Quantcast

Θεσσαλονίκη: Ειδικό λογισμικό και εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα παραδίδει η Περιφέρεια στους εθελοντές πολιτικής προστασίας

Ειδικό λογισμικό για το κέντρο ελέγχου του συστήματος διάταξης δυνάμεων των εθελοντικών ομάδων πολιτικής προστασίας αλλά και εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα που θα χρησιμοποιούν οι εθελοντές παραδίδει η Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης στο «Δίκτυο για την Υποστήριξη της λειτουργίας και την εκπαίδευση των εθελοντικών Ομάδων Πολιτικής Προστασίας σε θέματα φυσικών καταστροφών - Δ.Υ.Ο.Π.Π.».

Η ενέργεια αυτή πραγματοποιείται στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης που έχει υπογραφεί μεταξύ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δικτύου και του Δήμου Θέρμης, με στόχο την ενίσχυση του έργου των εθελοντών στην πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Ειδικότερα, το λογισμικό για το κέντρο ελέγχου βασίζεται στον ημερήσιο κίνδυνο πυρκαγιάς και πλημμύρας στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, ενώ παράλληλα έχουν καταρτιστεί επιχειρησιακά σχέδια διαχείρισης κινδύνου από πυρκαγιές υπαίθρου και πλημμύρες. Παράλληλα, η εφαρμογή για κινητά θα διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ των χρηστών και την ενημέρωσή τους για τις κινήσεις που πρέπει να ακολουθήσουν.

Στην εισήγηση των υπηρεσιών της Περιφέρειας επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι η Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης ενισχύει «την οργανωτική και επιχειρησιακή ικανότητα του δικτύου εθελοντών πολιτικής προστασίας των δήμων, με μια ολοκληρωμένη εργαλειοθήκη ετοιμότητας και διαχείρισης του αντίστοιχου κινδύνου, η οποία θα αξιοποιηθεί και θα εφαρμοστεί από τις εθελοντικές ομάδες της περιαστικής ζώνης της Θεσσαλονίκης».

Ευρύτερος στόχος της πράξης, όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, είναι η μείωση των δυσμενών επιπτώσεων από τις καταστροφικές συνέπειες των πυρκαγιών υπαίθρου και των πλημμυρών, κυρίως μέσω προληπτικών ενεργειών και δράσεων παρακολούθησης, αυτο-οργάνωσης και έγκαιρης προειδοποίησης.