Quantcast

Αλγερία: Σε δύο χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε ο μικρότερος αδελφός του πρώην προέδρου Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα

Ο Σαΐντ Μπουτεφλίκα, ο μικρότερος αδελφός του θανόντα πρώην προέδρου της Αλγερίας Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, καταδικάστηκε χθες Τρίτη το βράδυ να εκτίσει ποινή διετούς φυλάκισης από αλγερινό δικαστήριο για «παρακώλυση της δικαιοσύνης», σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων APS.

Η εισαγγελία είχε ζητήσει να επιβληθεί ποινή κάθειρξης επτά ετών στον κ. Μπουτεφλίκα, ο οποίος δικάστηκε σε κακουργιοδικείο στη Νταρ Ελ Μπάιντα, ανατολικά του Αλγερίου, μαζί με άλλους πρώην αξιωματούχους, για «υποκίνηση πλαστογραφίας επίσημων εγγράφων», «κατάχρηση αξιώματος», «παρακώλυση της δικαιοσύνης», «υποκίνηση μεροληπτικής αντιμετώπισης από τη δικαιοσύνη» και «εξύβριση δικαστικού».

Ο βασικός κατηγορούμενος στη δίκη αυτή ήταν ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, ο Ταγέμπ Λου. Του επιβλήθηκε ποινή εξαετούς κάθειρξης. Στον επιχειρηματία Αλί Χαντάντ, κατηγορούμενο στην ίδια διαδικασία, επιβλήθηκε διετής φυλάκιση, κατά το πρακτορείο.

Στον πρώην γενικό επιθεωρητή του υπουργείου Δικαιοσύνης, τον Ταγέμπ Μπελχασέμι, επιβλήθηκε επίσης διετής φυλάκιση. Αθωώθηκαν έξι κατηγορούμενοι.

Ο Σαΐντ Μπουτεφλίκα, 63 ετών, συνελήφθη τον Μάιο του 2019 μαζί με τους τρεις από τους συγκατηγορουμένους του και καταδικάστηκε τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς να εκτίσει 15 χρόνια κάθειρξη κατόπιν δίκης-εξπρές ενώπιον στρατοδικείου για «συνωμοσία εναντίον των ενόπλων δυνάμεων», που ζητούσαν τότε δημόσια την αποχώρηση του προέδρου Μπουτεφλίκα για να βγει η χώρα από την κρίση που προκάλεσε η κινητοποίηση του Χιράκ, του κινήματος αμφισβήτησης της κυβέρνησης.

Τη 2η Ιανουαρίου 2021 εφετείο αθώωσε τον Σαΐντ Μπουτεφλίκα· όμως, καθώς αντιμετώπιζε άλλη δίωξη, για «αθέμιτη άσκηση επιρροής έναντι ανταλλάγματος», απλά μετήχθη από στρατιωτική σε πολιτική φυλακή.

Ο Σαΐντ Μπουτεφλίκα υπήρξε σύμβουλος με επιρροή στον αδελφό του Αμπντελαζίζ, που πέθανε τη 17η Σεπτεμβρίου. Καθώς τον βαρύνουν υποψίες και για άλλες υποθέσεις, όπως για τη χρηματοδότηση της ματαιωθείσας προεκλογικής εκστρατείας του αδελφού του για να εξασφαλίσει την 5η του θητεία στην προεδρία, αναμένεται να παραμείνει φυλακισμένος παρότι έχει ήδη εκτίσει τα δύο χρόνια της ποινής που του επιβλήθηκε χθες.

Αφότου ο Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα αναγκάστηκε να παραιτηθεί στις αρχές του Απριλίου του 2019, υπό την πίεση των διαδηλωτών του Χιράκ και του στρατού, η αλγερινή δικαιοσύνη έχει διατάξει την προφυλάκιση αρκετών αξιωματούχων και ισχυρών επιχειρηματιών προσκείμενων στον πρώην πρόεδρο, στο πλαίσιο ερευνών κυρίως για υποθέσεις διαφθοράς.