Quantcast

Χανιά: Αυτοί είναι οι επτά διακινητές που συνελήφθησαν στην Παλαιόχωρα

Το κατώφλι του εισαγγελέα πέρασαν το μεσημέρι τα 7 άτομα που συνελήφθησαν την Πέμπτη ως διακινητές των μεταναστών που εντοπίστηκαν να πλέουν σε ακυβέρνητο πλοιάριο ανοιχτά της Παλαιόχωρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, οι διακινητές είναι έξι ενήλικες και ένας ανήλικος ενώ η δικογραφία που σχημάτισαν οι λιμενικές αρχές βρίσκεται ήδη στα χέρια του εισαγγελέα.

3.000- 4.000 δολάρια το κεφάλι 

Οι διακινητές έταζαν στους μετανάστες ένα ασφαλές ταξίδι από τις ακτές τις Λιβύης λέγοντάς τους ότι θα τους πάνε στην Ιταλία.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν πηγές από το λιμενικό σώμα, οι διακινητές ζητούσαν και έπαιρναν 3.000 και 4.000 δολάρια κατ’ άτομο για να επιβιβάσουν τους μετανάστες στο πλοίο.

Κατά την προανάκριση οι άνδρες του λιμενικού σώματος, σε συνεργασία με άνδρες από τη Europol, πήραν καταθέσεις από τους μετανάστες οι οποίοι τους υπέδειξαν τους διακινητές.

metanastes-palaioxora

metanastes-palaioxora1

Στο «Σαμαριά» οι υπόλοιποι μετανάστες

Την ίδια ώρα οι 476 μετανάστες παραμένουν στο πλοίο «Σαμαριά» που έχει δέσει στο λιμάνι της Παλιόχωρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά το πέρας της αποβίβασης των μεταναστών πλήθος εθελοντών έσπευσαν να προσφέρουν στους εκατοντάδες ανθρώπους ότι είχαν ανάγκη.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ήδη έχει στείλει τρία άτομα προσωπικό καθώς και ένα φορτηγό γεμάτο με σκηνές, sleeping bag και κονσέρβες. Την σίτιση των μεταναστών έχει αναλάβει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ενώ την ίδια ώρα ο Ερυθρός Σταυρός και άλλοι εθελοντές βοηθούν όπου χρειάζεται.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το στέκι μεταναστών στα Χανιά, χθες παραδώσανε κουβέρτες και σκεπάσματα ενώ υπάρχει άμεση ανάγκη για παπούτσια και κάλτσες καθώς οι περισσότεροι μετανάστες ήταν βρεγμένοι και ξυπόλυτοι.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση: «Υπάρχει τεράστια ανάγκη για παπούτσια νούμερο 40 και πάνω και για κάλτσες».

metanastes-palaioxora6

Το χρονικό

Υπενθυμίζεται ότι το πλοίο αναχώρησε από τις ακτές της Λιβύης με προορισμό την Ιταλία. Το βράδυ της Δευτέρας εξέπεμπε SOS με το θάλαμο επιχειρήσεων του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας να στήνει μία μεγάλη επιχείρηση για τον εντοπισμό και τη διάσωση τους.

Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή δυσχέραιναν το έργο των ανδρών του λιμενικού ενώ ζητήθηκε βοήθεια και από το πολεμικό ναυτικό όπου με μία φρεγάτα αλλά και την βοήθεια παραπλέοντων πλοίων ρυμούλκησαν το σκάφος στο λιμάνι της Παλαιόχωρας.