Quantcast

Υποπτο παιχνίδι ΜΚΟ στην Κω

Να πάψει να ασχολείται με την Κω και να μην τη δυσφημεί ζητά από την οργάνωση Aegean Boat Report ο δήμαρχος του νησιού Θεοδόσης Νικηταράς, καταθέτοντας μήνυση σε βάρος της.

Σφοδρή αντιπαράθεση έχει προκαλέσει το βίντεο στο οποίο εμφανίζονται 14 μετανάστες να είναι στοιβαγμένοι σε ένα βαν με δεμένα μάτια και χέρια. Σύμφωνα με τη ΜΚΟ που δημοσίευσε τα βίντεο σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το περιστατικό συνέβη στο νησί της Κω την προηγούμενη εβδομάδα. Οπως αναφέρουν τα μέλη της ΜΚΟ, στο βίντεο φαίνονται ειδικά εκπαιδευμένοι καταδρομείς να έχουν συλλάβει τους μετανάστες, τους οποίους προηγουμένως είχαν ξυλοκοπήσει, ενώ τους είχαν κλείσει τα μάτια με μονωτική ταινία και τους είχαν δέσει τα χέρια με πλαστικές χειροπέδες. Αίσθηση, μάλιστα, προκαλεί το γεγονός ότι ανάμεσα στους άτυχους ανθρώπους βρίσκονται και ανήλικα παιδιά, τα οποία ζητούν βοήθεια.

Ωστόσο, ο δήμαρχος του νησιού, Θεοδόσης Νικηταράς, διέψευσε κατηγορηματικά πως το περιστατικό συνέβη στην Κω, ενώ κατέθεσε μήνυση σε βάρος της ΜΚΟ Aegean Boat Report που το δημοσίευσε, θέτοντας το υλικό στη διάθεση της Εισαγγελίας για περαιτέρω έρευνα.

Μιλώντας στη Realnews, ο επικεφαλής της δημοτικής Αρχής στην Κω εκφράζει αμφιβολίες για την αυθεντικότητα του βίντεο και αφήνει αιχμές για το ενδεχόμενο η συγκεκριμένη οργάνωση να παίζει ένα ύποπτο παιχνίδι στο προσφυγικό.

«Τη μήνυση την κατέθεσα γιατί αναρτήθηκε ένα βίντεο το οποίο προβοκάρει και δυσφημεί την Κω. Αν επιθυμούσαν ουσιαστικά να κάνουν κάτι, θα μπορούσαν να καταθέσουν οι ίδιοι μήνυση για να πάρουν και την ευθύνη της αυθεντικότητας του βίντεο και όχι να διασύρεται έτσι αβίαστα η Κως», δηλώνει ο Θ. Νικηταράς.

Σημειώνεται πως στο βίντεο δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο το οποίο να πιστοποιεί πως οι μετανάστες που έχουν πέσει θύματα κακοποίησης βρίσκονται όντως στην Ελλάδα. Ετσι, το υλικό θα μπορούσε να έχει μαγνητοσκοπηθεί οπουδήποτε, ακόμα και στη γειτονική Τουρκία. Ο δήμαρχος αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

«Σε ό,τι αφορά την αυθεντικότητα του βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τίποτα. Εμείς ως δήμος τοποθετούμαστε πολιτικά και το μόνο που μας απασχολεί είναι η αποκατάσταση της φήμης του νησιού», λέει ο Θ. Νικηταράς, υπενθυμίζοντας ότι για την Aegean Boat Report υπάρχει εισαγγελική έρευνα που εκκρεμεί από τα τέλη του 2021. «Ας μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για μια μη κυβερνητική οργάνωση που κατά το παρελθόν τής έχει ασκηθεί ποινική δίωξη από την Εισαγγελία περί εγκληματικής οργάνωσης και παράνομης διακίνησης μεταναστών. Στο πλαίσιο αυτό, εμείς είμαστε σίγουροι ότι στόχος του βίντεο ήταν αποκλειστικά η δυσφήμηση της Κω», προσθέτει ο δήμαρχος, που κατηγορεί την οργάνωση ότι έχει εμμονή με το νησί.

«Αυτό που ζητώ στη μήνυση είναι ουσιαστικά να κατέβει το βίντεο από όλα τα μέσα, γιατί ούτε η αυθεντικότητά του τεκμαίρεται και προκαλεί ζημιά και δυσφήμηση στο νησί μας», καταλήγει ο Θ. Νικηταράς.

Αμεση και ηχηρή ήταν η απάντηση της Aegean Boat Report στη μήνυση του δημάρχου, ζητώντας του να σταματήσει να λέει ψέματα και να ασχοληθεί με τους ανθρώπους του νησιού του. «Μόνο ένας άνθρωπος που πάσχει από παράνοια θα μπορούσε ενδεχομένως να πιστέψει ότι η κοινοποίηση ενός βίντεο ωμότητας από αστυνομικούς είναι επίθεση σε ολόκληρο το νησί και στον πληθυσμό του, και δεν πιστεύουμε ότι ο κ. Νικηταράς πάσχει από παράνοια».

Προσθέτει, μεταξύ άλλων, ότι θα ήταν πολύ καλύτερο ο δήμαρχος της Κω να ασχοληθεί με το περιεχόμενο αυτού του βίντεο, αντί να λέει ψέματα για τη ΜΚΟ. «Σταματήστε να λέτε ψέματα για εμάς και προσπαθήστε να υπηρετήσετε τους ανθρώπους του νησιού σας. Αυτό είναι το καθήκον σας, για το οποίο πληρώνεστε αδρά. Εχουμε ήδη επισημάνει ότι σε αυτή την περίπτωση αυτό σημαίνει ότι αντιμετωπίζουμε την αστυνομική βία κατά των νεοαφιχθέντων, αντί να λέμε ψέματα για να τη συγκαλύψουμε», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΜΚΟ, που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Παρελθόν

Δεν είναι, όμως, η πρώτη φορά που η Aegean Boat Report απασχολεί με τη δράση της. Από το 2021, μέλη της εν λόγω ΜΚΟ βρέθηκαν στο επίκεντρο πολύμηνης έρευνας της Αστυνομίας και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών σε Λέσβο, Χίο και Σάμο και κατηγορήθηκαν για διευκόλυνση μεταφοράς μεταναστών και κατασκοπεία.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης αφορούσε συνολικά δέκα κατηγορουμένους. Οι τέσσερις είναι υπήκοοι Νορβηγίας, ΗΠΑ και Βρετανίας και περιγράφονται από αυτούς που χειρίζονται την υπόθεση ως «μέλη ισάριθμων ΜΚΟ».

Η έρευνα είναι σε εξέλιξη, ενώ στο επίκεντρό της βρίσκεται ο διαχειριστής της ιστοσελίδας Aegean Boat Report, στην οποία δημοσιοποιούνται πληροφορίες και φωτογραφίες από κινήσεις μεταναστών που από τα παράλια της Τουρκίας επιχειρούν να προσεγγίσουν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Δείτε το δημοσίευμα της Realnews