 16 και τα 55 έτη και 23,3% από αυτούς ήταν ηλικίας 65 ετών ή μεγαλύτεροι.

Οι δύο εταιρείες πρόσθεσαν ότι θα υποβάλουν λεπτομερή αποτελέσματα της δοκιμής τους για αξιολόγηση από ομοτίμους στην Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (EMA) και άλλες ρυθμιστικές υπηρεσίες το ταχύτερο δυνατό.

Οι αμερικανικές και οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές έχουν ήδη εγκρίνει μια τρίτη δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech και της Moderna Inc για ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, οι οποίοι είναι πιθανό να έχουν μικρότερη προστασία από το σχήμα δύο δόσεων. 

Μ. Γκάγκα: Το τέταρτο κύμα πανδημίας έχει ήδη ξεκινήσει 

«Το τέταρτο κύμα πανδημίας έχει ήδη ξεκινήσει, βλέπουμε πάνω από 3.000 κρούσματα την ημέρα και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί», τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα. «Μπαίνουμε σε μια δύσκολη περίοδο γιατί έχουμε χειμώνα μπροστά και υπάρχουν ήδη αυξημένα κρούσματα στη βόρεια Ελλάδα, όπου το ποσοστό των εμβολιασμένων είναι χαμηλότερο», δήλωσε μεταξύ άλλων.