Αποκάλυψη: Γερμανοί πολιτικοί λομπίστες υπέρ της Τουρκίας

Η κυβέρνηση του Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν στρατολόγησε Γερμανούς πρώην πολιτικούς και γραφειοκράτες ως λομπίστες και influencers προκειμένου να τονώσει το κυβερνητικό του έργο, όπως αποκαλύπτουν ηχογραφημένες συνομιλίες.

Οι συνομιλίες, που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το nordicmonitor.com, ηχογραφήθηκαν με δικαστική εντολή στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά στον στενό κύκλο του Ερντογάν και παρέχουν στοιχεία για τη στρατηγική που ακολουθούσε η τουρκική κυβέρνηση αλλά και για το πώς προσπάθησε να αποκρύψει τη δράση της στη Γερμανία.

Τις αποκαλύψεις έκανε ο Ιλκέρ Αϊτσί, επικεφαλής των Τουρκικών Αερογραμμών. Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο Αϊτσί, από τη θέση του τότε προέδρου της Υπηρεσίας Υποστήριξης και Προώθησης Επενδύσεων της Τουρκίας (ISPAT), συνεργαζόταν στενά με την κυβέρνηση και είχε συζητήσει με τον αδελφό του Τούρκου προέδρου, Μουσταφά Ερντογάν για να δοθεί μια κυβερνητική θέση στον Βολκάν Αρντόρ, Γερμανό υπήκοο με τουρκική καταγωγή και συγγενή του Ερντογάν. 

Ο Αϊτσί εξήγησε ότι η κυβέρνηση Ερντογάν είχε υιοθετήσει την τακτική της πρόσληψης Γερμανών ώστε να προωθήσει την τουρκική ατζέντα στη Γερμανία και να αναστρέψει το «κλίμα προκατάληψης» που υπήρχε στη γερμανική κυβέρνηση εναντίον των Τούρκων. Και αποκάλυψε ότι η ISPAT - που μετονομάστηκε σε Προεδρικό Γραφείο Επενδύσεων το 2018- δρούσε επί γερμανικού εδάφους μέσω εξέχουσων προσωπικοτήτων (όπως ο πρώην δήμαρχος του Αμβούργου και ένας πρώην αξιωματούχος της πόλης), προκειμένου να βελτιώσει την εικόνα της τουρκικής κυβέρνησης. Σύμφωνα πάντα με τον Αϊτσί, ακόμα και ο Γιόσκα Φίσερ, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας και αντικαγκελάριος στην κυβέρνηση του Γκέρχαρντ Σρέντερ από  το 1998 έως το 2005, εργαζόταν για την τουρκική κυβέρνηση.