Quantcast

Τραγωδία στα Τζουμέρκα: Συγκλονίζει ο πατέρας του Ερμή- «Άργησαν 5 ώρες–Ο γιος μου θα ζούσε»

Ο πατέρας του άτυχου ορειβάτη, Eρμή Θεοχαρόπουλου, μιλάει στο real.gr λίγες ημέρες μετά τον θάνατο του γιου του. Οι έμπειροι ορειβάτες Αντώνης Συκάρης και Νίκος Μαγγίτσης εξηγούν τις ελλείψεις και τα λάθη. «Δεν υπάρχει ορεινή διάσωση στην Ελλάδα» λέει η Τζώρτζια των «Μπλε», νονά του 21χρονου. 

Ήταν μια ημέρα σαν όλες τις άλλες. Ο 21χρονος ορειβάτης Ερμής Θεοχαρόπουλος ξεκίνησε το πρωί της Κυριακής 30 Ιανουαρίου για την προγραμματισμένη προπόνησή του στο ορειβατικό σκι, μαζί με τον πατέρα του, κοντά στο χωριό Καταρράκτης στα Τζουμέρκα. Κανείς όμως δεν φανταζόταν τι θα επακολουθούσε. 

Ξαφνικά ο Ερμής άγνωστο πώς, πέφτει σε χαράδρα βάθους τριακοσίων μέτρων. Οι στιγμές που ακολουθούν είναι συγκλονιστικές. Συντετριμμένος ο πατέρας του, Γιάννης Θεοχαρόπουλος, προπονητής αναρρίχησης της Εθνικής Ελλάδας, περιγράφει στo real.gr τι συνέβη.

«Ο Ερμής ζούσε μέχρι τις 16:10»

«Στις 17:50 ήρθε και τον πήρε το ελικόπτερο, στο νοσοκομείο πήγε στις 18:30. Από τις 13:00 μέχρι τις 18:00 ήταν μια τεράστια καθυστέρηση πέντε ωρών, γιατί στις 13:10 είχαν πάρει το στίγμα, ήξεραν πού είναι το ατύχημα». Ο Γιάννης Θεοχαρόπουλος κατέβηκε μια χαράδρα 300 μέτρων για να βρει τον γιο του, όταν εκείνος ψυχορραγούσε καθώς οι ώρες περνούσαν. «Ο Ερμής ζούσε μέχρι τις 16:10 που σταμάτησε να έχει αναπνοή και σφιγμό. Δηλαδή από τις 13:00 μέχρι τις 16:10 ζούσε, μετά του κάναμε τεχνητή αναπνοή. Αν είχαν έρθει την πρώτη ή τη δεύτερη ώρα, θα είχε πάει με ζωτικά σημεία στο νοσοκομείο», περιγράφει.

«Η κυβέρνηση προσπαθεί να αλλάξει τον μηχανισμό»

Ο κ. Θεοχαρόπουλος τονίζει ότι τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στην οποία συμμετείχε και ο ίδιος, όπου συζητήθηκαν διάφορες δράσεις που πρέπει να γίνουν. «Έτσι είναι αυτή τη στιγμή ο μηχανισμός στην Ελλάδα, αυτό που έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες είναι ότι προσπαθεί η κυβέρνηση να τον αλλάξει, υπάρχουν μεγάλα κενά. Φαίνεται ότι ο Πρωθυπουργός είναι διαθέσιμος να μηδενίσει αυτές τις αποστάσεις στην αλυσίδα που δεν λειτουργεί καλά, ώστε να λειτουργήσει εκ νέου με την τεχνογνωσία και τα υλικά που έχουν στις ευρωπαϊκές χώρες για τέτοιες περιπτώσεις».

Τζώρτζια των «Μπλε»: «Δεν υπάρχει ορεινή διάσωση στην Ελλάδα»

Η τραγουδίστρια Τζώρτζια Κεφαλά του συγκροτήματος «Μπλε» ως νονά του άτυχου Ερμή, μίλησε στo real.gr, για όσους συντόνισαν την επιχείρηση διάσωσης υποστηρίζοντας ότι έφτασαν στο σημείο πέντε ώρες αργότερα με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος. «Εντάξει να μην έχεις απινιδωτή που είναι ακριβός, αλλά να μην έχεις μια φωτοβολίδα που κάνει 8 ευρώ, για να δει το ελικόπτερο πού είσαι στην πλαγιά και να καις ξερόχορτα, να γεμίζει ο τόπος καπνούς και να μην μπορούν να συνεννοηθούν οι άνθρωποι; Οι άνδρες της ΕΜΑΚ ήρθαν με ένα φορείο, δεν μπορούσαν καν να το ανεβάσουν πάνω. Δεν υπάρχει επιχείρηση ορεινής διάσωσης στην Ελλάδα, πρέπει κάποια στιγμή να δημιουργηθεί μια ομάδα με αλπική εκπαίδευση. Δεν είναι μόνο όμως για όσους κάνουν extreme sports. Μια απλή βόλτα μιας οικογένειας μπορεί να καταλήξει σε τραγωδία».

Τι έφταιξε και οδηγήθηκαν στον θάνατο τέσσερις έμπειροι ορειβάτες

Στη χιονισμένη και απόκρημνη οροσειρά του Χελμού, κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων, γράφτηκε ο τραγικός επίλογος για τους τρεις αναρριχητές, την περασμένη Κυριακή 6 Ιανουαρίου. Ο Γιάννης Τορέλλι, ο Αθανάσιος Σωτηρόπουλος και ο Παναγιώτης Τέκος, όλοι τους έμπειροι ορειβάτες, πιθανότατα παρασύρθηκαν από χιονοστιβάδα.

Aντώνης Συκάρης: «H Πολιτική Προστασία χρειάζεται να μεριμνήσει»

Ένας από τους κορυφαίους Έλληνες ορειβάτες, ο Αντώνης Συκάρης, λίγο πριν την επόμενη μεγάλη του αποστολή στα βουνά των Ιμαλαΐων, περιγράφει στο real.gr, τι έφταιξε για τον θάνατο των ορειβατών. «Τα θύματα από τις χιονοστιβάδες, είναι οι ίδιοι που τις δημιουργούν. Όταν οι τρεις ορειβάτες έκοψαν το χιόνι προκειμένου να θυσιάσουν τον καταρράκτη που θα σκαρφάλωναν, αποκόλλησαν την πλάκα του χιονιού και παρασύρθηκαν προς τα κάτω. Ενδεχομένως η ποσότητα του χιονιού που αποκολλήθηκε, αν τους κράταγε στον αφρό, ίσως να μην σκοτωνόντουσαν. Στην ορειβασία λένε ότι ο καλός ορειβάτης είναι ο ζωντανός ορειβάτης, όμως αυτό είναι άδικο. Ειδικά ο Τορέλλι ανέβασε τον βαθμό της αναρρίχησης στην Ελλάδα σε σημείο που κανείς δεν το έχει κάνει. Οι άνθρωποι αυτοί, βρέθηκαν τη χειρότερη στιγμή στο χειρότερο σημείο. Δεν υπάρχει ομάδα διάσωσης στην Ελλάδα. Η Πολιτική Προστασία με τον κύριο Στυλιανίδη χρειάζεται να μεριμνήσει ώστε να εντάξει μέσα στους κόλπους της ένα τμήμα με ποικιλία δραστηριοτήτων, δεν είναι θέμα μόνο ορεινής διάσωσης, είναι γενικότερης διάσωσης σε όλο το τερέν».

Νίκος Μαγγίτσης: «H καθυστέρηση των πέντε ωρών είναι σημαντική για μια ανθρώπινη ζωή»

Αντίστοιχα, ο Νίκος Μαγγίτσης, ο Έλληνας αλπινιστής που έχει ολοκληρώσει το εγχείρημα των «7 Summits», τις επτά υψηλότερες κορυφές του πλανήτη, αναφέρει στο real.gr πως το πιο πιθανό ήταν ότι οι ορειβάτες έκοψαν μόνοι τους τη χιονοστιβάδα. «Ο Γιάννης Τορέλλι ήταν πάρα πολύ έμπειρος, προφανώς έκανε μια λάθος εκτίμηση. Όσον αφορά την περίπτωση του Ερμή, η καθυστέρηση των πέντε ωρών είναι πολύ σημαντική για μια ανθρώπινη ζωή. Δεν υπάρχει ορεινή διάσωση στην Ελλάδα, το ξέρουμε αυτό. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να υπάρξει μια οργανωμένη δομή που να την υποστηρίζει το κράτος, η Πολιτική Προστασία μπορεί να μεριμνήσει για αυτό. Όπως δηλαδή έχει δικαίωμα ο άνθρωπος που είναι αποκλεισμένος στον Άη Στράτη, για να πάει σε μια επείγουσα εγχείρηση, το ίδιο δικαίωμα έχει και ο ορειβάτης στα Τζουμέρκα, να πάει γρήγορα σε ένα νοσοκομείο».