Quantcast

Τζανάκης για σταφυλόκοκκο: Ποιοι οι κίνδυνοι για τα παιδιά

«Ο σταφυλόκοκκος είναι μια κοινή λοίμωξη και η τροφική αυτή δηλητηρίαση σπανίως καταλήγει να δημιουργήσει σοβαρά θέματα υγείας, όμως μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη σε μικρά παιδιά και σε άτομα με συνοδά νοσήματα και βαριά πάσχοντες» επισήμανε ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης.

Ο σταφυλόκοκκος όταν καλλιεργηθεί στις ανάλογες συνθήκες παράγει μια εντεροτοξίνη και αυτή ευθύνεται για τις τοξικές γαστρεντερίτιδες, δηλαδή τις τροφικές δηλητηριάσεις. «Ο σταφυλόκοκκος μεταδίδεται κυρίως με τρόφιμα που έχουν σχέση με το γάλα, με μαγιονέζες, με συντηρημένα κρέατα ή άλλα πράγματα που έχουν μολυνθεί από λερωμένα χέρια, διότι οι περισσότεροι από εμάς έχουμε το σταφυλόκοκκο στα χέρια μας και στη μύτη μας. Συνεπώς, μπορούμε να τον εναποθέσουμε σε τρόφιμα. Γι αυτό χρειάζεται πάρα πολύ καλή παρασκευή των τροφίμων, διατήρησή τους στο ψυγείο, ποτέ πάνω από δυο με τρεις ώρες εκτός ψυγείου. Φυσικά, θα πρέπει οι εταιρείες που ασχολούνται με τέτοιου είδους δραστηριότητες να είναι πιστοποιημένες με ISO, ώστε να έχουμε όλες τις συνθήκες διασφάλισης της δημόσιας υγείας» ανέφερε ο κ. Τζανάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Αφρικανική σκόνη και ευπαθείς ομάδες

Το επεισόδιο της αφρικανικής σκόνης το οποίο παραμένει αρκετές ημέρες θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μέτριας έντασης από πλευράς συγκεντρώσεων της σκόνης, όμως το κάνει τοξικό και επικίνδυνο ,ότι είναι πάρα πολλές μέρες, σημείωσε ο καθηγητής πνευμολογίας και συνέχισε «Επομένως η αθροιστική έκθεση τόσων πολλών ημερών σε αυτό το φαινόμενο, στην ουσία ισοδυναμεί με μια συγκέντρωση σωματιδίων πολύ υψηλή το κάνει ενοχλητικό και στα υγιή άτομα, τοξικό και επικίνδυνο σε ορισμένες ομάδες ασθενών, όπως είναι η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, οι έχοντες βρογχικό άσθμα σοβαράς μορφής, καθώς επίσης και οι χρόνιοι καρδιολογικά άρρωστοι». Ωστόσο ο κ. Τζανάκης συνέστησε στις ομάδες των ανθρώπων που έχουν προβλήματα να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Παραλλαγές Covid -19 και φόβοι για αύξηση κρουσμάτων το καλοκαίρι

Για τις παραλλαγές Covid -19 καθώς και για τους φόβους που υπάρχουν ενόψει καλοκαιριού για αύξηση των κρουσμάτων ο κ. Τζανάκης είπε ό,τι κάνει ξεσπάσματα όμως η επίπτωσή του από πλευράς επιβάρυνσης του υγειονομικού συστήματος αυτή τη στιγμή είναι το ίδιο με οποιαδήποτε αναπνευστική ίωση, ίσως και μικρότερης σημασίας από άλλες αναπνευστικές ιώσεις, «Επομένως θα συνεχίσει να μας ενοχλεί, αλλά δεν νομίζω ότι θα μας βάλει σε μια καινούργια αφετηρία» τόνισε.