Quantcast

Νέα ανακοίνωση ΕΜΑ για AstraZeneca: Την Πέμπτη τυχόν συστάσεις για περαιτέρω δράση

Η επιτροπή ασφάλειας του EMA (PRAC) ανακοίνωσε ότι "σημείωσε περαιτέρω πρόοδο σήμερα, την Τρίτη 16 Μαρτίου, στη λεπτομερή αξιολόγησή της για περιπτώσεις θρόμβων αίματος, ορισμένων με ασυνήθιστα χαρακτηριστικά, όπως χαμηλός αριθμός αιμοπεταλίων, σε παραλήπτες του εμβολίου COVID-19 Vaccine AstraZeneca".

Ο ΕΜΑ επαναλαμβάνει με έμφαση ότι "ενώ η έρευνά του βρίσκεται σε εξέλιξη, ο ΕΜΑ παραμένει επί του παρόντος της άποψης ότι τα οφέλη του εμβολίου AstraZeneca στην πρόληψη του COVID-19 που επιφέρει σχετικό κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου, υπερτερούν των κινδύνων παρενεργειών".

Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Τρίτης, "η αξιολόγηση εξετάζει τα διαθέσιμα δεδομένα που σχετίζονται με όλα τα θρομβοεμβολικά συμβάντα που αναφέρθηκαν μετά τον εμβολιασμό".

Ο ΕΜΑ σημειώνει ότι "οι εθνικές υπηρεσίες παρέχουν πρόσθετη υποστήριξη για τη συλλογή ελλειπόντων και ελλιπών πληροφοριών όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ιδίως όταν σχετίζονται με αυτές τις ασυνήθιστες περιπτώσεις".

"Συνεχίζεται η ταχεία και εμπεριστατωμένη ανάλυση των διαθέσιμων δεδομένων και των κλινικών συνθηκών που αφορούν συγκεκριμένες περιπτώσεις, για να προσδιοριστεί εάν το εμβόλιο μπορεί να συνέβαλε ή εάν τα συμβάντα πιθανόν οφείλονταν σε άλλες αιτίες", αναφέρει ο ΕΜΑ

Όπως ανακοινώθηκε, η επιτροπή PRAC θα ολοκληρώσει την εξέταση για τις διαθέσιμες πληροφορίες στη συνεδρίασή της την Πέμπτη 18 Μαρτίου, και θα εκδώσει τυχόν απαραίτητες συστάσεις για περαιτέρω δράση.