Quantcast

Θεόδωρος Τρύφων: «Η παραγωγή φαρμάκων θα μπορεί να καλύψει έως και το 75% των αναγκών της χώρας...» - Επενδύσεις, έρευνα και καινοτομία στην Τρίπολη

Η Τρίπολη προάγεται σε σημαντικό Ευρωπαϊκό Hub της φαρμακοβιομηχανίας, με την ανάπτυξη και την παραγωγή πρώτων υλών σε ευρωπαϊκό έδαφος, και μέσω της Ελλάδας, η Ευρώπη αποκτά τις απαραίτητες  προϋποθέσεις προκειμένου να έχει επάρκεια και αυτονομία από τρίτες χώρες. 

Το περασμένο Σάββατο διοργανώθηκε στην Τρίπολη ενημερωτική εκδήλωση για τις επενδύσεις, την έρευνα και την καινοτομία της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην περιοχή,  με  ανακοινώσεις για την προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία:

Με 1.000 νέες θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης και επενδύσεις ύψους 180 εκ.€ με ιδιαίτερα υψηλή πολλαπλασιαστική επίδραση, για κάθε 1 € επένδυσης = 3,2 € στην εθνική οικονομία. Επιπλέον, η χώρα μας, εκτός των 3 εργοστασίων στην Τρίπολη, θα διαθέτει συνολικά 10 νέα εργοστάσια παραγωγής εξελιγμένων μορφών φαρμάκων στην επόμενη 3ετία. Παράλληλα θα καλύπτεται το 70% των θεραπευτικών αναγκών των Ελλήνων ασθενών σε κρίσιμες θεραπευτικές κατηγορίες όπως ογκολογία, αιματολογία και καρδιομεταβολικό.

Θεόδωρος Τρύφων: «Η παραγωγή φαρμάκων θα μπορεί να καλύψει έως και το 75% των αναγκών της χώρας...»

Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και συνδιευθύνων σύμβουλος του ομίλου ELPΕΝ, Θεόδωρος Τρύφων «η παραγωγή φαρμάκων θα μπορεί να καλύψει έως και το 75% των φαρμακευτικών αναγκών της χώρας, από το 60% που είναι σήμερα, περιορίζοντας δραστικά τις ελλείψεις που υπάρχουν».

Αναφερόμενος στη δεκαετή οικονομική κρίση και την απόφαση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας από το 2018 – 2019 να γίνουν επενδύσεις, μέσω ΣΔΙΤ στο φάρμακο, ο πρόεδρος της ΠΕΦ σημείωσε πως «είμαι περήφανος πέντε χρόνια μετά, που είμαι στην Τρίπολη, διότι δείχνουν στην πράξη ότι, παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες, κάναμε πράξη αυτό που συμφωνήσαμε τότε. Η Τρίπολη, με τις επενδύσεις τριών φαρμακοβιομηχανιών, μπορεί να γίνει ένα hub φαρμάκου. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία άντεξε, παρά το μικρό μερίδιο αγοράς και τις χαμηλές τιμές στα φάρμακα. Έχουμε ένα πολύ μεγάλο αποτύπωμα, καθώς το 10% του παραγωγικού ιστού της Ευρώπης, βρίσκεται στην Ελλάδα».

Το παραγωγικό campus της DEMO

Στο παραγωγικό campus της φαρμακοβιομηχανίας DEMO στην Τρίπολη, η κατασκευαστική φάση του οποίου βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, θα παράγονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα πρώτες ύλες φαρμάκων αλλά και τελικά φαρμακευτικά προϊόντα χημικής προέλευσης. Η επένδυση, άνω των 80 εκατ. ευρώ, θα υλοποιηθεί σε δύο στάδια.

Με την ολοκλήρωσή της, θα συγκαταλέγεται στις 3 μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής πενικιλινούχων και ογκολογικών φαρμάκων της Ευρώπης. Με τα προϊόντα που θα παράγονται εκεί, η DEMO θα μπορεί να καλύπτει το 34% των αναγκών της ΕΕ σε πενικιλινούχα και το 35% σε ογκολογικά φάρμακα, όπως είπε ο Αριστοτέλης Λυμπερόπουλος, Director of Industrial Development της εταιρείας DEMO. Τονίζεται πως σε βάθος δεκαετίας αναμένεται να δημιουργηθούν περισσότερες από 1.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Η επένδυση θα είναι έτοιμη μέσα στο 2025.

Η επένδυση ύψους 50 εκατ. ευρώ της Win Medica

Στα 50 εκατ. ευρώ ανέρχεται η επένδυση της Win Medica του ομίλου ELPEN στην Τρίπολη. Όπως είπε ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Χρήστος Σωτηρίου, η κατασκευή της νέας παραγωγικής μονάδας, μετασχηματίζεται από αμιγώς εμπορική και σε παραγωγική εταιρεία.

Η νέα μονάδα θα «ανοίξει» 250 θέσεις εργασίας (άμεσες και έμμεσες). Τα οφέλη της επένδυσης αναμένεται να ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρώ. Με τα ογκολογικά φάρμακα που θα παράγει η νέα μονάδα θα μπορεί να καλυφθεί το 50% των αναγκών των Ελλήνων ασθενών, σε 11 βασικά ογκολογικά φάρμακα.

Η εταιρεία έχει συνάψει ήδη συμφωνίες και σχεδιάζει να εξάγει φαρμακευτικά σκευάσματα σε περισσότερες από 40 χώρες στην Ευρώπη και την Ασία.

Νέα μονάδα και από τη FARAN

Σε εξέλιξη βρίσκεται και το νέο επενδυτικό σχέδιο της FARAN στην Τρίπολη. Όπως τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Μάριος Κάτσικας θα δημιουργηθεί μία σύγχρονη ερευνητική και παραγωγική μονάδα ενέσιμων και μελλοντικά και βιοτεχνολογικών φαρμάκων, συνολικής επιφάνειας 12.000 τ.μ. η οποία θα χτιστεί επί οικοπέδου 36.000 τ.μ. στην ΒΙΠΕ Τρίπολης.

«Πενταπλασιάσαμε τον κύκλο εργασιών της εταιρείας τα τελευταία πέντε χρόνια προχωρώντας στα επόμενα πλάνα μας» υποστήριξε ο κ. Κάτσικας.

Στη μονάδα θα αναπτυχθούν, αρχικά, γραμμές στείρας πλήρωσης και συσκευασίας παρεντερικών σκευασμάτων, μικρού όγκου, σε υγρή και λυοφιλοποιημένη μορφή, σε φιαλίδια, φυσίγγια και παραγεμισμένες σύριγγες και επιπλέον στην ίδια εγκατάσταση, προγραμματίζεται μελλοντικά, να παράγονται και βιοτεχνολογικά φάρμακα.

Η μονάδα θα ακολουθεί τα υψηλότερα πρότυπα, εισάγοντας νέα standard στον τεχνολογικό εξοπλισμό και στις διαδικασίες παραγωγής και σχεδιάζεται να πιστοποιηθεί από την EMA και από τον FDA, ώστε να μπορεί να διαθέτει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της στην διεθνή αγορά.

Επίσκεψη Γεωργιάδη στα εργοτάξια

Επίσκεψη στα εργοτάξια των μεγάλων επενδύσεων των εταιρειών – μελών της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας , στην Τρίπολη, πραγματοποίησε ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης. 

Στον χαιρετισμό του ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στη σημασία του νόμου για τον συμψηφισμό clawback – επενδύσεων που από τον Οκτώβριο του 2019 έχει οδηγήσει στην υποβολή επενδυτικών σχεδίων ήδη άνω των 600 εκατ. ευρώ, ενώ ο στόχος είναι τα επόμενα χρόνια να ξεπεράσουν τα 1,2 δισ. ευρώ. Οι νέες μονάδες παραγωγής θα μπορούν να καλύψουν τη ζήτηση για μια σειρά κρίσιμων φαρμάκων όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν επίσης, η Γενική Γραμματέας ιδιωτικών επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης κα. Β. Λοΐζου, ο βουλευτής Αρκαδίας της ΝΔ κ. Κ. Βλάσης, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Δ. Πτωχός, ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Κ. Τζιούμης και ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα υγείας και πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Β. Κοντοζαμάνης.

Στην εκδηλωση παρέστησαν 110 δημοσιογράφοι (Αττικής και τοπικών μέσων), ο υπουργός Υγείας κ. Γεωργιάδης, η Γ. Γ. Ιδιωτικών Επενδύσεων κα. Λοϊζου ο περιφερειάρχης κ. Πτωχός, ο δήμαρχος Τρίπολης κ. Τζιούμης, ενώ ακολούθησε ξενάγηση στα εργοτάξια των εταιρειών.