Quantcast

Το μεγαλείο του αγώνα

Ο Δήμος Τρίπολης παρουσιάζει τη συλλογή του Γιώργου Γαϊτανάρη και της Ιώς Ντόλκα στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την έναρξη της Εθνικής Παλιγγενεσίας του 1821.

Μία σημαντική εκδήλωση, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος που παρουσιάζει ο Δήμος Τρίπολης για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την έναρξη της Εθνικής Παλιγγενεσίας του 1821, αποτελεί η έκθεση με τίτλο «Απεικονίσεις & Αναπαραστάσεις του ελληνόφωνου κόσμου - από τον 18ο στον 21ο αιώνα», με έργα της Συλλογής Γιώργου Γαϊτανάρη και Ιώς Ντόλκα.

Η έκθεση, που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, εγκαινιάζεται το Σάββατο 26 Ιουνίου στις 20.00 στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Τρίπολης, και προσφέρει την ευκαιρία να παρουσιασθούν εικαστικά τεκμήρια, τα οποία καλύπτουν ένα χρονικό διάστημα καλλιτεχνικής δημιουργίας από τα τέλη του 18ου αιώνα μέχρι τις μέρες μας, από ξένους και Έλληνες.

Περιλαμβάνει 67 έργα, που παρουσιάζονται σε εννέα ενότητες. Χαλκογραφίες των J. Stuart και N. Revett, όλη η σειρά των έργων του Παναγιώτη Ζωγράφου, έργα των Reinagle, Delacroix, Krauss, Lipparini, Vernet, Langlois, De Neuville, Roberts, Μπόστ, αλλά και το γλυπτό «Περικεφαλαία» του Θόδωρου Παπαδημητρίου.

Προσφορά και μνήμες

Με καταγωγή από την Τρίπολη, οι συλλέκτες είναι Έλληνες επιστήμονες που διαπρέπουν στην Αμερική και παρουσιάζουν, για πρώτη φορά, τη συλλογή τους στην γενέτειρα τους. Το 2019, απονεμήθηκε στον Γιώργο Γαϊτανάρη το Prix Galien Canada, το πιο σημαντικό βραβείο στον τομέα της φαρμακολογίας. Η Ιώ Ντόλκα είναι ιδρύτρια μιας πρωτοποριακής προσπάθειας στον χώρο των σπάνιων παθήσεων, η οποία έχει οδηγήσει στην βελτίωση της ζωής δεκάδων ασθενών.

Επί μια 20ετία, ο Γιώργος και η Ιώ συγκεντρώνουν έργα τα οποία έχουν ως βάση αναφοράς τον ελληνικό κόσμο, κυρίως την εποχή της Τουρκοκρατίας και τον αγώνα της Ανεξαρτησίας.

«Η αγάπη των δύο σπουδαίων επιστημόνων και συλλεκτών προς την καταγωγική πόλη, την Τρίπολη όλων μας, και η ευγνωμοσύνη τους προς το έπος της Τριπολιτσάς της Ελλάδος, καταθέτουν ως σπονδή την παρούσα έκθεση των 67 θαυμαστών εικαστικών τεκμηρίων στιγμών και θυσιών και αγώνων του Ελληνισμού», σημειώνει στον κατάλογο της έκθεσης ο δήμαρχος Τρίπολης Κώστας Τζιούμης. Παράλληλα, η γενική διευθύντρια και πρόεδρος Δ.Σ. του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, Μεταξία Τσιρταβή (Ξένια Καλδάρα), αναφέρεται στην εξαιρετική ποιότητα των εικαστικών τεκμηρίων, «το εύρος των οποίων καλύπτει πολλαπλά μέσα καλλιτεχνικής έκφρασης Ελλήνων και ξένων δημιουργών, καλεί τον επισκέπτη να περιηγηθεί και να ζήσει εκείνες τις στιγμές του Αγώνα που σήμερα μας επιτρέπουν να στεκόμαστε με υπερηφάνεια στο μεγαλείο τους, στην αυταπάρνηση, στη θυσία. Στη μοίρα που μπορούν οι λαοί να παίρνουν στα χέρια τους και να διαφεντεύουν.»

Η έκθεση «Απεικονίσεις & Αναπαραστάσεις του ελληνόφωνου κόσμου - από τον 18ο στον 21ο αιώνα» θα διαρκέσει έως τις 3 Οκτωβρίου, ενώ στις 7 Οκτωβρίου θα μεταφερθεί στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.