Quantcast

Από το Λονδίνο εξαρτάται η αποδοχή ή όχι νέας φόρμουλας για backstop και ολοκλήρωση συμφωνίας αποχώρησης

Οι διαπραγματευτές Λονδίνου και ΕΕ κατέληξαν σε μια νομικά δεσμευτική φόρμουλα που θα αντικαθιστά το "backstop" της Συμφωνίας Αποχώρησης του ΗΒ από την ΕΕ και η οποία περιέχει ταυτόσημες πρόνοιες με το παλιό backstop, η έγκρισή της όμως από το Λονδίνο δεν έχει ακόμα φτάσει στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με κοινοτική πηγή που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες ενόψει και της αυριανής Συνόδου Κορυφής (που θα έχει συνεδρίαση της σύνθεσης του άρθρου 50 - δηλαδή με 27 Κράτη Μέλη) αν και εφόσον το Λονδίνο δώσει το πράσινο φως, τότε η "συμφωνία" θα τεθεί υπόψιν των πρεσβευτών στο Coreper αργά απόψε. Αν όχι τότε οι συζητήσεις των δύο πλευρών "ενδέχεται να συνεχιστούν".

Η "συμφωνία" προβλέπει "άυλους" τελωνειακούς ελέγχους μεταξύ νήσου της Ιρλανδίας και νήσου της Βρετανίας, τεχνική παραμονή της Β.Ιρλανδίας σε ένα ιδιότυπο καθεστώς κοινής αγοράς και απουσία φυσικών συνόρων και περιορισμών μεταξύ Β.Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

Η βρετανική ομάδα έχει ενημερώσει για τις δυσκολίες αποδοχής της ρύθμισης από μερίδα βουλευτών που πρόσκειται στην κυβέρνηση, όμως η εσωτερική ζύμωση είναι ζήτημα του Μπόρις Τζόνσον και όχι των Βρυξελλών. Για τις 27 κυβερνήσεις της ΕΕ, η τήρηση των αρχών και των προβλέψεων της ειρηνευτικής συμφωνίας της Μ.Παρασκευής αποτελεί απαράβατη προϋπόθεση για την αποδοχή της συμφωνίας αποχώρησης και των ρυθμίσεων για τη Β.Ιρλανδία.

Ωστόσο ακόμα και με θετική απόφαση από πλευρά Λονδίνου, πολλές κυβερνήσεις θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για την επικύρωση της ΣΑ. Σύμφωνα με κοινοτικό διπλωμάτη, ενδέχεται τότε το ΗΒ να πάρει μια τεχνική παράταση ολίγων εβδομάδων μετά την 31η Οκτωβρίου. Αν τίποτα από αυτά δε συμβεί και το ΗΒ δεν ζητήσει παράταση για να προχωρήσει σε εκλογές ή άλλες εσωτερικές κινήσεις, τότε το ΗΒ από την 1η Νοεμβρίου θα αποτελεί τρίτη χώρα και θα έχουμε μια άτακτη έξοδο. Αν οι δύο πλευρές έλθουν σε συμφωνία σε ημερομηνία μεταγενέστερη της 18ης Οκτωβρίου, τότε ο Ντόναλντ Τουσκ ενδέχεται να συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο για τα περαιτέρω.