Quantcast

Tιμητική εκδήλωση από την πρεσβεία των ΗΑΕ για την προσφορά του εικαστικού Νίκου Φλώρου

Την Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2023, η Πρεσβεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Αθήνα διοργάνωσε εκδήλωση με θέμα «Αειφορία μέσω της τέχνης», παρουσιάζοντας μερικά από τα έργα του διεθνούς φήμης γλύπτη κ. Νίκου Φλώρου. 

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε πλήθος Ελλήνων αξιωματούχων, διακεκριμένες προσωπικότητες της τέχνης και του πολιτισμού, πρέσβεις, ακαδημαϊκοί και πολλοί άλλοι.

Στην ομιλία του ο Πρέσβης των ΗΑΕ στην Ελλάδα, Sulaiman Almazroui τόνισε τη δέσμευση των Η.Α.Ε. για εφαρμογή πρακτικών βιωσιμότητας, συνειδητής κατανάλωσης και τεχνικών για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων. Έμφαση δόθηκε επίσης στις στρατηγικές των Η.Α.Ε. σχετικά με τη διατήρηση του περιβάλλοντος και την προώθηση της τέχνης και του πολιτισμού των Εμιράτων. Σε αυτό το πλαίσιο, τα έργα των Abu Dhabi Art, Sharjah Foundation, Masdar City και Dubai Expo City επιβεβαιώνουν τη δέσμευση των Η.Α..Ε στα θέματα της βιωσιμότητας και της κινητικότητας σύμφωνα με το όραμα της χώρας για τη Διάσκεψη COP28 που θα φιλοξενηθεί τον Νοέμβριο του 2023. 

Σε αυτήν την λαμπρή τιμητική εκδήλωση που διοργάνωσε προς τιμή του Έλληνα γλύπτη, η Πρεσβεία των Η.Α.Ε. στην Αθήνα άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες της στους υψηλούς προσκεκλημένους οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να δουν και να θαυμάσουν από κοντά μερικά από τα σημαντικότερα έργα του Έλληνα γλύπτη. 

Ο Νίκος Φλώρος έχει δώσει στο πρόσφατο παρελθόν το καλλιτεχνικό του παρόν με μεγάλη επιτυχία στο Αμπού Ντάμπι, όπου εκτός από εκθέσεις που έχει παρουσιάσει εκεί, έχει δημιουργήσει με την ιδιαίτερη τεχνική του, το πορτραίτο του προέδρου της χώρας, της Αυτού Εξοχότητας Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan, το οποίο πλέον ανήκει στην προσωπική συλλογή του πρίγκιπα. 

Ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για την φιλοξενία των Η.Α.Ε. και την τιμητική εκδήλωση, ο γλύπτης Νίκος Φλώρος, φιλοτέχνησε με την ιδιαίτερη τέχνη του το σύμβολο της χώρας, το «Γεράκι της Ερήμου», το οποίο και προσέφερε στον Πρέσβη σαν ένδειξη τιμής και συνέχειας της καλλιτεχνικής συνεργασίας του με την χώρα του.

Ο Νίκος Φλώρος, μέσω του καλλιτεχνικού του έργου, προωθεί το ενδιαφέρον των δύο χωρών να επεκτείνουν την ήδη εξαιρετική διμερή τους συνεργασία σε διάφορους τομείς, κρίσιμους για το μέλλον των κοινωνιών, που υποδηλώνουν τη δυνατότητα της τέχνης ως χρήσιμου εργαλείου για την ευαισθητοποίηση και την εκπαίδευση του κοινού σχετικά με την ανάγκη συμβολής στην προστασία του περιβάλλοντος. 

Η τέχνη του Νίκου Φλώρου, αποδεικνύει ότι η τέχνη έχει τη δύναμη να ασκεί πολιτιστική διπλωματία και να βοηθάει στη σύσφιξη των εμπορικών, κοινωνικών και πολιτιστικών σχέσεων. 

Ο καλλιτέχνης, έχει αποδείξει εδώ και πολλά χρόνια, δια μέσου της μοναδικής πρωτότυπης τέχνης του, την παγκόσμια προώθηση της σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης, δίνοντας το παρόν στο διεθνές καλλιτεχνικό γίγνεσθαι. 

Ο Νίκος Φλώρος χρησιμοποιεί ένα πολύ σύγχρονο μέσον, το αλουμίνιο, το οποίο μετατρέπει σε πρωτότυπα έργα τέχνης, μοναδικά γλυπτά κοστούμια και δυνατά πορτραίτα. 

Η συγκεκριμένη παρουσίαση, βασίζεται στην επιτυχία των προηγούμενων εκθέσεων του καλλιτέχνη στην Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίες είχαν σημαντικό αντίκτυπο στο κοινό τους. 

Ο καλλιτέχνης,  με τη μεγάλη δημιουργικότητα και το πάθος του για το έργο του, ενεργεί ως πρεσβευτής του κοινού οράματός μας για ένα βιώσιμο μέλλον, καθώς επίσης και της σύγχρονης Ελληνικής τέχνης, ανοίγοντας διεθνείς δρόμους στην πορεία της Ελλάδας με βάση το πολιτιστικό πλεόνασμα που κληρονόμησε και το οποίο συνεχώς εξελίσσεται!