Quantcast

Αίρεται η βουλευτική ασυλία του Πουτζδεμόν και άλλων δύο Kαταλανών αυτονομιστών

Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες ήρε τη βουλευτική ασυλία του Κάρλες Πουτζδεμόν και άλλων δυο καταλανών αυτονομιστών (Αντόνι Κομίν και Κλάρα Πονσάτι), με μεγάλη πλειοψηφία.

Μετά την απόφαση οι βελγικές δικαστικές αρχές οφείλουν τώρα να επανεξετάσουν το αίτημα έκδοσης των δύο στην Ισπανίας καθώς ο Πονσάτι ζει στη Σκωτία.

Σύμφωνα με τις ισπανικές αρχές, οι τρείς κρίθηκαν ένοχοι, μεταξύ άλλων, για υποκίνηση σε στάση και κατάχρηση δημόσιου χρήματος γύρω από το παράνομο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας της Καταλονίας την 1η Οκτωβρίου 2017.

Ο Πουζδεμόντ ωστόσο έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για να αμφισβητήσει την απόφαση του κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με το πόρισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου οι εν λόγω πράξεις που διαπράχθηκαν γύρω από το δημοψήφισμα και πραγματοποιήθηκαν πριν οι τρεις γίνουν βουλευτές του ΕΚ (εκλέχθηκαν τον Μάιο του 2019).

Υπενθυμίζεται ότι κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο (2014-2019), υπήρχαν 60 αιτήσεις για άρση ασυλίας, εκ των οποίων 55 έγιναν δεκτές περιλαμβανομένης της Λεπέν.