Quantcast

Τι δηλώνει ο 49χρονος που έκλεψε τους πίνακες Πικάσο και Μοντριάν από την Εθνική Πινακοθήκη

49 ετών, ελαιοχρωματιστής, με πάθος -όπως υποστηρίζει ο ίδιος- για την τέχνη, είναι ο δράστης  της κλοπής των πινάκων του Πικάσο και του Μοντριάν πριν από 9 χρόνια από την Εθνική Πινακοθήκη.

Οπως υποστήριξε ο ίδιος αγαπάει την τέχνη και δεν ήθελε να πουλήσει τον πίνακα. Όμως, η ΕΛ.ΑΣ., σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έχει πληροφορίες ότι προσπαθούσε να βρει αγοραστή στο εξωτερικό. Μάλιστα διατηρούσε λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το όνομα Artfreak και είχε αναρτήσεις και αναδημοσιεύσεις από μεγάλα μουσεία τέχνης, αλλά και από το μουσείο Πικάσο.

Σημειώνεται, ακόμη, ότι σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρία μαχαίρια και αεροβόλο πιστόλι.

Ο 49χρονος, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, οδηγείται στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Πώς εξιχνίασε η ΕΛ.ΑΣ. την κλοπή του αιώνα. Το χρονικό της υπόθεσης

Στην ομολογία του, σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, ο 49χρονος δράστης της κλοπής των Πινάκων του Πικάσο και του Μοντριάνι, είπε ότι επί έξι μήνες παρακολουθούσε την Πινακοθήκη και λόγω του ότι είχε εργαστεί ως οικοδόμος γνώριζε τα τρωτά σημεία του κτιρίου.

Σε βίντεο ντοκουμέντο που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛ.ΑΣ. φαίνεται το σημείο όπου εντόπισαν οι Αρχές τους κλεμμένους πίνακες. Πρόκειται για δασική περιοχή στο Πόρτο Ράφτη, όπου ο 49χρονος δράστης, όπως ο ίδιος ομολόγησε, είχε κρύψει συσκευασμένους τους δύο πίνακες, ενώ ανέφερε ότι ο τρίτος καταστράφηκε την ημέρα της διάρρηξης.

Ο 49χρονος είπε ότι τυχαία πήρε τους πίνακες ωστόσο, δεν έγινε πιστευτός από τους αστυνομικούς, διότι κάνοντας αναδίφηση στο παρελθόν του, διαπίστωσαν ότι έκανε παρέα με ανθρώπους της τέχνης και επισκέπτονταν μουσεία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Όπως έγινε γνωστό, μεγάλα χρονικά διαστήματα διέμενε στην Ολλανδία και στη Βρετανία και τους τελευταίους δύο μήνες τέθηκε σε παρακολούθηση μετά από μια πληροφορία που έφτασε στο τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Ασφάλειας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ο 49χρονος επισκέπτονταν ερημική περιοχή της Κερατέας με πολλές προφυλάξεις και επειδή σήμερα θα ταξίδευε για την Ολλανδία όπου συνήθιζε να διαμένει για μεγάλα χρονικά διαστήματα αποφασίστηκε η προσαγωγή του όπου και ομολόγησε την πράξη του.

 Όπως ανέφεραν από την ΕΛΑΣ αποδεικνύεται ότι την κλοπή την έκανε μόνος του. 

Χρυσοχοΐδης: Πολύ μεγάλη επιτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας

Ως πολύ μεγάλη επιτυχία, χαρακτήρισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χροσοχοΐδης την εξιχνίαση της υπόθεσης κλοπής των πινάκων του Πικάσο και του Μοντριάν, κατά τη σημερινή κοινή συνέντευξη Τύπου με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Ο Πικάσο είχε χαρίσει τον πίνακα στον ελληνικό λαό για την αντίστασή του στη γερμανική κατοχή, όπως ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης, για να προσθέσει χαρακτηριστικά ότι «Έλληνας τους έκλεψε, Έλληνες τους έφεραν πίσω».

   Ο διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής Π. Τζεφέρης τόνισε ότι ήταν θέμα τιμής για την Ελληνική Αστυνομία η εξιχνίαση της κλοπής και η επιστροφή των πινάκων στην Εθνική Πινακοθήκη, ενώ επισήμανε ότι υπήρχε συνεργασία της ΕΛΑΣ με ξένες αστυνομικές Αρχές.

   Παράλληλα, ο επικεφαλής της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας Γρ. Ζαχαράκης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι ο 49χρονος συλληφθείς για την κλοπή, που είναι οικοδόμος στο επάγγελμα, διέπραξε μόνος του την κλοπή, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι παρακολουθούσε επί έξι μήνες την Εθνική Πινακοθήκη και γνώριζε τα πάντα.

   Τονίζεται, τέλος, ότι ο δράστης -που έχει ομολογήσει- διατηρούσε τους δύο πίνακες τους τελευταίους δύο μήνες συσκευασμένους σε ρεματιά στην Κερατέα. Υπενθυμίζεται ότι η κλοπή είχε γίνει στις 9 Ιανουαρίου 201