Quantcast

Αλβανία: Χιλιάδες διαδηλώνουν σε όλη τη χώρα για την δολοφονία του 25χρονου από αστυνομικούς - Ζητούν παραίτηση Ράμα - ΒΙΝΤΕΟ

Σε όλη τη χώρα εξαπλώθηκε το κύμα οργής για την εν ψυχρώ δολοφονία του 25χρονου Κλόντιαν Ράσα από αστυνομικά πυρά, με πλήθος κόσμου να διαδηλώνει για τρίτη συνεχόμενη μέρα.

Η αστυνομία ανέφερε αρχικά ότι ο Ράσα δεν τήρησε εντολή να σταματήσει και ότι έφερε όπλο. Αλλά αργότερα οι αστυνομικές αρχές τόνισαν ότι ο νεαρός άνδρας ήταν άοπλος.

Οι διαδηλώσεις και τα επεισόδια προκάλεσαν την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών Σάντερ Λέσιαϊ. Ωστόσο ακόμα και αυτή δεν κατέστη ικανή να κατευνάσει την όλο και κλιμακούμενη οργή της αλβανικής κοινωνίας.

Σύμφωνα με τα τοπικά Μέσα, ο νεαρός άνδρας που έχασε τη ζωή του αποφάσισε να «σπάσει» την απαγόρευση της κυκλοφορίας για να αγοράσει τσιγάρα και… κατέληξε νεκρός από πυροβολισμό αστυνομικού.

Οι ταραχές δε λένε να τελειώσουν, έχοντας ξεκινήσει από την Τετάρτη (09/12), ενώ συνεχίστηκαν την Πέμπτη (10/12) και την Παρασκευή (11/12). Τα Τίρανα θυμίζουν εμπόλεμη ζώνη, με απανωτές συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομικών, που μάταια προσπαθούν να διαλύσουν το πλήθος, μεταξύ άλλων και με ρίψεις νερού.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι ότι οι μαζικές διαδηλώσεις επεκτείνονται από τα Τίρανα σε όλες σχεδόν τις πόλεις της χώρας, με δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτών που απαιτούν δικαιοσύνη για το θάνατο του 25χρόνου άνδρα.

Την Παρασκευή η κυβέρνηση ανέπτυξε θωρακισμένα οχήματα, κανόνια νερού καθώς και μεγάλη αστυνομική δύναμη για την αντιμετώπιση των νέων μαζικών διαδηλώσεων.

Από την αστυνομική αυθαιρεσία δεν γλίτωσαν ούτε οι δημοσιογράφοι, με τις αρχές συλλαμβάνουν τον δημοσιογράφο του RTV Ora, Xhoi Malësia.

Παρόλο που τους επανέλαβε πολλές φορές το γεγονός ότι είναι δημοσιογράφος, αυτό δεν εμπόδισε τους αστυνομικούς, να τον πάρουν σηκωτό και να τον συνοδεύσουν στο αστυνομικό τμήμα και να χρησιμοποιήσουν ακόμα και βία εναντίον του, όπως μεταδίδει το oranews.

Η Ένωση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων της Αλβανίας και η Ένωση Δημοσιογράφων της Αλβανίας εκφράζουν την αγανάκτησή τους για τη βίαιη συμπεριφορά της αστυνομίας κατά του δημοσιογράφου Xhoi Malësia του RTV ORA.