Quantcast

Το παρασκήνιο με τις διαφωνίες στην επιτροπή λοιμωξιολόγων και η συμφωνία για το λιανεμπόριο

Συνεχίζεται η ασφυκτική πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας  καθώς το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε αριθμός ρεκόρ στις εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία της χώρας. 

Οι 628 νέες εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη Cοvid , που έγιναν χθες, είναι ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί από την αρχή της επιδημίας μέχρι σήμερα.

Μάλιστα αποφασίστηκε η μετατροπή και του Θριάσιου νοσοκομείου, αποκλειστικά σε covid νοσοκομείο ενώ ανοίγουν 51 νέες πολυδύναμες κλίνες ΜΕΘ-Covid στην Αττική.

Aυτή την ώρα μόνο στα νοσοκομεία της Αττικής νοσηλεύονται περίπου δυόμιση χιλιάδες ασθενείς, με τους 411 να είναι διασωληνωμένοι. Χαρακτηριστικό της ασφυκτικής κατάστασης στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου είναι ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προϊσταμένης στο Αγλαϊα Κυριακού ,για το δραματικό τηλεφώνημα συναδέλφου της, από τον Αγ. Παντελεήμονα που ζητούσε αναπνευστήρα για 32χρονο ασθενή. Λίγες ώρες, μετά βρέθηκε κρεβάτι σε ΜΕΘ για τον 32χρονο.

Ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει υψηλός, πάνω από 3.500, ωστόσο αυτό που προβληματίζει είναι ο δείκτης θετικότητας που την τελευταία εβδομάδα κυμαίνεται πάνω από το όριο συναγερμού στο 6,11 αλλά και οι θάνατοι που αυξάνονται καθώς καταγράφηκαν 76 νεκροί τις τελευταίες 24 ώρες. Δηλαδή τα σκληρά νούμερα δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας.

Οι μετακινήσεις και οι διαφωνίες

Με αυτές τις ιδιαίτερα αποθαρρυντικές συνθήκες αποφασίστηκε εχθές σε μια μαραθώνια συνεδρίαση το άνοιγμα των δραστηριοτήτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επίσημες ανακοινώσεις ξεκίνησαν σχεδόν 90 λεπτά μετά την προγραμματισμένη ώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέλη της Επιτροπής ήταν διχασμένα. Υπήρχε η γραμμή που έλεγε ότι τα σκληρά νούμερα ,δηλαδή νοσηλείες ασθενείς και θάνατοι είναι απαγορευτικά για οποιαδήποτε χαλάρωση και ειδικά για την απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων, για την οποία τα μέλη της επιτροπής είχαν αντιρρήσεις.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες για το άνοιγμα της αγοράς έδωσαν θετική ψήφο τα 32 από τα 33 μέλη της Επιτροπής, καθώς επικράτησε η άποψη, ότι δηλαδή είναι επικίνδυνο όσο ο καιρός γίνεται πιο ζεστός, ο κόσμος να παραμένει στα σπίτια του, καθώς η ενδοοικογενειακή διασπορά είναι η βασική εστία υπερμετάδοσης της πανδημίας.

Αυτό το οποίο τονίστηκε από τα μέλη της Επιτροπής είναι ότι για το άνοιγμα τόσο της αγοράς όσο και των σχολείων απαραίτητη προϋπόθεση είναι τα self test.

Βασιλακόπουλος στο real.gr: Γιατί ο κορωνοϊός μεταδίδεται εύκολα μέσα στα σπίτια

Το σταδιακό άνοιγμα δραστηριοτήτων σε εξωτερικούς χώρους, χώρους μειώνει τις πιθανότητες μετάδοσης εντός του σπιτιού μεταξύ μελών της ίδιας οικογένειας καθώς τα μέλη της δεν φορούν τις μάσκες, ο χώρος είναι κλειστός και η μετάδοση είναι πολύ μεγαλύτερη.

Αυτό εξηγεί μιλώντας στο Real.gr και στον Κωνσταντίνο Βρεττό ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

«Η μετάδοση του ιού στα σπίτια συμβαίνει επειδή αισθανόμαστε ασφαλείς και μειώνουμε τα μέτρα προφύλαξης, έχοντας την ψυχολογία ότι δεν κινδυνεύουμε και πολύ πιο εύκολα θα βγάλουμε την μάσκα. Ταυτόχρονα βρισκόμαστε σε εσωτερικό χώρο με μειωμένο αερισμό άρα η πιθανότητα να συγκεντρωθούν υψηλότερες τιμές σταγονιδίων που φέρουν κορωνοϊό είναι μεγαλύτερη», τονίζει ο καθηγητής.