Quantcast

Χαλκίδα: Ζωή χαρισάμενη για τους εφοριακούς που εμπλέκονται στο κύκλωμα – Οι βίλες και οι πισίνες

Νέα στοιχεία είδαν το φως της δημοσιότητας για τα μέλη του κυκλώματος εφοριακών της Χαλκίδας που εκβίαζε επιχειρηματίες.

Σύμφωνα με το MEGA,  οι ερευνητές της υπόθεσης του κυκλώματος της Χαλκίδας και οι δικαστικοί λειτουργοί ανακάλυψαν στην έρευνά τους δύο πολυτελείς βίλες, οι οποίες ανήκουν σε έναν λογιστή και τον υποδιευθυντή της ΔΟΥ Χαλκίδας.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για βίλες με πισίνες στα περίχωρα της Χαλκίδας και η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος διεξάγει έρευνα για τον τρόπο με τον οποίο αποκτήθηκαν αυτά τα ακίνητα.

Σημειώνεται πως από την έρευνα έχει προκύψει πως το 80% των θυμάτων του κυκλώματος των εφοριακών φαίνεται να συναινούσε προκειμένου για να μην τους καταλογιστούν φόροι. Για τον παραπάνω λόγο η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει σε έρευνα και των θυμάτων του κυκλώματος.

Προφυλακιστέες η διευθύντρια και η διεκπεραιώτρια

Στο μεταξύ προσωρινά κρατούμενες κρίθηκαν μετά τις απολογίες τους η 50χρονη διευθύντρια της ΔΟΥ Χαλκίδας και η 56χρονη διεκπεραιώτρια για την υπόθεση της σπείρας των εκβιαστών εφοριακών που δραστηριοποιούνταν σε διευκολύνσεις, πράξεις ή παραλείψεις διαδικασιών, εφοριακής αρμοδιότητας, καθώς και σε εκβιάσεις επιχειρηματιών, προκειμένου να λαμβάνουν χρηματικά ποσά.

Να σημειωθεί πως η προϊσταμένη της εφορίας που περιγράφεται ως αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης, φέρεται να υποστήριξε στους αστυνομικούς: «πριν ακόμα λάβω τη θέση μου ως προϊσταμένη στη ΔΟΥ  Χαλκίδας το Σεπτέμβριο 2023, γνώριζα ότι υπήρχαν υπάλληλοι που λάμβαναν παράνομα χρηματικά ποσά για την παροχή φορολογικών «διευκολύνσεων» σε εταιρείες. Όταν ανέλαβα τη θέση της Προϊσταμένης, με προσέγγισαν η …. (ανέφερε το όνομα της 67χρονης υπαλλήλου) και η … (ανέφερε το όνομα της 56χρονης διεκπεραιώτριας ), αναφέροντας ότι με τον τρόπο που ενεργούν τόσα χρόνια, όλοι είναι ικανοποιημένοι και θα μπορούσα να έχω και εγώ έξτρα εισόδημα ως βοήθημα για τις δικές μου ανάγκες, πείθοντάς με να συμμετέχω ως Προϊσταμένη στις παράνομες ενέργειες».

Αποκαλυπτικοί διάλογοι

Σε μία από τις φερόμενες τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε η διευθύντρια με τον λογιστή που συμμετείχε στο κύκλωμα, συζητούν ενδεχομένως αναφέρονται μεταξύ άλλων πως ο … έχει στην τράπεζα 75.000 ευρώ κι ότι «Α, έχει λεφτουδάκια».

Λογιστής: Ο … ήταν να έρθει, να πάρουμε τηλέφωνο τον … δεν ήρθε. Οπότε…

Διευθύντρια: Ο … έχει στην τράπεζα τώρα 75.000, ανοίξαμε τους λογαριασμούς.

Λογιστής: Πόσα έχει;

Διευθύντρια: 75

Λογιστής: Α, έχει λεφτουδάκια.

Διευθύντρια: Έχει λεφτουδάκια.

Λογιστής: Και 600 που θα πάρει;

Διευθύντρια: Ναι, έχει.

Λογιστής: Μήπως πρέπει να την πάρουμε την υπόθεση;

Διευθύντρια: Δεν ξέρω. Γι’ αυτό σου κρατάω ακόμα.

Λογιστής: Το ξανασκέφτομαι τώρα.

Διευθύντρια: Ναι, δεν ξέρω.

Λογιστής: Και εγώ αυτές τις επιφυλάξεις έχω.

«Έχει πάει σε ξενοδοχείο που κάνει 500 ευρώ τη μέρα»

Σε άλλη συνομιλία, η διευθύντρια μιλά με μία συνάδελφο της και αναφέρεται στον υποδιευθυντή της εφορίας που έχει πάει διακοπές στο Σικάγο και διαμένει σε ακριβό ξενοδοχείο.

Διευθύντρια: Τι ευχάριστο; Δε μου λες ο Τσ. τι δουλειά έχει στο Σικάγο;

Εφοριακός: Σικάγο πήγε;

Διευθύντρια: Ναι.

Εφοριακός: Εσύ να τα δεις και εγώ

Διευθύντρια: Έχει πάει σε ξενοδοχείο που κάνει 500 ευρώ τη μέρα.

Εφοριακός: Πω και θέλεις να του δώσεις και πολλά ε; Χίλια δωστου και βάστα το χίλιαλο.

Σε άλλη συνομιλία η διευθύντρια συνομιλεί με μία διεκπεραιώτρια για τα χρήματα που θα πρέπει να εισπράξουν.

Διευθύντρια: Ναι, ναι.

Διεκπεραιώτρια: Πόσο βγαίνει σε τόσα περίπου;

Διευθύντρια: Δεν ξέρω πόσο, του είπα του Σπ. ότι αυτοί περιμένουν του λέω να πάρουν από την περιφέρεια κάνα εκατομμύριο, τόσα του λέω βγάζεις.

Διεκπεραιώτρια: Έτσι μπράβο.

Διευθύντρια: Τόσα, όσα βγαίνουν της λέω θα περισσέψουν.

Διεκπεραιώτρια: Έτσι γαμ... τους, συγνώμη κιόλας, γαμ.. τους τους μαλ...

Διευθύντρια: Ε ναι εντάξει. Δηλαδή ήθελαν πρόσεξε να δεις γιατί, ήθελαν να ρίξουν και εμάς γιατί ... τίποτα ψίχουλα.

Διεκπεραιώτρια: Να σου πω, ήθελαν να κάνουν την δουλειά με όλους αν το κατάλαβες.

Διευθύντρια: Ναι.

Διεκπεραιώτρια: Λοιπόν αφού είναι να πάρουν τόσα χρήματα.

Τους εφοριακούς «καίει» και η κατάθεση επιχειρηματία, θύμα του κυκλώματος, που συνελήφθη επ’ αυτοφόρω, με το φακελάκι στο χέρι.

Η μαρτυρία επιχειρηματία

Επιχειρηματίας που έπεσε παλαιότερα θύμα του κυκλώματος των εφοριακών αποκαλύπτει στον ΑΝΤ1, πως είχε στηθεί η κομπίνα στη ΔΟΥ Χαλκίδας.

Ο επιχειρηματίας που εκβιάστηκε από άτομα της ΔΟΥ Χαλκίδος, αντιστάθηκε και παρ' ολίγον να καταστραφεί υπό τον όρο της ανωνυμίας. Λογιστές και διεκπεραιωτές ήταν οι κράχτες του κυκλώματος

Όπως αποκαλύπτει επιχειρηματίας της Χαλκιδας, «ξέραμε όλοι, αν έχει πρόβλημα επιστροφών που θα πας. Συνήθως πήγαινες στο λογιστή σου. Ο λογιστής πήγαινε και έβρισκε – και οι διεκπεραιωτές – έβρισκαν τους υπαλλήλους. Αυτοί που είχαν «πρόσβαση» διαφημίζονταν στην Χαλκίδα. «Ξέρω την κυρία...» και πάταγε το μάτι! «Τόσα για αυτούς, τόσα για μένα, τόσα για περαπέρα».

O επιχειρηματίας αποκαλύπτει πως γίνονταν οι δοσοληψίες στην ΔΟΥ Χαλκίδος, γιατί οι αξιωματικοί των Εσωτερικών υποθέσεων έκαναν «φύλλο και φτερό» τα οχήματα των υπαλλήλων αλλά και τι ρόλο έπαιζε... το παρκινγκ της εφορίας αλλά και ένα στενό στις παράνομες τακτικές των μελών του κυκλώματος.

Δημοσιογράφος: Λειτουργούσε σαν σημείο συνάντησης για να μπορέσει να γίνει η δοσοληψία;

Επιχειρηματίας: Ναι, εκεί ήταν και τα αυτοκίνητα τα παρκαρισμένα, και εκεί είναι μια θέση πάρκινγκ, είναι στενό, οι συναλλαγές γίνονταν στα αυτοκίνητα. Οι «ψιλές» συναλλαγές! Τα δεκάρικα, τα τάλιρα, τα 15άρια, τα 20άρια πήγαιναν πάνω, στην εφόρισσα», αναφέρει ο επιχειρηματίας.

Στο στενό της εφορίας υπήρχε μια πόρτα από την οποία συχνά έβλεπαν τους κατηγορούμενους εφοριακούς να βγαίνουν και να συναλλάσσονται με ιδιώτες.

«Υπήρχε μια πόρτα ενδοεπικοινωνίας, η οποία με το που ήρθε η κυρία (προϊσταμένη ΔΟΥ] έκλεισε, κλείδωσε την πόρτα. Με το που έκλεισε η πόρτα, τους βλέπαμε, ανοίγανε την πόρτα κατέβαινε... (εφοριακοί) κατέβαινε ο ένας, κατέβαινε ο άλλος και ...τάκα, τάκα, τάκα, ιστορίες», περιέγραψε ο επιχειρηματίας.

Άλλος επιχειρηματίας που μίλησε στον ΑΝΤ1 περιέγραψε ότι «δρούσαν σαν μαφία εγώ το ένιωσα. Όταν έφυγα από εκεί έφυγα με το σκεπτικό ότι ήταν μαφία. Μου είπαν μην τολμήσεις να μιλήσεις, εδώ δεν είμαστε καλά παιδιά, δεν υπήρχε πιο ξεκάθαρο μήνυμα, δεν είχε κάτι άλλο να μου πει». Σύμφωνα με τη μαρτυρία του τα μέλη του κυκλώματος του είπαν «δεν πρόκειται να πάρεις αυτά που δικαιούσα. Δεν ζήτησα τίποτα να μου διαγράψουν, την επιστροφή μου ζήτησα. Μου ζήτησαν να τους δώσω ένα 5% από επιστροφή φόρου. Μου λέει λέει "τόσα λεφτά θα πάρεις και λίγο είναι" σαν τους χρωστάω χάρη».