Quantcast

Αλβανία: Απαιτείται ομοφωνία και Κράτος Δικαίου για την ενταξιακή της πορεία

Όπως όλες οι ενταξιακές διαδικασίες για χώρες που έχουν ζητήσει να ενταχθούν στην ΕΕ, έτσι και για την Αλβανία ισχύει η βασική αρχή της αιρεσιμότητας.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η Αλβανία θα πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που επίσημα προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να ανοίξει και να κλείσει ένα κεφάλαιο ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Για να ανοίξει εντούτοις ένα κεφάλαιο θα πρέπει να υπάρχει ομοφωνία και των 27 χωρών μελών. Συνεπώς από τη στιγμή που το κράτος δικαίου καθώς και οι κανόνες απονομής δικαιοσύνης αποτελούν αναπόσπαστα μέρη των κριτηρίων και των προϋποθέσεων που απαιτούνται οποιαδήποτε χώρα μέλος μπορεί να εκφράσει αμφιβολίες ή ακόμα και αντιρρήσεις για το κατά πόσο τα Τίρανα έχουν πραγματικά εκπληρώσει τα συγκεκριμένα κριτήρια.

Ουσιαστικά αν η Ελλάδα δεν συναινέσει σε άνοιγμα ή κλείσιμο κεφαλαίων η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας θα καθυστερεί μέχρι να εκπληρωθούν τα κριτήρια.

Όσο τα Τίρανα θα επιμένουν να καταστρατηγούν τα δικαιώματα του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρας Φρέντυ Μπελέρη είναι σαφές ότι δεν θα πληροί τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια για την σωστή εφαρμογή του κράτους δικαίου και την απονομή δικαιοσύνης όπως αυτά προβλέπονται από την ενταξιακή της διαδικασία.