Quantcast

Το Σάββατο ανακοινώσεις για τα σχολεία αναμένοντας την τελική εισήγηση των λοιμωξιολόγων

Αύριο, Σάββατο θα γίνει τελικά η ανακοίνωση από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως για τα δημοτικά σχολεία, αναμένοντας την τελική εισήγηση των λοιμωξιολόγων.

Παρότι είχε ανακοινωθεί ότι την Παρασκευή στην προγραμματισμένη ενημέρωση, μαζί με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, θα συμμετείχε και η υπουργός Παιδείας, τελικά δεν μετείχε.

Αιτία η πολύωρη συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, οι οποίοι συζητούσαν σε τηλεδιάσκεψη με την κ. Κεραμέως, για να αποφασίζουν την εισήγηση που θα κάνουν στην κυβέρνηση όσον αφορά τα μέτρα για το κλείσιμο των δημοτικών σχολείων, καθώς και για τα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς.

Όπως ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης, λαμβάνοντας υπ' όψιν την εισήγηση των επιστημόνων , θα ανακοινωθεί το Σάββατο.

Αυτηρότερα μέτρα

Επιστήμονες που μετέχουν στην επιτροπή εκφράζουν την άποψη ότι με αφορμή τις μετακινήσεις των μαθητών των δημοτικών, υπάρχουν γενικότερες μετακινήσεις πληθυσμού. Δηλαδή, με αφορμή τη συνοδεία των παιδιών από/προς το σχολείο, οι γονείς έχουν και άλλες επαφές.

Επίσης, στο τραπέζι βρίσκονται και νέα περιοριστικά μέτρα με στόχο την ανάσχεση της ραγδαίας εξάπλωσης του κορωνοϊού στη χώρα, καθώς η επιδημία σε πολλές περιοχές συνεχίζει απτόητη και εμφανίζει εκθετικούς ρυθμούς αύξησης.

Η παράταση της καραντίνας θεωρείται σχεδόν βέβαιη, και δεν μιλάμε για επέκταση του απαγορευτικού για 1 ή 2 εβδομάδες όπως αρχικά εκτιμούσαν οι περισσότεροι, αλλά για lockdown που είναι πιθανόν να φτάσει σε διάρκεια συνολικά τους δύο μήνες, αφού μέχρι στιγμής αντί να καταγράφεται αποκλιμάκωση, οι αριθμοί έχουν εκτοξευθεί.

Πέτσας: Μας ανησυχεί η κινητικότητα των γονέων

«Εάν χρειαστεί να κλείσουμε και τα δημοτικά σχολεία θα το κάνουμε και αυτό. Όχι με επιδημιολογικά χαρακτηριστικά. Όχι ότι κινδυνεύουν τα παιδιά μας του δημοτικού. Δε μας ανησυχεί η μετάδοση μέσα στο σχολείο. Μας ανησυχεί η κινητικότητα, γιατί είναι περίπου 650.000 παιδιά που πηγαίνουν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Τα πηγαίνουν οι γονείς, οι παππούδες, οι γιαγιάδες τους και αυτό συμβάλλει πολύ στην αύξηση της κινητικότητας όπως έχουμε δει και από τον αριθμό των sms», δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξή του στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά 90,1».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι εχθρός είναι ο εφησυχασμός και η χαλάρωση τα οποία οδήγησαν σε ένα δεύτερο lockdown.

«Αν τηρήσουμε τα μέτρα που έχουμε τώρα στη φαρέτρα μας τότε δεν θα χρειαστεί να σκληρύνουν περισσότερο τα μέτρα ή να παραταθεί το lockdown. Για να άρουμε, όμως, το lockdown θα πρέπει να έχουμε φτάσει σε ένα τέτοιο επίπεδο που τα κρούσματα δεν θα απειλούν την ισορροπία και τη σταθερότητα του Συστήματος Υγείας», ανέφερε σημειώνοντας πως το Σύστημα Υγείας αντέχει με έναν αριθμό κρουσμάτων 200-400 την ημέρα. Για να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο, συνέχισε, θα χρειαστεί η τήρηση των μέτρων από όλους και κυρίως η μείωση της κινητικότητας. «Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα, περίπου μια εβδομάδα μετά την καθολική εφαρμογή του lockdown και περίπου 14 ημέρες από την εφαρμογή του στη Θεσσαλονίκη βλέπουμε μια αυξημένη κινητικότητα. Και πρέπει να την περιορίσουμε κι άλλο. Αυτή είναι βασική σύσταση προς όλους μας», συμπλήρωσε.

Ο κ. Πέτσας είπε ότι υπάρχει ανησυχία για μη εφαρμογή των μέτρων στο βαθμό που επιθυμεί η κυβέρνηση και ζητούν οι λοιμωξιολόγοι. «Όλοι έχουμε κουραστεί. Υπάρχει μια κόπωση στον πληθυσμό μετά από περίπου 10 μήνες σε αυτή την κατάσταση και η τήρηση των μέτρων δεν είναι όσο αυστηρή, όπως ήταν πριν από τον καθένα από εμάς», υπογράμμισε κάνοντας έκκληση σε όλους να τηρούμε τα μέτρα. Πρόσθεσε μάλιστα ότι υπάρχει για πρώτη φορά αχτίδα φωτός με την ανακάλυψη των εμβολίων και δήλωσε: «Ας μην αφήσουμε τον εαυτό μας να πέσει από το βουνό τη στιγμή που είμαστε κοντά στην κορυφή».

Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να περιορίσει κι άλλο την κινητικότητα η οποία τρέφει τον ιό.