Quantcast

Ανησυχία στην ΕΕ για τις τουρκικές προκλήσεις - Στην Κύπρο σπεύδει ο Μπορρέλ - Κοινή γραμμή από Ελλάδα και Γαλλία

Η Ελλάδα και η Κύπρος δικαίως διαμαρτύρονται για τις δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας κοντά στις ακτές τους και η ΕΕ των 27 ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αυξανόμενη κλιμάκωση από την Τουρκία, δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορρέλ, μετά το σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, που διοργανώθηκε με τηλεδιάσκεψη, με τη συμμετοχή (για μιάμιση ώρα) του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo.

Συγκεκριμένα ο Ζ.Μπορρέλ δηλωσε ότι "ορισμένα κράτη μέλη έθεσαν επίσης την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου ανησυχούμε όλο και περισσότερο για την αυξανόμενη κλιμάκωση από την Τουρκία. Συμφωνήσαμε για την ανάγκη για αποκλιμάκωση και για να επιστρέψουμε σε μια πραγματική εταιρική σχέση. Υπάρχουν κάποια περιστατικά τις τελευταίες ημέρες και για την επιχείρηση Irini - θα το συζητήσουμε αύριο στο Συμβούλιο Άμυνας".

Επιπλέον, καλούμενος να σχολιάσει την αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ σχετικά με τις εκκλήσεις για αποστολή κοινού διατλαντικού μηνύματος στην Τουρκία για αποκλιμάκωση και να παραθέσει τον μελλοντικό σχεδιασμό της ΕΕ για το θέμα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος δήλωσε τα εξής:

"Ναι, το θέμα έχει συζητηθεί, δεν ήταν ένα από τα 3 (κύρια) μπλοκ γύρω από τη συζήτησή μας. Αναφέρθηκε, από εμένα και ορισμένα κράτη μέλη, ο Υπουργός Εξωτερικών (των ΗΠΑ) εξετάζει την κατάσταση στη Μεσόγειο, αλλά επικεντρώνει κυρίως στην κατάσταση στη Λιβύη. Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο επιδεινώνεται, η Ελλάδα και η Κύπρος δικαίως διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι υπάρχουν γεωτρήσεις πολύ κοντά στις ακτές τους. Στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων θα θέσουμε το ζήτημα της σχέσης μας με την Τουρκία, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις πτυχές αυτής της περίπλοκης σχέσης", σημείωσε  ο Μπορρέλ.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, ο Ύπατος Εκπρόσωπος θα ταξιδέψει το επομένο διάστημα στην Κύπρο για να προετοιμάσει το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της 13ης Ιουλίου.

Συνάντηση Δένδια με τον Γάλλο ΥΠΕΞ

Συνάντηση με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν (Jean Yves Le Drian) πραγματοποίησε, σήμερα, στο Παρίσι, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Στη συνέχεια, οι δύο υπουργοί θα συμμετέχουν από κοινού στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, όπου θα τεθεί και το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων.

H πολυεπίπεδη συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας και οι εξελίξεις στη Μεσόγειο βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του κ. Δένδια και του κ. Λε Ντριάν, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Στη συνέχεια, ο κ. Δένδιας θα λάβει μέρος, μέσω τηλεδιάσκεψης από κοινού με τον Γάλλο ομόλογό του, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών θα συνομιλήσουν, αρχικά, με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο (Mike Pompeo), για τη διατλαντική συνεργασία σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

Κατόπιν αιτήματος της Ελλάδας, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων θα συζητηθεί και το θέμα της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ζήτημα το οποίο θα τεθεί και στις συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Τέλος, οι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν για την προετοιμασία των εργασιών της Διάσκεψης Εταιρικής Σχέσης για το Σουδάν, η οποία θα λάβει χώρα στις 25 Ιουνίου.

Δένδιας: Δεν μπορεί η Αγκυρα να εκβιάζει την Ευρώπη - Οι τουρκικές προκλήσεις στο Συμβούλιο Εξωτερικών της ΕΕ

«Δεν μπορεί η Τουρκία συνεχώς να επιχειρεί να εκβιάζει την Ευρώπη», σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος βρίσκεται στο Παρίσι για συνάντηση με το Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro».

Επισημαίνει ότι "το Παρίσι αντιλήφθηκε εξ αρχής ότι οι προκλήσεις της Τουρκίας δεν επηρεάζουν μόνο την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά όλη την Ευρώπη και την Μεσόγειο".

"Σε στρατιωτικό επίπεδο, η παρουσία του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού και η συμμετοχή της Γαλλίας στην επιχείρηση IRINI στην περιοχή στέλνει ένα σαφές μήνυμα: την απόρριψη της διεθνούς παρανομίας. Η γαλλική υποστήριξη προς την Ελλάδα, αλλά και την Κύπρο, είναι διαχρονική και αδιάρρηκτη και χαίρομαι ιδιαίτερα για αυτό", υπογραμμίζει ο κ. Δένδιας.

Όπως τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών, η "Τουρκία έχει κλιμακώσει επικίνδυνα την προκλητική της στάση στην Ανατολική Μεσόγειο", ενώ αναφέρεται στις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων της Ελλάδος, τις υπερπτήσεις οπλισμένων μαχητικών πάνω από κατοικημένα νησιά, καθώς και πάνω από ελληνικό χερσαίο έδαφος στον Έβρο, την παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Κύπρου, αλλά και την επιχείρηση παραβίασης των ευρωπαϊκών χερσαίων συνόρων στο τέλος Φεβρουαρίου και αρχές Μαρτίου στον Έβρο που απέτυχε.

Τα ανωτέρω, όπως σημειώνει ο κ. Δένδιας ήρθαν να προστεθούν στην παράνομη και άκυρη συμφωνία της Τουρκίας με την κυβέρνηση Σάρατζ στη Λιβύη και στην ανάμειξή της de facto στον εμφύλιο πόλεμο.

"Στην ευρύτερη παράνομη προσπάθειά της να επεκτείνει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο, μεθοδεύει, χρησιμοποιώντας παράνομες μεθόδους, την αποστολή ερευνητικών σκαφών σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας, επιχειρώντας να την αμφισβητήσει και να υφαρπάξει ελληνικούς υποθαλάσσιους πόρους. Η κυβέρνησή μας δεν πρόκειται να το επιτρέψει", υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

Πρόσφατα, όπως υπενθυμίζει, η Γαλλία συνυπέγραψε μαζί με την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αίγυπτο και τα ΗΑΕ, κοινή διακήρυξη, στην οποία καταδικάζεται η τουρκική παραβατικότητα.

Τονίζει δε πως η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών εκτείνεται και σε άλλους τομείς, όπως: η κρίση του κορωνοϊού, η επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας, η ενίσχυση του τουρισμού και στις δύο χώρες, ή ακόμα η αμυντική συνεργασία.

"Είμαι πεπεισμένος ότι θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά, σε πνεύμα ουσιαστικής ευρωπαϊκής αλληλεγγύης", σημειώνει.

Όσον αφορά στην υπογραφή της συμφωνίας για την ΑΟΖ με την Ιταλία, ο κ. Δένδιας αναφέρει ότι η συμφωνία αυτή συνήφθη στη βάση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) και "επιβεβαιώνει το δικαίωμα στα νησιά για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, όπως ορίζει η εν λόγω Σύμβαση με το 'Αρθρο 121".

"Αυτό το δικαίωμα, που ισχύει σε όλο τον κόσμο, απορρίπτεται από την Τουρκία", τονίζει και προσθέτει πως η συμφωνία με την Ιταλία "μπορεί να λειτουργήσει ως υπόδειγμα για άλλα κράτη".

Τέλος, αναφερόμενος στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το σχέδιο ανάπτυξης της ΕΕ, ο κ. Δένδιας σημειώνει πως κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και η Ελλάδα την έχει χαιρετίσει. "Ευελπιστώ ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εγκρίνει το σχέδιο. Είναι ζωτικής σημασίας να καταλήξουμε σε συμφωνία για την οικονομική επανεκκίνηση της Ευρώπης το συντομότερο δυνατό", σημειώνει.

"Η Ελλάδα είχε μπει σε μια δυναμική τροχιά ανάπτυξης πριν την έλευση της πανδημίας, μετά από δέκα χρόνια ύφεσης. Βεβαίως, η ανάπτυξη αυτή ανεκόπη από τις περιστάσεις, αλλά οι βάσεις και οι προϋποθέσεις επανεκκίνησής της είναι γερά θεμελιωμένες και αποτελούν ισχυρό εχέγγυο για την ανάπτυξη. Είναι μια από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη", καταλήγει.